YÖK'ün beş üyesinin açıklama vakti ilginç bulunuyor

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 15 Ocak 2009 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK'te önce mektup sonra isyan çıktı

28 Şubat sürecinde Genelkurmay ile YÖK arasındaki emir komuta ilişkisini ortaya koyan belgenin yayınlandığı gün, muhalif 5 YÖK üyesi isyan bayrağını çekti. Muhalif üyeler üniversite konten-janının artırılması ve yeni üniversitelerin açılmasının siyasi bir yatırım olduğunu öne sürdü.

YAKUP BULUT / ANKARA

28 Şubat sürecinde Genelkurmay ile YÖK arasındak emir komuta ilişkisini belgelendi. YÖK kayıtlarında ortaya çıkan belgede, yüzbinlerce meslek liseliyi mağdur eden katsayı değişikliğini YÖK'e dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir'in bir talimatla bildirdiği ve bu konuda gereğinin yapılmasını istediği belgelendi.

Ergenekon davası kapsamında gözaltına alınan eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz'e Çevik Bir imzasıyla gönderilen 'gizli' ve 'kişiye özel' ibareli yazıda, katsayı sisteminin bir an önce değiştirilmesi isteniyor. Belgenin ortaya çıktığı gün 5 YÖK üyesi, kurumdaki uygulamaları sert biçimde eleştiren bir açıklama yaptı.

MUHALİFLER AYAKLANDI

YÖK üyeleri Prof. Dr. Engin Ataç, Prof. Dr. Mustafa İlhan, Prof. Dr. Tunçalp Özgen, Bülent Serim ve Prof. Dr. Fikret Şenses YÖK Genel Kurulu'na Aralık 2007'den başlayarak siyasal iktidarın görüşlerini paylaşan kişilerin atandığını belirterek, "YÖK'e bugün egemen olan kadroların demokrasi anlayışının, yine siyaset tarafından yönlendirilmiş 'türbana özgürlük' ve benzeri amaçlarla sınırlı olduğunu göstermektedir" açıklamasında bulundular.


14 Ocak 2009 Çevik Bir'den YÖK'e yazılı emir: ÖSS'de katsayıyı değiştirin


BAŞÖRTÜSÜ GENELGESİ

YÖK Başkanı'nın, üniversitelere bir tatil günü, "alelacele", "türban serbestisi" genelgesi gönderdiğine işaret eden YÖK üyeleri, YÖK atamalarına dikkat çekerek, özellikle başörtüsüne özgürlük bildirisini imzalayan isimlere

dikkat çekti.

YENİ ÜNİVERSİTELER

Yeni üniversitelerin kurulmasına da tepki gösteren muhalif üyeler, bunun bir seçim yatırımı olduğunu öne sürdü. Açıklamada 'Üniversite kontenjanının bu kadar çok artması, yeni devlet ve vakıf üniversitelerin kurulması YÖK'teki siyasal iktidar yanlısı tutumun ulaştığı boyutu göstermektedir' denildi.

ŞENGÖR'E DESTEK

Yaptığı darbe çağrıları ile gündeme gelen Celal Şengör'ün YÖK üyeliğine atanmaması da açıklamada gündeme geldi.

5 YÖK üyesi, Prof. Dr. Celal Şengör'ün Üniversiteler Arası Kurul tarafından seçilmesine karşın 10 aya yakın süredir YÖK üyeliğine atanmadığını hatırlattı.

YÖK'e katsayı talimatı

Dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir tarafından YÖK Başkanı Gürüz'e hitap eden belgede üniversiteye girişte uygulanan Ortaöğretim Başarı Puanı'nın irticacı çevrelere yaradığı savunuluyor. Belgede "2547 sayılı kanunun değiştirilerek 1999 yılı ve takip eden yıllar için Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) uygulamasının kaldırılması" ifadesi yeralıyor. Gürüz'e gönderilen yazının altında kuvvet komutanlıkları ile birlikte Milli Eğitim Bakanlığı'na da gönderildiği bilgisi yeralıyor. Ancak dönemin Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu zamanında gönderilen belgeye MEB arşivlerinde de rastlanmadı. "Kişeye özel" ibareli bir metnin Gürüz'ün dışında bakanlığa, kuvvet komunatlıklarına ve MGK Genel Sekreterliği'ne gönderilmiş olması dikkat çekti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber