Şahin'den çıkan kroki Türkiye'yi sarstı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 10 Ocak 2009 07:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ergenekon zanlısı olarak gözaltında bulunan eski özel timci İbrahim Şahin'in evinde ele geçirildiği belirtilen kroki doğrultusunda Ankara'da üç, Hatay'da bir yerde kazı yapıldı. Ankara'da bir yerde daha kazı yapılabileceği belirtildi

Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan Susurluk davası hükümlüsü, eski Özel Harekât Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin'in evinde bulunan kroki ve ajandadan yola çıkılarak Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde önceki gece başlayan kazı çalışması dün sabah saatlerinde bir cephaneliğin ortaya çıkmasıyla sonuçlandı. Şahin'in ajandasından çıkan krokiler doğrultusunda, AKP Genel Merkezi'ne 150 metre mesafedeki Saklıbahçe'de ve Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisinde, kazı çalışması başlatıldı. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Ankara'da bir yerde daha kazı çalışması yapılacağını söyledi.

Zuladaki ajandadan çıktı

İstanbul'da sorgulanan Şahin'e, İstanbul 19 Mayıs Mahallesi'ndeki evinde sakladığı ajandadan çıkan krokiler gösterildi. Şahin'in, büyük şaşkınlık yaşayarak susma hakkını kullanması, savcılığı harekete geçirdi. Savcılık talimatıyla krokiler Ankara?ya gönderildi.

Polis, öncelikle üzerinde ?Lüzumunda alın? notu düşülen kroki ile ilgili harekete geçti. Ankara Gölbaşı'nda, 3 yıl öncesine kadar ODTÜ'ye ait olan çam ormanında önceki gece 24.20'ye kadar kazı yapıldı ancak sonuç alınamadı. Sabah 09.00'da yeniden başlayan çalışmada, metal dedektörleri, karayolundan 4-5 metre içerideki çam ağaçlarının arasında, toprağın 20 cm. altındaki poşetlerin sinyalini verdi.

Poşetlerden, kullanılmamış 2 lav silahı, kullanılmamış 1 el bombası, 300 dolayında 9 mm.lik mermi, 700 grama yakın plastik patlayıcı, 10 adet ateşleyici kapağı, işaret fişekleri çıktı. Anadolu Ajansı ise 10 el bombası ile eğitim amaçlı kullanılan 10 sis bombası ve aydınlatma mayınının da ele geçirildiğini duyurdu.

Numaraları tahrip edilmiş

Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne götürülen mühimmatlardan 2 lav silahı ve el bombasının üzerindeki seri numaralarının silindiği anlaşıldı. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin 1 yıl önce rekreasyon alanında asfaltlama çalışması yapması, torbaların son 1 yıl içinde gömüldüğü şeklinde yorumlandı. Çıkan malzemelerin yıpranmaması, krokide, yapımı 1 yıl önce biten ?turistik evlerin? de yer alması bu görüşü kuvvetlendirdi. Cephanelerin, 2004'ün Temmuz ayının tarihlerini taşıyan gazetelere sarılmış olması da dikkat çekti.

Susurluk incelemesi

Silah ve mühimmatlarla ilgili kapsamlı inceleme, İstanbul Kriminal Bölge Müdürlüğü'nde yapılacak. Bu kapsamda ele geçirilen mühimmatla, Susurluk skandalında kaybolduğu anlaşılan Uzi ve Baretta marka silahların ilişkisinin olup olmadığı araştırılacak.

Lav silahlarının ise 1993'te Jak Kamhi'ye yönelik suikast girişiminde kullanılıp kullanılmadığının araştırılacağı iddia edildi.

Polis, krokinin üzerindeki yazının Şahin'e ait olmadığını da saptadı. Türkiye'de ses getirecek eylemlere imza atmak için 20 kişilik bir ekip kurduğu iddia edilen Şahin'in, krokileri eğitim amaçlı kullandığı öne sürüldü.

Şahin'in mühimmatı, Ergenekon soruşturmasının ilk aşamalarında birine teslim ettiği, bu kişinin de gömdüğü mühimmatlarla ilgili krokiyi hazırlayarak üzerine ?lüzumunda alın? notu düşmüş olabileceği ihtimali üzerinde de duruluyor.

Özel patlayıcı

Ele geçirilen 700 gram plastik patlayıcının, operasyonlarda kapıları kırmak amacıyla kullanılan tipte olduğu belirtildi. Uzmanlar, bu tip patlayıcının poliste ve operasyonel görevi olmayan askeri birimlerde bulunamayacağına dikkati çekti.

2 kazı daha

Gölbaşı'nda ele geçirilen mühimmatla ilgili şaşkınlık sürerken, polis dün öğleden sonra İstanbul'dan gönderilen, Şahin'in ajandasından çıkan diğer iki kroki ile ilgili çalışmalara başladı.

AOÇ arazisinde, vatandaşların piknik yaptığı bölgede, Atatürk evine 70 metre mesafede, MİT tarafından kullanılan Marmara Köşkü'nün bahçe tellerinin bitişiğinde kazı çalışması başlatıldı. Önce metal dedektörleriyle aranan bölge, daha sonra getirilen 3 kepçe ile kazıldı. Kazılan alanda bulunan iki kuyuya indirilen polisler, dedektörle kuyu diplerini taradı. Kazı çalışması için alandaki ağaçlar elektrikli testere ile kesildi ve kepçelerle yıkıldı. Çalışmalarda, bomba ve ceset bulma konusunda eğitimli 2 köpek kullanıldı. 3.5 saat süren çalışmalara, havanın kararması nedeniyle bugün sabah yeniden başlanmak üzere ara verildi.

AKP'nin yanıbaşı

AOÇ'taki kazı çalışmasına eş zamanlı olarak, Söğütözü'nde, AKP Genel Merkezi'ne 150 metre mesafedeki Saklıbahçe'de de kazı çalışması başlatıldı. 15.20'de başlayan çalışmada, alan önce dedektörle tarandı. Getirilen 2 kepçe, alanda bulunan çeşmelerin etrafında çalıştı. Alanın 4 ayrı yeri kazıldı.

Herhangi bir bulguya rastlanamayınca, kazılan yerler kapatıldı. Aramalarda, Cumhurbaşkanlığı'ndan getirilen bomba uzmanı ?Dark? adlı köpek ile ceset bulma uzmanı 2 köpek de kullanıldı. Çalışmalar, saat 18.30'da bugün devam edilmek üzere sonlandırıldı.

Bir yer daha var

Başkentte, Mamak, Bala ve Beştepe'de de kazı yapıldığı iddia edildi ancak dün bu bölgelerde kazı yapılmadı. İçişleri Bakanı Atalay, Ankara'da bir noktada daha arama yapılacağını açıkladı.

Kazılarda bulunanlar

- 2 lav silahı

- 1 el bombası

- 700 gr. plastik patlayıcı

- 10 ateşleyici kapağı

- İşaret fişekleri

- Aydınlatma mayını

- 300 adet 9mm'lik mermi

- 10 sis bombası (AA'ya göre)

- 10 el bombası (AA'ya göre)

GÖMÜLÜ CEPHANELER ORTAYA ÇIKARILIYOR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber