Danıştay'dan Meram Elektrik'in satışına vize

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Ocak 2009 11:47, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Ankara - Danıştay 13. Dairesi, Meram Elektrik Dağıtım A.Ş'nin (MEDAŞ), yüzde 100 oranındaki kamu hissesinin blok satış yöntemiyle özelleştirilmesine ilişkin ihale ilanı ile bu ilanın dayanağı kararın yürütmesinin durdurulması istemini oy birliğiyle reddetti.

Elektrik Mühendisleri Odası, MEDAŞ'ın özelleştirilmesine ilişkin ihale ilanı ile bu ilanın dayanağı kararın iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştayda dava açmıştı.

Davayla ilgili ilk incelemesini Danıştay 13. Dairesi, söz konusu işlemlerin yürütmesinin durdurulması istemini reddetti.

Dairenin kararında, özelleştirme işlemlerine ilişkin yasal düzenlemelere yer verilerek, ilgili kanun ile iktisadi devlet teşekküllerinin, bunların müessese, bağlı ortaklık, işletme, işletme birimleri ile varlıklarının ve iştiraklerindeki kamu paylarının birlikte veya ayrı ayrı özelleştirme kapsamına alınması konusundaki yetkinin Özelleştirme Yüksek Kuruluna verildiği hatırlatıldı.

Davacı sendikanın, "yabancıların çoğunluk hissesi sahibi olduğu" yönündeki iddiaları irdelenen kararda, 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu'nun özelleştirme uygulamalarına dayanak oluşturan 14. maddesinin son fıkrasında, "Özelleştirme uygulamaları çerçevesinde, bu Kanun'da belirtilen piyasa faaliyetlerinde yer alan gerçek ve tüzel kişilerden, yabancı gerçek ve tüzel kişiler elektrik üretim, iletim ve dağıtım sektörlerinde, sektörel bazda kontrol oluşturacak şekilde pay sahibi olamazlar" düzenlemesine yer verildiği belirtildi.

Bu hüküm ile yabancı gerçek ve tüzel kişilerin sektörel bazda, yani üretim, iletim ve dağıtım sektörlerinin her birinde kontrol oluşturacak şekilde pay sahibi olmalarının sınırlandırıldığı ifade edilen kararda, "Bu nedenle, yabancıların bir dağıtım bölgesinde çoğunluk hissesi sahibi olmalarına yasal bir engel bulunmamakta olup, anılan sınırlandırmanın her bir dağıtım bölgesi için ayrı ayrı dikkate alınması gerektiğinden bahsetmek mümkün değildir" denildi.

Kararda, 4628 sayılı Kanun'un 14. maddesinin değerlendirilmesine yönelik Rekabet Kurumunun 27 Mart 2006 tarihli görüşünde de "bu maddenin yabancıların elektrik piyasalarında faaliyet gösteren teşebbüslerde çoğunluk hissesine sahip olmasına engel teşkil eden bir anlam içermediği, bu madde kapsamında yabancı gerçek ve tüzel kişilerin sektörel bazda kontrolü ele geçirmediği sürece bir veya birden fazla dağıtım şirketinde çoğunluk hissesine sahip olabileceği"nin ifade edildiği belirtildi.

Yabancılık sınırlamasına ilişkin düzenlemeye, hem ihale ilanında hem de ihale şartnamesinde yer verildiği ifade edilen kararda, ilanı ve şartnamede, hisselerin yurt dışında yerleşik taraflara satışının yürürlükteki yabancı sermaye mevzuatına, 4628 sayılı Kanun'a ve ilgili diğer mevzuata tabi olduğunun belirtildiği kaydedildi. Kararda, bu durumda, Meram Elektrik Dağıtım A.Ş'deki yüzde 100 oranındaki kamu hissesinin blok olarak satış yöntemiyle özelleştirilmesine ilişkin ihale ilanı ile bu ilanın dayanağı kararda, mevzuata ve kamu yararına aykırılık bulunmadığı belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber