Kamu mali yönetimi ve kontrol kanunu tasarısı hazırlandı

Haber Giriş : 12 Haziran 2003 13:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu mali yönetimi tasarısı ve kontrol kanunu tasarısı hazırlandı

IMF'nin en önemli yapısal düzenlemelerden biri olarak gördüğü kamu mali yönetimi ve kontrol kanunu tasarısı hazırlandı.

87 maddeden oluşan tasarıyla kamuda hesap verme dönemi başlıyor. Yolsuzlukların önlenmesi için kamu zararı esas alınarak bir dizi yaptırım getiriliyor.

Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve Devlet Planlama Teşkilatı tarafından hazırlanan kamu mali yönetimi ve kontrol yasa tasarısı ile pek çok yeni uygulama getiriliyor.

PERFORMANS KRİTERİ
Kamuda performans ölçümü yapılarak, hizmet sorgulaması kaynakların etkin kullanılıp kullanılmadığı denetlenecek. Kamu çalışanlarından mali ve hukuki yönlerin yanısıra performansları açısından da hesap sorulacak

KAMU ZARARINA PARA CEZASI
Kamuyu zarara uğratan durumlar net ve geniş biçimde yeniden tanımlandı. İş, mal veya hizmetin bedelinden fazla ödeme yapan, erken ödemede bulunan, kamu kaynaklarını iyi yönetemeyen, koruyamayan kamu görevlilerine her türlü maaş, ödenek, zam, tazminat dahil aylık net kazançları tutarında para cezası verilecek.

ÜNVANLAR KALDIRILIYOR
Maliye Bakanlığı kadrolarında bütçe dairesi başkanı, muhasebe müdürü, gelir saymanlık müdürü, malmüdürü, vergi dairesi müdürü, askeri defterdar, sayman, muhasebe uzmanı olarak görev yapanlar, 2010 yılına kadar muhasebe yetkilisi olarak atanacaklar.

GİZLİ İSTİHBARAT TEŞKİLATLARINA ÖRTÜLÜ ÖDENEK
Başbakan tarafından gizli istihbarat hizmetleri yürüten kamu idarelerine kullandırılan örtülü ödeneğin kapsamı genişletiliyor. Buna göre, kapalı istihbarat ve savunma hizmetleri, devletin milli güvenliği ile yüksek menfaatlerinin gerekleri, siyasi ve sosyal konularla kültür ve devlet itibarı alanlarında ve olağanüstü hizmetlerin sağlanmasında örtülü ödenek kullanılabilecek

EKONOMİK DURUM KAMUOYUYLA PAYLAŞILACAK
Maliye Bakanlığı her altı ayda bir kamuoyuna ekonomik ve mali durum raporu açıklayacak. Mali şeffaflığı sağlayacak raporların ilki temmuz ayında yayınlanacak.
Tasarı üzerinde çalışmalar halen sürerken ilgili kurumlar arasında yetki çekişmesi de dikkatle izleniyor. Özellikle tasarının maliye eksenli hazırlandığı ve idarelere gerekli esnekliği sağlamadığı gerekçesiyle Hazine ve DPT'nin bazı maddelere soğuk baktığı belirtiliyor.
NTVMSNBC

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber