İşsizlik maaşına 12 günde 30 bin başvuru

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 16 Ocak 2009 17:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İŞ- Kur Genel Müdürü Namık Ata, son 12 günde 30 bin kişinin işini kaybettiği gerekçesiyle kurumlarına müracat ettiğini açıkladı.

Konya Valisi Osman Aydın, başkanlığında gerçekleştirilen İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu toplantısına katılan İş- Kur Genel Müdürü Namık Ata, işsizlik ve istihdam sorunun bugün çok önemli olduğunu ve yarında önemini korumaya devam edeceğini söyledi. Dünyada yaşanan ekonomik krizin Türkiye'yi de etkilediğini belirten Ata, şunları söyledi:

?Dünyada yaşanan krizin bize de sirayet etmesiyle özellikle reel söktörde önemli sıkıntılar yaşandığını görüyoruz. Ancak, Türkiye dışındaki ülkeler bu krizden daha fazla etkilendi. Amerika'da yüzde 3'lerde olan işsizlik oranı yüzde 7- 8'lere çıktı. Avrupa'da da ortalama yüzde 8'lerin üzerinde görülüyor. Bizim kuruma yapılan başvuruları da günlük olarak izliyoruz. Geçen ay 59 bin vatandaşımız işini kaybetti. Ondan önceki ay 49 bin vatandaşımızdı. Ocak ayının ilk 12 gününde 30 bin vatandaşımız yine işşini kaybettiği gerekçesiyle kuruma başvurdu.?

?TEDBİR ALINDI'

Ekonomik krizin reel sektöre olumsuz yansıdığını vurgulayan Ata, sözlerini şöyle sürdürdü:

?Otomototiv ve makine sanayi ile kısmen tekstilde de sıkıntılar yaşanıyor. Bu sıkıntıların asgariye düşürülmesi açısından gündemde olan işsizlik sorununa çözüm üretmek için önemli tedbirler alındı. Özellikle 5 bin 763 sayılı yasa ile istihdamı tespit etmek amacıyla önemli düzenlemeler yapıldı. İşgücü maliyetleri düşürüldü. 18- 29 yaş arasındaki gençlerin ve her yaştaki kadınların istihdamına teşvik getirildi. İşveren priminin yüzde 100'ünü ilk yıl daha sonraki 5 yıl süre ile ilave istihdam yaratılması halinde işsizlik sigortasından karşılanma imkanı getirildi. Yerel inisiyatifi harakete geçirme, kaynak tahsisi ile yapılacak çalışmaların önü açıldı. İşsizlik sigortası fonunda çok önemli bir kaynak bu amaçla kullanmak üzere tahsis edildi. İşverenlerin zorunlu istihdam yükleri hafifletildi. Terör mağduru ve eski hükümlü çalıştırma yükümlülükleri kaldırıldı. Özürlülerin istihdamında da teşvik getirildi.?

?İŞ GÜCÜ TESPİTİ'

Türkiye genelinde ne tür iş gücüne ihtiyaç duyulduğunun tespit edilmesi gerektiğini ve oluşturulan İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu'nun bunlarnı tespit edeceğini de ifade eden Ata, ?Bu sene biz bunu elekronik ortamda yaptık. Bunun son değerlendirmelerini yapıyoruz. Ülke genelinde 16 istihdam ve 75 bin işyerimizden cevap aldık. Onların değerlendirmesini yapıyoruz. Önümüzdeki günlerde il bazında yayınlayacağız? dedi.

YENİ KAYNAKLAR

Namık Ata, uluslararası kaynakları kullanarak bu tür çalışmaları yoğunlaştırmak istediklerini belirterek şöyle devam etti:

?GAP Bölgesi'ndeki iller içinn 37 milyon liralık bir kaynak ayırdık. Bu sene onlara kullanılacak. AB'den katılım öncesi fonlardan yararlanarak da bunu destekliyoruz. Gençlerin ve kadınların istihdamını öne alan bir projeyi uygulamaya koyduk. 32 milyonluk bir hibeyi gerçekleştirdik. 101 projeyi 25 ilde uygulamaya koyduk. Şu anda çalışmaları devam eden şubat ayı içinde bölgesel toplantılar yapalıcak. Kadınlara yönelik bir projemiz var. Bu da en yumuşak karnımızı oluşturan iki konuda bizi katkı sağlayacak.?

?4 KADINDAN BİRİ İŞSİZ'

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından iş gücü istatistikleri açıklandığını hatırlatan Ata, ?İşsizlik oranı yüzde 1.2 artış gösterdi. Derinlemesine analiz ettiğimizde bütün bu sorunun kadınların ve gençlerin işsizlik sorunu bu rakamın daha üst seviyeye çıkmasına neden oluyor. Gençlerde işsizlik oranı yüzde 21.5'a çıtkı. Kadınlarda ise 4 kadınımızdan birinin işsiz olduğunu görüyoruz. Veriler çok iç karartacak noktada değil. 635 bin kişilik bir istihdam artışı sağlamışız. Geçen yılın ekimi ile bu ayı karşılaştırdığımızda da 635 bin kişilik istihdam artışı olmuş. Bu işsiz oranındaki artışta krizin etkisi var, ama iş gücüne katılım fazla olmuş? dedi.

KADINLARA YÖNELİK İŞ İMKANI

?Kadınlar İçin İnsana yakışır İş İmkanlarının Yaygınlaştırlması Projesi' ile ilgili açıklama yapan Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Direktörü Gülay Aslantepe ise şöyle konuştu:

?Türkiye'de insana yakışır iş öncelikleri, çocuk emeğinin ortadan kaldırılması, gençlerin istihdam sorunu, kadın istihdamının artırılması ve sosyal diyaloğun güçlendirilmesi idi. Bu kurul bu amaca çok yoğun hizmet ediyor. Çocuk emeği ile mücadele eden Türkiye en başarılı 3 ülkeden biri oldu. Çocuk emeğinde önemli bir azalma oldu. Genç istihdamı için önemli çalışmalar var. Bu alanda da Türkiye'deki tüm BM kuruluşları olarak bir yıl kalkınma hedefleri çerçevesinde ayrılmış olan bir fondan bir genç istihdamının geliştirilmesi için pilot projesini uygulayacağız. Uygulayacağımız il de Antalya olacak. Kadın istihdamı seçmemizin önemli bir nedeni var. Ülkemizde güzel şeyler oluyor.?

?AB ile bütünleşme sürecindeyiz. AB'nin Lizbon strateji hedefleri doğrultusunda istihdam stratjilerimizi şekillendirmek durumundayız? diyen Aslantepe sözlerini şöyle sürdürdü:

?İş- Kur Genel Müdürlüğümüz yoğun çalışmalar içinde. Lizbon stratajisinin hedeflerine baktığımızda 2015 yılında Avrupa'da iş gücüne katılım oranı yüzde 70 olarak belirlendiğini görüyoruz. Kadın istihdamında yüzde 60 olduğunu görüyoruz. Küçük ülkeler bile yüzde 50'yi yakaladılar. Ama bizde çok küçük. Önümüze baktığımızda yüzde 60'ı yakalamak için hem az bir süre var, hem de bu kısa süreyi çok yoğun bir şekilde değerlendirmek durumundayız. Bu nedenle de kadın istihdamı konusunda pilot iller belirleyelim dedik. Anadolu kaplanları arasında yer alan Konya ve Gaziantep'te kadın istihdam oranının düşük olduğunu gördük. Ankara'da da yüksek değil. Bunun için bu 3 ilde kadınları motive ederek işgücüne katmak durumundayız. Ülkenin kalkınmasına da onları da seferber etmeliyiz.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber