İşçiye ödenen her 100 YTL'den ancak 53,4 YTL'si işçinin cebine girdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Aralık 2008 10:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara - Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonunca (TİSK) hazırlanan rapora göre, geçen yıl, işverenin ödediği her 100 YTL'den ancak 53,4 YTL'si işçinin cebine girdi.

TİSK, istihdam üzerindeki vergi yüküne dikkati çekmek amacıyla rapor hazırladı.

Rapora göre, işverenin ödediği her 100 YTL'nin 39,4 YTL'si devlete gitti, 7,2 YTL'si ise kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve benzeri ödemelere ayrıldı. Bu nedenle, işverenin işçi çalıştırmak için ödediği her 100 YTL'den geriye kalan 53,4 YTL'si işçinin cebine girdi.

Raporda, "Devletin istihdam üzerinden aldığı vergi ve primlerin yükü, işçi ve işveren açısından çok ağır olmuş, devlet 2007 yılında işçinin gelirine yansımayan 46,6 YTL'nin 39,4 YTL'sine el koymuştur" denildi.

OECD verilerine göre, Türkiye'nin istihdam vergilerinin ağırlığı bakımından 2007'de OECD ikincisi olduğu kaydedilen raporda, bir başka ifadeyle, "vergi ve sigorta primi yönünden dünyada istihdam artışını en caydırıcı uygulamalardan birinin Türkiye'de olduğu" öne sürüldü.

Raporda, Türkiye'de ortalama işçilik maliyetinin yüzde 42,7'sinin istihdam vergilerine (ücretten alının vergiler ile işçi ve işveren sosyal güvenlik primleri) ayrıldığına işaret edilerek, bu oranın OECD genelinde ortalama yüzde 27,3, ABD'de yüzde 18,1 ve İrlanda'da yüzde -1,1 olduğu belirtildi.

Raporda, 2000'de OECD genelinde yüzde 28,4 olan vergi ve sosyal sigorta prim yükünün 2007'de yüzde 27,3 gerilediği, Türkiye'de yüzde 40,4'ten 42,7'ye yükseldiği ifade edildi.

TİSK raporunda, sosyal sigorta prim yükünün, net ücretin yarısından fazlasına karşılık geldiğine işaret edilerek, "Sosyal güvenlik prim yükü, işletmeler açısından taşınamaz hale gelmiştir. Prim yükünün aşırılığı, işsizlikle mücadelede gelişme sağlanamamasının temel nedenlerinden biridir.

Yüksek vergi ve prim yükleri, işçiyi de işvereni de kayıt dışı kalmaya özendirmektedir. Rakiplerimizin tümü, işsizliği ve kayıt dışı istihdamı önlemek için sosyal güvenlik primlerini ve diğer ücret dışı iş gücü maliyetlerinin işletmeler üzerindeki yükünü sürekli azaltmak amacıyla hareket etmektedir" denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber