Elektronik cihazları kapatmak yerine stand-by modunda mı kullanıyorsunuz?

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 05 Ocak 2009 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dikkat, bu cihazlar uyumuyor!

Şükrü ANDAÇ

Elektronik cihazları kapatmak yerine stand-by moduna almak enerji tüketimini sonlandırmıyor. Stand-by kullanılmadığında ciddi tasarruf yapmak mümkün oluyor

Elektronik cihazlarda bekleme modu olarak bilinen stand-by (uyku modu) kullanımının elektrik faturalarını önemli oranda artırdığı ortaya çıktı. ABD Enerji Bakanlığı, son dönemde tüketicilerin yoğun olarak kullandığı elektronik cihazları kategorize ederek, bu ürünlerin stand-by modunda kullanıldığında harcadığı enerji miktarını ve bunun faturalara yansımasını belirledi.

Gerek fiyatların artması gerekse çevreye verilen zarardan dolayı enerji kullanımının azaltılması yönünde çabaların arttığı bir dönemde, tüketicilerin yoğun olarak kullandığı stand-by modunun sadece ABD'deki maliyetinin yıllık 3 milyar doları bulduğu hesaplandı. Boşa harcanan elektriğin yanı sıra karbondioksit üretiminin de çecreye ciddi zararlar verdiğinin altı çizildi.

Elektriğe 2009 zammı geldi!

Bilindiği gibi stand-by özelliği televizyon, radyo, bilgisayar, DVD oynatıcı ve oyun konsolu gibi uzaktan kumandalı aletleri kolay yoldan açabilmeyi sağlıyor. Bu yüzden de tüketiciler tarafından tercih edilen bir özellik olarak öne çıkıyor.

Özellikle stand-by kullanımının maliyeti konusu Türkiye'de enerji fiyatlarının sürekli arttığı bir dönemde oldukça öne çıkıyor. 1 Ocak tarihinden itibaren konutlarda uygulanan tarifeye göre KDV, fon ve diğer vergiler hariç olmak üzere elektriğin kilovatsaat (kWh) fiyatı 19.8 kuruş seviyesinde bulunuyor.

Bu fiyatlar esas alındığında listede yer alan cihazların toplamı üzerinden yapılan hesaplamada, stand-by modunun yıllık toplamda 499.7 TL'lik enerji sarfiyatına yol açtığı ortaya çıkıyor.

Başta KDV olmak üzere elektriğe uygulanan yüzde 20'yi aşkın vergiyle birlikte hesaplandığında, stand-by modunun maliyeti yıllık 600 TL'ye kadar çıkıyor. 600 TL tutarı, herhangi bir evde listede bulunan tüm cihazların bulunması ve bunların stand-by modunun açık olması üzerinden yapılan hesaplamaya dayanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber