Öğrenci yurtlarına yeni düzenleme

Haber Giriş : 03 Aralık 2004 13:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Liselilerin kaldığı özel yurtların kurulması ve açılmasına ilişkin yeni kıstaslar getirildi. Artık liseli öğrencilerin kalacağı yurtların içkili mekanlara uzaklığı 100 metrenin altında olamayacak. Bir başka değişiklik de açılacak özel yurt binasının depreme dayanıklılığına bakılacak.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan "Özel Öğrenci Yurtları Yönetmeliği" Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe girdi. 1989 tarihli "Öğrenci Yurtları ile Benzeri Kurumların Açılması, İşletilmesi ve Denetlenmesi Hakkında Yönetmeliği" yürürlükten kaldıran yeni yönetmelikle orta öğretim ve yüksek öğretim kurumlarında öğrenim görmekte olan öğrencilere hizmet veren özel öğrenci yurtlarının tabi olacakları esaslar, iş ve işlemler ile denetim esaslarını düzenlendi. Özel yurtların açılmasını ve işletilmesini Bakanlığın iznine bağlayan yönetmelikte, lise öğrencilerinin kalacağı özel yurtlara 100 metre şartı konuldu.

Dershane ve çeşitli kurslarla, özel okullara ilişkin de uygulanan şartı orta öğretim yurdu binasının meyhane, kahvehane, kıraathane, bar, elektronik oyun merkezleri gibi umuma açık yerler, kadehle veya açık olarak alkollü içki satılan umuma açık istirahat ve eğlence yerleri ile içki servisi yapılan yerlerden kapıdan kapıya en az 100 metre uzaklıkta bulunmasını öngörüyor. Yurdun açılmasına izin verilirken aralarındaki uzaklığı bina ve tesislerin varsa bahçe kapıları, yoksa bina kapıları; kapıların birden fazla olması durumunda ise en yakını esas alınarak ölçülecek. 100 metre uzaklığın ölçümünde, mevcut cadde ve sokaklar üzerinden yaya yolu kullanılarak, yaya kurallarına göre gidilebilecek en kısa mesafe dikkate alınacak. Yönetmelik üniversite öğrencilerinin kaldığı yurtlarda mesafe şartı aramazken, bu yurtların söz konusu alkollü ve benzeri işyerleriyle aynı binada bulunmaması öngörüldü.

Öte yandan yönetmelikle yurt açacaklardan istenecek belgelere arasına geçmiş uygulamaya göre yeni bir belge daha eklendi. Buna göre, yurt açma izni alan kişiden, binanın mesken veya işyeri olduğunu belirten ve belediye imar müdürlüğünden alınan belge, binanın sağlığını olumsuz yönde etkileyen endüstriyel kuruluşlardan uzak olduğunu belirten yetkili kuruluştan alınacak belgelerin yanı sıra deprem belgesi de istenecek. Yurt açacak kişi yetkili kuruluştan alınan, binanın depreme dayanıklı olduğunu gösteren bir belge getirecek.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber