Polis ?hem dayak attı, hem şikayetçi oldu' iddiası

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Ocak 2009 13:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MERSİN'in Silifke İlçesi'nde, sokakta yaşayan bir kişiye yardım edilmesi için 155 polis imdat telefonunu arayan 25 yaşındaki Ercan ve 28 yaşındaki Yalçın Ay kardeşler ile amcaları 47 yaşındaki Erdoğan Ay, gelen polislerle mahkemelik oldu. Amca ve yeğenler yardım için gelen polislerce dövüldüklerini iddia ederken, polisler de kendilerine hakaret edilip görevlerini yapmaktan alıkonuldukları iddiasıyla şikayetçi oldu. Amca ve 2 yeğeni hakkında 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Elektrik ustası Ercan ile kuaför kardeşi Yalçın Ay, 16 Kasım 2008'de sokakta gördükleri 83 yaşındaki Mahmut Coşkun'a yardım edilmesi için 155'i aradı. Gelen polisler, ?Bu bizim işimiz değil? diyince Ercan Ay, yardım yapılmadığı takdirde şikayette bulunacağını söyledi. İddiaya göre bu söz üzerine Ercan Ay,polislerden Mehmet Uç tarafından dövülüp, gözaltına alındı ve Merkez Polis Karakolu'na götürüldü. Kardeşinin bırakılmaması üzerine karakola gittiğinde dayağa şahit olup, ?Kardeşime neden vuruyorsunuz?? diye tepki gösterdiğini öne süren Yalçın Ay da gözaltına alınarak, dövüldüğünü iddia etti. Bir süre sonra gelen ve yeğenlerinin bırakılmasını isteyen işçi emeklisi amca Erdoğan Ay da gözaltına alındı.

Polisler, kendilerine küfür ve hakaret edildiğini, görevlerini yapmaya engel çıkarıldığını söyleyince savcılık soruşturma başlattı.

RAPORLARLA TESPİT

Gözaltına alınmadan önce Silifke Devlet Hastanesi'ne götürülen amca ile 2 yeğeni, sağlık kontrolü sonrası geceyi karakolda geçirdi. Hastane raporunda, sadece Yalçın Ay'ın dizinde bir sıyrık olduğu, Ercan ve Erdoğan Ay'da ise darp izi bulunmadığı belirtildi. Geceyi karakolda geçiren amca ve 2 yeğeni, ertesi gün Silifke Merkez 1 Nolu Sağlık Ocağı'na götürüldü. Burada verilen raporda ise, Yalçın Ay'ın göğsünün önünde paralel çizgi şeklinde ekimoz (şişlik), sağ ve sol diz ön kapakları şiş, boynun sağında düzensiz 4 çizgi olduğu, Ercan Ay'ın sol göz kapağında ödem mevcut olduğu, Erdoğan Ay'da ise darp ve cebir izi olmadığı belirtildi.

Karakolda ifade vermeyip susan, olay ve yakalama tutanağını imzalamayan Erdoğan Ay ve yeğenleri, polis memurları Mehmet Uç, Halit Yıldırım ve İsmail Yılmaz'ın kendilerine küfür edildiği, tehdit, dayak ve görevlerini yapmaya engel oldukları suçlamalarıyla adliyeye sevk edildi. Ercan Ay tutuklanırken, amcası ile ağabeyi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Ercan Ay da, 4 gün sonra üst mahkemeye yapılan itirazla tahliye edildi. Amca ve 2 yeğeni serbest bırakılınca bir fotoğraf stüdyosuna giderek, vücutlarındaki darp izlerinin fotoğrafını çektirdi.

?ADALETE GÜVENİYORUZ'

Soruşturma sonunda amca ve 2 yeğeni hakkında polise küfür etme, karşı koyma iddiaları nedeniyle ?Görevi yaptırmamak için direnme' suçundan TCK'nın 265/1 maddesi uyarınca, 6'şar aydan 3'er yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Gelecek ay Silifke Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanacak olan Erdoğan, Ercan ve Yalçın Ay, mağdur iken zanlı konumuna düştüklerini iddia edip, ?Sağlık raporlarında bile dayak belli. Polis memurlarının iftira dolu suçlamaları, beyanları ve uydurma raporları doğrultusunda hakkımızda dava açıldı. Türk adaletinin eninde sonunda doğruyu bularak suçluları cezalandıracağına inanıyoruz? dedi .

Amca ve 2 yeğeninin avukatı Tuncay Gökten de, gözaltı öncesi ve sonrası verilen sağlık raporlarına göre müvekkillerine işkence ve kötü muamele yapıldığının görülebileceğini kaydederek, ?Bu, karakolda sık rastlanan bir olay. Milletvekilimiz Zafer Üskül'ün TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı olması nedeniyle inancımız ve güvenimiz var. Kendisinden bu olaya el atmasını istiyoruz? diye konuştu.

Silifke Emniyet Müdürü Mehmet Yüceli ise, konunun adliyeye intikal etmesi nedeniyle herhangibir açıklama yapamayacağını belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber