Konut alım-satımında bedelin düşük gösterilmesine ceza

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 10 Ocak 2009 09:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tapu harcı alıcıyı yakacak

Konut alım-satımında satıcıyı vergiden kurtarmak için bedelin düşük gösterilmesine razı olan alıcı da ceza alacak Bu konudaki yasa yürürlüğe girdi; Maliye takibe başladı.

Son 2 gündür tapu harçlarının neye göre hesaplandığı konusunda sorular geldi. Haziran 2008'de köşe yazımda bu konuyu yazmış, yeni düzenlemeyi anlatmıştım. Eskiden, 'Tapu ve kadastro harcı, vergi değeri ile mükellef tarafından beyan edilmiş olan değerlerden yüksek olanı üzerinden hesaplanır' idi. Bu nedenle de, genelde taşınmazlar kaç liraya alınıp satılırsa satılsın, tapu harcı emlak vergisi değerinden ödenirdi. Haziran 2008'de Harçlar Kanunu'nun ilgili (63.) maddesi değişti. Yeni hükme göre harç emlak vergisi değerinden düşük olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanıyor.

ALIM-SATIMDA DİKKATLİ OLUN

Aynı maddeye, bir hüküm daha eklendi. O hükme göre de, beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığı tespit edilirse, aradaki farkın harcı ikmalen veya re'sen tarh ediliyor. İşte bu hüküm daha önce yoktu. Artık beyan edilen değerin, emlak vergisi değerinden düşük olmaması yetmiyor. Gerçek alım satım bedeli üzerinden harç alınıyor. Sonradan tespit yapılması durumunda harç gerçek bedel üzerinden alınıyor, hem de cezalı olarak. Önceki uygulamada satıcılar duruma göre, hem tapu harcını, hem gelir veya kurumlar vergisini, hatta varsa KDV'yi düşük ödemek için bedeli düşük göstermek isterlerdi. Alıcılar da harcı düşük ödemek için buna razı olurlardı. Çünkü, alıcı sonradan bundan zarar görmezdi. Beyan edilen değer emlak vergi değerinden düşük değilse alıcı bir bedel ödemek zorunda kalmazdı. Onun için de harcı düşük ödemek işine gelirdi. Genelde de emlak vergi değerinin biraz üstünde bir bedel beyan edilirdi. Yeni uygulamada beyan edilen değerin gerçek devir veya iktisap bedeli olması gerekiyor. Emlak vergi değerini aşması yetmiyor. Artık alıcılara da satıcılara da ek harç da salınıyor, ceza da uygulanıyor, faiz de alınıyor. 'Biz görmedik' demeyin, yakında göreceksiniz. Kanun yürürlüğe gireli, henüz 6 ay oldu. Maliye Bakanlığı takipte. Artık satıcıyı kurtarmak için bedeli düşük göstermeye razı olan alıcı da yanacak.

KAZIM YILMAZ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber