Bilgi Üniversitesi'ndeki kulüplerden 'yabancı dilde eğitime hayır' bildirisi

Haber Giriş : 02 Aralık 2004 09:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yabancı Dil Öğrenmeye Evet, YABANCI DİLDE EĞİTİME HAYIR!

Bu metni Türk Dil Tarih Kültür Birliği de desteklemektedir.

Bilgi Üniversitesi'ndeki 5 Kulübün Ortak Bildirisi!

Bilgi Türkçe Kulübü
Bağımsız Toplumsal Hareket Kulübü
Atatürkçü Düşünce Kulübü
Toplum Gönüllüleri Kulübü
Gündem Sanat Platformu
ortaklaşa bildirir.

Yabancı Dil Öğrenmeye Evet,
YABANCI DİLDE EĞİTİME HAYIR!

Kuşkusuz yabancı dil bilmek çağımızın gereklerinden biridir. Fakat yabancı dil öğrenmek için ?yabancı dilde eğitim almak? gerekmemektedir.

Yabancı dilde eğitim; eğitimin yabancı dilde yapılması yani derslerin Türkçe dışında başka bir dilde işlenmesi demektir.

Yabancı dilde eğitim, Türkiye'den başka, Nijerya, Kenya, Gana, Etiyopya, Filipinler, Tanzanya gibi ?sömürgeleşmiş? ülkelerde uygulanmaktadır.

Yabancı dilde eğitim; üniversitelerimizden başlayarak ortaöğretimimize, ilköğretimimize hatta anaokullarımıza kadar yaygınlaştırılmıştır.

Yabancı dilde eğitim tek taraflı olduğu için ruhsuzdur, ezbercidir. Öğrenci sadece dinleyicidir, sınıflar sessizdir, öğretmen öğrenciye yabancıdır.

Türk öğretmenin, Türk öğrenciye yabancı dilde ders anlatmasının hiçbir açıklaması yoktur. Bu sistemle öğrenci yabancı dili de, esas öğrenmesi gereken dersi de layıkıyla öğrenememektedir.

Bazı öğretim kurumlarının başarısı, yabancı dilde eğitim yapmalarından değil, seçme öğrenci almalarından ve onlara sağlanan olanaklar sayesinde daha nitelikli öğretim yapabilmelerindendir.

Yabancı dilde eğitim; ulusal kimliğinden gittikçe uzaklaşan, düşünmeyen, kendini geliştirmekten yoksun, özenti, taklitçi bireyler yetiştirdiği gibi beyin göçünü körüklemekte ve Türkçe'nin gelişmesini engellemektedir.

Yabancı dilde eğitim kaldırılmalı, dersler Türkçe işlenmeli, yabancı dil öğretimi ise tüm bağımsız, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi yabancı dil dersleriyle verilmelidir.

3. Dünya ülkelerinin düştüğü bu tuzaktan kurtulmalı, ?muasır medeniyetler seviyesinin üzerine? çıkmak için çalışmalıyız.

Kaynak: http://www.tdtkb.org/haber.php?id=23

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber