Sağlık Bakanlığı bütçesinin yarısı kanser tedavisinde harcanıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Ocak 2009 15:12, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkan Yardımcısı Dr. Nejat Özdül, Türkiye'nin 2008 yılında kanser tedavisi için 2.8 milyar avro harcadığını belirterek, bunun Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı bütçesinin yarısı olduğunu söyledi.

Osmaniye Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi'nin (KETEM) açılışında konuşan Özdül, bu hızla gittiği takdirde dünyada önümüzdeki yıllarda birinci ölüm nedeninin kanser olacağına dikkat çekti.

Kanserin önlenebilir bir hastalık olduğunu belirten Dr. Nejat Özdül, "Kanser hastalıklarının başında akciğer kanseri gelmektedir. Bunun en önemli nedeni ise tütün ve tütün mamullerinin tüketilmesidir. İnsanlarımızın bu amansız hastalığa yakalanmaması için sigara tüketimini durdurmamız gerekmektedir. Düşen bir uçakta 300 kişinin öldüğünü düşünün. Ülkemizde maalesef her gün bir uçak dolusu insan kanser nedeniyle ölüyor. "dedi.

Erken tanıma ve teşhis ile kanserin neden olacağı zararların en aza indirebileceğini belirten Özdül, "Kaliteli bir tedavi ile de kanser hastasının daha sağlıklı ve huzurlu bir yaşam sürmesini sağlayabiliriz. İşte bu söylediklerimizi hayata geçirebilmek amacıyla 81 ilde 84 aktif olarak çalışan KETEM bulunmaktadır." diye konuştu.

Dünyada 6 milyondan fazla insanın kansere yakalandığını ve 5 milyon insanın ise bu hastalık sebebi ile hayatını kaybettiğini belirten Sağlık İl Müdürü Dr. Mehmet Cingöz ise Osmaniye'de kadınlarda en çok meme kanseri, erkeklerde ise prostat, mesane ve akciğer kanserleri görüldüğünü söyledi.

Erken teşhis ile iyileşme sağlanabildiğini belirten Cingöz, "Kanser erken teşhis, tarama ve eğitim merkezini şehrimize kazandırmaktan oldukça mutluluk duyuyoruz. Bu merkez sayesinde kanser vakaları erken evrede yakalanarak, erken tanı ile öğrenilebilecek, eğitimler ile de halkımızı bilinçlendirerek yaşam kalitelerinin yükseltilmesi hedeflenmektedir." şeklinde konuştu

Törende ayrıca Osmaniye Vali Yardımcısı Güngör Yıldırım ile Osmaniye Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Musa Ezici kısa bir konuşma yaptılar.

Konuşmaların ardından merkezin açılışı gerçekleştirildi. KETEM'in açılış törenine Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkan Yardımcısı Dr. Nejat Özgül, Vali Yardımcısı Güngör Yıldırım, Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Apaçık, İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Cingöz, Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Musa Ezici ile bazı resmi kurum müdürleri katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber