Memur Ankara'da çalışıp, emeklilik günlerini İstanbul ve İzmir'de geçiriyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 02 Ocak 2009 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) devlet memurlarına ilişkin istatistikleri, çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Veriler, 'Ankara memur kenti' düşüncesini doğruluyor. Türkiye'de en fazla devlet memuru Başkent'te. Ancak en fazla memur emeklisi ise İstanbul'da yaşıyor. İkinci sırada Ankara, üçte ise İzmir geliyor.

Toplam memur emeklilerinin sayısı ise 1 milyon 751 bin. SGK verilerine göre halen çalışan kamu görevlisi sayısı ekim ayı itibarıyla 2 milyon 444 bin 204. Başkent'te 369 bin 382 memur yaşarken eş ve çocuklarıyla birlikte bu sayı 1 milyon 139 bin 797 kişi. Rakamlar, Ankara'daki her dört kişiden birinin memur ya da eş veya çocuğu olduğunu gösteriyor. Türkiye'nin en büyük nüfuslu şehri İstanbul ise memur sayısında Başkent'in önemli ölçüde gerisinde. İstanbul'da 242 bin memur bulunurken İzmir'de bu sayı 147 bin. En az memurun görev yaptığı il bin 909 kişi ile Düzce.

Devlet memurluğu, kazancının düşük olmasına rağmen maaş alamama ya da işsiz kalma riskinin bulunmaması sebebiyle en gözde mesleklerden biri. Özellikle kriz dönemlerinde memuriyet daha da önem kazanıyor. Memurluğu cazip hale getiren en önemli unsur, kamu çalışanlarının sahip olduğu iş güvencesi. Özel sektör çalışanları her zaman işini kaybetme riskini taşırken kamu çalışanları, daha işe başlarken emekliliği garanti ediyor. Bu sebeple yüz binlerce kişi sınava girip memur olabilmek için ter döküyor. Devlet ise her yıl öğretmen ve polis başta olmak üzere binlerce memur alıyor. Buna rağmen memurların sayısı, toplam çalışanların yaklaşık 10'da biri. Türkiye'deki toplam çalışan sayısı 22 milyon 213 bin kişi. Bunlar içinde memurların sayısı ise 2 milyon 444 bin.

SGK'nın kamu çalışanları ve memur emeklilerinin illere göre dağılımını gösteren ekim ayı istatistiklerine göre memurların önemli bir bölümü büyük şehirlerde yaşıyor. SGK'nın verileri, İstanbul'un memur sayısında Ankara'yı geçtiği yönündeki haberlerin doğru olmadığını da ortaya koydu. Ankara, 369 bin kişilik memur ordusuyla halen 242 bin kamu çalışanının görev yaptığı İstanbul'un önünde. Devlet memuru sayısında üç büyük ili Adana takip ediyor. Bu kentte 62 bin 458 memur yaşarken 58 bin memurun görev yeri Bursa. 54 bin kişi ise Konya'da görev yapıyor. Memur sayısının en az olduğu il ise bin 909 ile Düzce olurken, bu kenti 2 bin 80 memurla Iğdır izliyor. Son beşte yer alan Şırnak'ta 2 bin 326, Ardahan'da 2 bin 831, Karabük'te ise 3 bin 204 memur bulunuyor. Memur sayısında Ankara'nın gerisinde kalan İstanbul, memur emeklileri açısından ise önde. Bu kentte 282 bin memur emeklisi yaşarken Ankara'daki emekli memur sayısı 265 bin. İzmir ise memur emeklilerinin yaşadığı il olarak dikkat çekiyor. Bu kentte 158 bin memur, emekliliğin tadını çıkarıyor. En az memur emeklisi de 813 kişiyle Bayburt'ta. Emekli memurların toplam sayısı ise 1 milyon 751 bin.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber