Merkez Bankası'ndan TL açıklaması

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Aralık 2008 14:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Merkez Bankası, vatandaşların YTL banknot ve madeni paraları 2009 yılında diledikleri zaman ve rahatlıkla yeni paralara dönüştürebilmesi için 1 yıllık birlikte tedavül süresi öngörüldüğünü, değişim için acele edilmesine gerek olmadığını bildirdi.

Merkez Bankası, Türk Lirasına geçişe ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, 31 Ocak 2004 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 5083 sayılı ?Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Para Birimi Hakkında Kanun?a istinaden 5 Mayıs 2007 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 4 Nisan 2007 tarihli ve 2007/11963 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Yeni Türk Lirası ve Yeni Kuruşta yer alan ?Yeni? ibaresinin 1 Ocak 2009 tarihinde kaldırılmasına karar verildiği hatırlatıldı.

Bu konuda Merkez Bankası ve Hazine Müsteşarlığınca yapılan düzenlemelere göre, YTL banknot ve madeni paraların 1 Ocak-31 Aralık 2009 tarihleri arasında TL banknot ve madeni paralarla birlikte tedavül edeceğine işaret edilirken, 1 yıllık birlikte dolaşım süresinin sona ermesiyle birlikte, YTL banknotların, 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren 10 yıl boyunca, YTL ve YKr madeni paraların ise, 1 Ocak-31 Aralık 2010 tarihleri arasında Merkez Bankası ve Ziraat Bankası şubelerince kabul edileceği ve değiştirilebileceğine dikkat çekildi.

Para reformunun birinci aşamasında olduğu gibi bu aşamada da hazırlık çalışmalarının, kamu kurumları ve özel kuruluşlarla koordinasyon içinde, zamanında ve sorunsuz bir şekilde tamamlandığı bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

?Bu kapsamda, daha önce planlandığı gibi, ATM'lerin ve diğer makinelerin TL'ye adaptasyonlarının daha kısa sürede gerçekleştirilmesi amacıyla Ekim ayından itibaren firmalara TL banknot teslim edilmiş, aynı şekilde, gerek Ocak ayının ilk günlerinde ödemelerde kullanılması, gerekse adaptasyonlarda ve eğitimlerde yararlanılması amacıyla, Kasım ayından itibaren bankalara TL banknot ve madeni para yüklemeleri yapılmıştır.

Bununla birlikte, 1 yıllık birlikte tedavül süresince ATM adaptasyonları yapılıncaya kadar ATM'lerden YTL banknot ödenmesi mümkün bulunmaktadır. Aynı şekilde, 2009 yılı boyunca tüm ödemelerde YTL veya TL banknot ve madeni paralar kullanılabilecektir.?

?PARA BİRİMİNİN VE DÖVİZ VE EFEKTİF KURLARININ DEĞERİNDE DEĞİŞİKLİK YOK?

Açıklamada, YTL'den TL'ye geçişte para biriminin değerinde herhangi bir değişiklik olmayacağına işaret edilirken, sadece para birinin isminin değişeceği belirtildi.

Bu nedenle, YTL'den TL'ye geçişle birlikte Merkez Bankasının döviz ve efektif kurlarının gösteriliş biçimi veya değerinde de herhangi bir değişiklik olmayacağına dikkat çekilen açıklamada, 1 Ocak 2009 tarihinde tedavüle çıkarılacak Türk Lirası banknot ve madeni paraların fiziki ve güvenlik özelliklerinin, 3 Ekim 2008 tarihinde düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyuna açıklandığı ve bu konuda detaylı bilgileri içeren Banka ilanının 28 Kasım 2008 tarihli Resmi Gazetede yayımlandığı ifade edildi.

Daha önce belirtildiği gibi, para değişiminin, işlemlerin doğal akışı içinde gerçekleşeceği bildirilen açıklamada, ?Vatandaşlarımızın YTL banknot ve madeni paraları 2009 yılında diledikleri zaman ve rahatlıkla yeni paralara dönüştürebilmesi için 1 yıllık birlikte tedavül süresi öngörülmüş olup değişim için acele edilmesine gerek yoktur? denildi.

Bununla birlikte, değişim taleplerinin 2009 yılının ilk gününden itibaren karşılanabilmesi amacıyla, 1 Ocak 2009 tarihinde tüm şubelerde hizmet verilmeye devam edileceği belirtildi.

PARANIN GÜVENLİK ÖZELLİKLERİNİN ÖĞRENİLMESİ ÖNEMLİ

Banknotların yıpratılmaması için gerekli özenin gösterilmesi ve cüzdan kullanma alışkanlığının edinilmesi, yenilenen tasarımları, değişen boyutları ve ilave güvenlik özellikleri ile kendi içinde bazı ilkleri barındıran banknotlarımızın daha uzun ömürlü olmasını sağlayacağına da işaret edilen açıklamada, ayrıca, TL banknotların güvenlik özelliklerinin öğrenilmesi sahtecilikle mücadelede etkinliğin daha da arttırılması açısından önem arz ettiği vurgulandı.

Açıklamada, sahte bir banknot ele geçirildiğinde, en yakın kolluk kuvvetine (Emniyet veya Jandarma birimlerine) bildirilmesi, hem vatandaşlık görevi hem de yasal zorunluluk olduğu kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber