KEY'e itiraz için örnek dilekçe

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 12 Ocak 2009 14:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konut Edindirme Yardımı'na itiraz eden ve olumsuz yanıt alan 1.5 milyon memurun tebliğ tarihinden itibaren 60 gün içinde idari yargıda dava açmaları gerekiyor.

NTVMSNBC'ye açıklamalarda bulunan Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel, itiraz edecekler için örnek dilekçe hazırladı.


İtiraz edecekler için örnek dilekçe

SGK kendi çalışanı Ali Tezel'e de eksik KEY ödedi. Kendisine 1.400 yerine 56 TL ödeme yapılan Tezel, itirazına da olumlu yanıt alamayınca yargı yoluna gidiyor. Tezel, memurlar dışında kalan hak sahipleri için önemli uyarılarda bulundu.

Tezel, ?Toplam 9 buçuk milyon KEY hak sahibinden 5.8 milyon kişi itiraz etti. İtiraz edenlerden olumlu cevap alanına rastlamadım. 5 milyon kişinin dava etmesi halinde kurum 5 milyon davayla karşı karşıya kalacak? dedi.

Sosyal Güvenlik Müşavirleri Derneği Başkanı Ali Tezel, Konut Edindirme Yardımı konusunda kamuoyunu bilgilendirmeyi sürdürüyor. Tezel'in KEY'le ilgili açıklamaları şöyle:

DAVA AÇMA SÜRESİNE DİKKAT!

KEY ödemelerine toplam 5.8 milyon itiraz olmuş. Bunun 1.5 milyonu kamu kurumlarında memur olanların itirazları.Geriye kalanlarda emeklilerle, SSK'lıların itirazları...

Bu başvurular Sosyal Güvenlik Kurumu'na yapıldı. 1.5 milyon memur zamanında çalışmış oldukları kamu kurumlarına itirazda bulundular. Kamu kurumlarında çalışan 1.5 milyon memurdan itirazlarına olumsuz cevap gelenler veya talepleri yeterince karşılanmayanların idari yargıda dava açmaları gerekiyor. Dava açma süresi, yazının kendilerine tebliğinden itibaren 60 gün. Memurlar yasal dava açma süresini doldurmadan dava açmak zorunda. Kesinlikle ikinci listeyi, yani 28 Haziran 2009'da açıklanacak listeyi beklememeleri gerekir. En kısa zamanda, itiraz başvurularına cevap gelir gelmez idari yargı yerlerine kendileri hakkında ödenmeyen KEY nemaları konusunda dava açmalılar. Burada dava zamanını geçirmemek çok önemli. Yoksa davaları zaman aşımından reddedilecek. Memurlar dışında kalan çalışanlar, yani emekliler ise 10 yıl içinde iş mahkemelerinde dava açabilirler. İş mahkemelerine dava açacakların sayısı da yaklaşık olarak 4.3 milyon kişi.

İTİRAZINA OLUMLU CEVAP ALANA RASTLAMADIM

Toplam 9.5 milyon KEY hak sahibinden 5.8 milyon kişi itiraz etti. KEY'e itiraz edenlerden olumlu cevap alanına rastlamadım. Hepsi olumsuz. Kurum, gelen itiraz dilekçesine bakarak hemen Emlak Bankası'na giriyor ve listede adı var mı diye kontrol ediyor. Listeye bakıp, ?yok? diyorlar. Sosyal Güvenlik Kurumu da o listeye bakıyor; ?Emlak Bankası kayıtlarında şu kadar paranız var? diyor. İtirazımın sebebi oradaki listede görünmemesi zaten. İtirazlarına olumlu cevap alamayanlar için yapılacak tek şey dava açmak.

SGK KENDİ ÇALIŞANI TEZEL'E DE EKSİK KEY ÖDEDİ

Ben Şubat 1995'te Sosyal Güvenlik Kurumu'na (eski adıyla SSK) naklen tayin oldum. Biliyorsunuz Aralık 1995'e kadar da KEY devam etti. Yani sosyal güvenlik kayıtlarında memur olarak 10 aylık KEY'imin olması gerekiyordu. O tarihte de KEY'ler 80 kuruş idi. 8 kuruş çıktığını söylediler bana ama aslında 10 çarpı 80 kuruş olması gerekiyordu. Sadece bir aylık kayıp olduğunu belirttiler. Aslında bu kadar basit. Benim o tarihte devlet memuru olduğum biliniyor. Sosyal Güvenlik Kurumu memuru olduğum da belli. 10 ay çalıştığım da belli. Bu durumda benim 10 aylık KEY kesintim olması gerekiyordu. İtiraz ettim, itirazımda sadece bir aylık kesinti görüldüğünü iddia ettiler. Daha önce de Sağlık Bakanlığı'nda çalışmıştım. Adıma 56 YTL KEY ödemesi çıktı. Oysa 1.400 YTL olacaktı. Üstelik ben devlet memuruyum, bütün kayıtlarımın olması lâzım. Kendi memurlarının kayıtlarını doğru tutamayan devletin 4.3 milyon SSK'lıya vereceği cevap konusunda ümitsizim.

KURUM 5 MİLYON DAVAYLA KARŞI KARŞIYA KALACAK

5 milyon kişinin dava etmesi halinde kurum 5 milyon davayla karşı karşıya kalacak. Her biri yaklaşık 400 TL avukatlık masrafı, 100 TL de dava masrafı, yani toplam 500 TL ödeyecek. Ödenecek KEY parasından fazla avukat ve dava masrafı çıkacak. Bunu daha önce de öngörmüştük, şimdi haklı çıkıyoruz. Üstelik avukatların buna fazlasıyla itibar edeceklerini düşünüyorum. Çünkü davanın kazanılması garanti. Kendimi ele alayım. Ben dava açtığımda bu davayı kazanacağım. Sosyal Güvenlik Kurumu hem dava parasını ödeyecek, hem de avukat masrafını. Bütün bunların sonucu bir de o kadar yargıyı meşgul edeceğiz.


İtiraz edecekler için örnek dilekçe

MİLYONLARCA DAVANIN AÇILMASI ENGELLENEBİLİRDİ

?Kayıt yok? deyip itirazları reddetmek yerine, gerçekçi davranıp kişilere Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından KEY ödemesi yapılması gerekiyor. KEY ödemeleri konusunda dilekçelerine ona göre cevap vermek, Emlak Bankası'na ona göre liste göndermek faydalı olacak. Vatandaşların itirazlarına olumsuz cevap verildiğinde doğacak milyonlarca davanın bedelini hepimiz ödemek zorunda kalacağız. Kuruma karşı açılan davaların avukat parası, dava giderleri biz vatandaşların cebinden çıkacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber