CORS-TR devrim yaratacak

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 02 Ocak 2009 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Erdoğan'a 24 Aralık 2008'de TÜBİTAK Başkanı Nüket Yetiş ile Tapu ve Kadastro (TKGM) Genel Müdürü Zeki Adlı tarafından sunumu yapılan CORS-TR Projesi 1 Mayıs 2009'dan itibaren hizmete giriyor. 81 ilde ve KKTC'nin 61 ilçesinde kurulan 146 istasyonla artık her santimetrekaredeki hareket takip edilecek. 7.5 milyon YTL bütçeli proje, depreme yönelik yer hareketlerinin takibi, TSK'nın güvenlik operasyonları, kadastro haritalarının tamamı, yön bulma, arazi uygulamaları, meteorolojik tahminler gibi konularda devrim niteliğinde yenilikler getiriyor.

ERDOĞAN PROJEYİ BEĞENDİ

CORS-TR'yi İstanbul Kültür Üniversitesi geliştirdi. Sistemin kullanıcıları Harita Genel Komutanlığı (HGK), askeri kuruluşlar göz önünde bulundurulduğunda CORS-TR'nin yıllık ekonomik katkısının 200 milyon YTL'nin üzerinde olacağı ifade ediliyor. CORS-TR Erdoğan'a sunulan 100'e yakın proje içinde beğenilenler arasında ilk 3'te yer aldı.

Projenin fikir babası İKÜ İnşaat Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Kamil Eren, ?CORS-TR projesinin amacı coğrafi bilgilerin en önemli parçası olan koordinatların ülke genelinde hızlı, ekonomik olarak belirlenmesini sağlamak. Ulusal nitelikteki proje, havada, karada ve denizde kullanılacak? dedi.

TURKCELL'İN GPRS/EDGE SİSTEMİ

Proje, 10 Mart 2005'te TÜBİTAK tarafından onaylandı. 50'ye yakın Türk bilimadamı tarafından geliştirildi. 146 istasyondan elde edilen veriler Türk Telekom ADSL ve Turkcell GPRS/EDGE üzerinden TKGM ve HGK'da bulunan kontrol merkezinde toplanıyor. İstasyonlardan birisi de Kültür Üniversitesi'nin Ataköy Yerleşkesi'nde.

İBB-İSKİ için çalışan 90 kadar yüklenici başta olmak üzere Türkiye genelinde 3 binin üzerindeki belediye yüklenicisi bu sistemi kullanacak. Belediyelerdeki tasarrufun 50 milyon YTL üzerinde olacağı tahmin ediliyor.

Hangi alanlarda nasıl kullanılacak

ASKERİ: CORS-TR projesi ile askeri operasyonlarda kullanılan mayınların yerini tespit ve takip etmek mümkün olacak. Yerleri belirlenen kara ve deniz mayınlarının takibi tek referans üzerinden bilinecek. Yeni koyulacak mayınların ise takibi başlangıçtan itibaren yapılabilecek. Birlik, araç hareketi ve etkin atış konuları yakından takip edilecek.

DEPREM: Sistem Türkiye'deki fay hatları hareketlerini takip edilebiliyor. Olası depremlerle ilgili erken uyarı sistemlerinin geliştirilmesine büyük katkı sağlayacak. Şimdiye kadar tektonik hareketler kısa periyotlu GNSS ölçümleriyle izleniyordu.

HAVA TAHMİNLERİ: Klasik balon uçurmak, yerden ölçüm yapmak yerine artık atmosfer tabakalarından alınan sinyaller sayesinde yüzde 100'e yakın günlük ve haftalık hava tahminleri yapılabilecek. Meteorolojik veriler gerçek zamanda alınabilecek.

TARIM: Çiftçi tarlasındaki toprağın analizini yaptıktan sonra elde edilen yer bilgisini kullanarak Turkcell'in geliştirmekte olduğu uygulama ile etkin gübreleme ve sulama yapma imkanına sahip olacak. Çiftçi böylece nereye, ne kadar ve ne zaman gübre ekeceğine karar verebilecek.

COĞRAFİ KONUM ÖLÇÜLERİ: Proje, tüm coğrafi bilgi teknolojilerine zemin oluşturacak. E-devlet, e-belediye kapsamında uygulama alanı bulacak.

Koordinatlar görüntüleniyor

Projenin fikir babası İKÜ İnşaat Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Kamil Eren (solda) ve Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Turgut Uzel, ?CORS-TR projesinin amacı koordinatların ülke genelinde hızlı, ekonomik olarak belirlenmesini sağlamak. Ulusal nitelikteki proje, havada, karada ve denizde kullanılacak? diye proje hakkında bilgi verdi.

Bülent ŞANLIKAN / İSTANBUL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber