Hazine'den hayat sigortasına denetim

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Ocak 2009 12:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hazine Müsteşarlığı, hayat sigortalarında yapılacak inceleme neticesinde, teknik esasları ve diğer şartları mevzuata ve sigortacılık esaslarına aykırı bulunan veya sigorta ettirenler, sigortalılar ve lehdarlarının hak ve menfaatlerinin korunması açısından uygulanmalarında sakınca görülen hususların değiştirilmesini talep edebilecek.

Hazine Müsteşarlığı'nın Hayat Sigortaları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'i Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre; irat ödemeli hayat sigortalarına ilişkin tarife ve kar payı teknik esasları ile bu esaslara ilişkin değişiklikler Müsteşarlığın onayına tabi olacak.

İrat ödemeliler dışındaki hayat sigortası tarife ve kar payı teknik esasları genel kabul görmüş aktüeryal tekniklere ve bu Yönetmelikte belirlenen ilkelere uygun şekilde hazırlanarak şirketler tarafından uygulanacak.

Teknik esaslar ve diğer şartlar sigortacılık mevzuatına aykırı olamayacak. İrat ödemeliler hariç olmak üzere, ilk defa uygulamaya konulacak hayat sigortası tarife ve kar payı teknik esasları ile bu esaslara ilişkin değişiklikler, şirketlerce uygulamaya konmadan on iş günü öncesinde Müsteşarlığın belirleyeceği esaslar çerçevesinde elektronik ortamda Müsteşarlığa gönderilecek.

Müsteşarlık, tarife ve kar payı teknik esaslarına ilişkin muhtelif hesap tabloları ile gerekli görülen diğer bilgi ve belgeleri yazılı veya elektronik kopya olarak şirketlerden isteyebilecek. Müsteşarlık, yapılacak inceleme neticesinde, teknik esasları ve diğer şartları mevzuata ve sigortacılık esaslarına aykırı bulunan veya sigorta ettirenler, sigortalılar ve lehdarlarının hak ve menfaatlerinin korunması açısından uygulanmalarında sakınca görülen hususların değiştirilmesini talep edebilecek.

Tarife ve kar payı teknik esasları ile risk primi hesabında kullanılan ölüm düzeyi, iskonto edilmiş ölüm düzeyi ve hastalık düzeyi tabloları ile teknik esaslara eklenecek diğer bilgi ve belgeler aktüer tarafından imzalanarak şirketçe muhafaza edilecek.

Bu düzenleme 1 Mart 2009 tarihinde yürürlüğe girecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber