Sosyal güvenlik sistemine güven eksik!

Haber Giriş : 13 Ocak 2009 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yenibiris.com tarafından yaptırılan "İş'te Mutluluk Araştırması"nın sonuçlarına göre katılımcıların yalnızca %57'si sosyal güvenlik sistemi hakkında bilgi sahibi. Bilgisi olanların büyük bir kısmı ise sistemi adaletsiz ve yetersiz buluyor!

Türkiye'nin iş ve insan kaynakları sitesi Yenibiris.com'un Selas Türkiye Araştırma Firması'na yaptırdığı "İş'te Mutluluk Araştırması", ülkemizdeki sosyal güvenlik sistemine duyulan güvenin eksik olduğunu gösteriyor. Saha çalışması Eylül 2008'de gerçekleştirilen "İş'te Mutluluk Araştırması", İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa'da toplam 1018 kişiyle yüz yüze görüşme (600 kişi) ve internet üzerinden anket (418 kişi) yöntemiyle elde edilen verilere dayanıyor.

Araştırmada farklı konulara yönelik ifadelerin en yüksek 5 puan üzerinden değerlendirildiği bölümde yer alan "sosyal güvenlik sistemine güvenim tam" ifadesi, katılımcılardan 2,22 puan alarak, sisteme güvenin eksik olduğunu ortaya çıkardı.

Araştırmada yöneltilen "Sosyal güvenlik sistemi hakkında bilginiz var mı?" sorusuna ise, iş değiştirmeyi düşünenlerin %58'i 'evet' yanıtı verirken, iş arayan katılımcılarda bu oran %54'te kaldı. Sistem hakkında bilgi sahibi olduğunu belirten %57'lik kesimin büyük bir kısmı ise, sistemi adaletsiz (%13) ve yetersiz (%16) bulduğunu ifade ederken iyi (%6) diyenler azınlıkta kaldı. Katılımcıların %43'ü ise sosyal güvenlik sistemi hakkında bilgi sahibi olmadığını belirtti.

Yenibiris.com Genel Müdürü Deniz Ceylan Kılıçlıoğlu, konu hakkında şunları söylüyor: "Bilindiği üzere çok yakın bir zamanda sosyal güvenlik sistemimizde önemli değişiklikler oldu. Ülkemizdeki sosyal güvenlik sisteminin mali açıdan sürdürülebilirliğini kaybetmesi, mevcut sistemin emeklileri yoksulluğa karşı koruyamamış olması ve ülke nüfusumuzun demografik yapısındaki değişme eğilimi nedeniyle bu alanda reforma gitmek gerekti. Bu noktadan hareketle de sosyal güvenlik alanında 'tek çatı' hedefinin en temel uygulamalarını içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu (SSGSS) 2006 yılının Mayıs ayında kabul edildi. Sonrasında ise 5510 sayılı SSGSS Kanunu'nun aşamalı bir biçimde yürürlüğe girmesine karar verilerek, kanunun tüm hükümleri 01.10.2008 tarihi itibariyle uygulamaya kondu. Kanunun uygulamalarını açıklayan "sosyal sigorta işlemleri" ve "genel sağlık sigortası işlemleri" yönetmelikleri de 01.10.2008 tarihinde yürürlüğe girdi. Gerek kanun gerekse söz konusu yönetmeliklerde atıfta bulunulan SSGSS tebliğ ve yönetmelikleri ise Eylül ayı sonundan başlayarak yayınlandı ve gerekli açıklamalar hâlâ yapılıyor. Bütün bu düzenlemeler ışığında, sosyal sigorta işlemleri açısından Ekim 2008 itibari ile geçerlilik kazanan uygulamalara ilişkin temel esaslara dair soruların cevaplarını, çalışanlar ve işverenler açısından ayrı ayrı olmak üzere sitemizin 'Sosyal Güvenlik' bölümünde cevaplandırıyoruz."

www.yenibiris.com

Yenibiris.com, büyük ölçekli ve çokuluslu şirketlerden orta ve küçük ölçekli şirketlere kadar her boyutta, farklı sektörlerden 47.000'i aşkın firmaya İnternet bazlı seçme ve değerlendirme hizmeti sunmaktadır. Çok sayıda bireysel üyesi ile de geniş bir özgeçmiş bankasına sahiptir. Yenibiris.com sunduğu içerik ile bireysel üyelerinin kariyer ve kişisel gelişimlerine rehberlik eder. Yerel ve küresel değişimleri göz önünde tutarak farklı sektörlere yönelik geliştirdiği eğitim odaklı projeler ile istihdam piyasasında fark yaratır. Sürekli yenilenen teknolojisi ile, bireysel ve kurumsal üyelerinin iş ve aday arama süreçlerini hızlandırıp kolaylaştırmaya yönelik çözümler üretir. Her gün yayındaki 10.000'e yakın iş ilanı ile 37.500'e yakın aday aranmaktadır.

Kaynak : KURUMSALHABERLER.COM

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber