Telsizle öldüren zabıtaya 19 yıl hapis istemi

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 17 Ocak 2009 16:51, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

İZMİR'de, telsizle başına vurduğu emekli işçi Doğan Kalender'in ölümüne neden olduğu iddiasıyla tutuklanan Konak Belediyesi'nde görevli zabıta amiri H.D. hakkında ?Basit yaralama, ölüme sebebiyet verecek şekilde kasten yaralama' suçlarından 19 yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Savcı, ölen Kalender'in eşi Şerife Kalender'in ?Görevi yaptırmamak için direnme'den 3 yıl, oğlu Caner Kalender'in de ?tehdit'ten 4 kez olmak üzere 8 yıl hapisle cezalandırılmasını istedi.

Olay, geçen yıl 19 Kasım'da, Güzelyalı Semti 15 Sokakta meydana gelmişti. Bir bisiklet fabrikasından emekli 57 yaşındaki Doğan Kalender, eşi Şerife Kalender'le birlikte yürüyüşe çıktı. Bir süre yürüyen iki çocuk sahibi çiftten Doğan Kalender, sokak içinde bir hurdacının Konak Belediyesi'nde görevli zabıta memurları tarafından tezgahına el konulduğunu gördü. İddiaya göre, zabıta memurlarının seyyar satıcı ve yoldan geçenlerle tartışmasına tanık olan Kalender, ?Ayıp yaptığınız arkadaşlar? dedi. Bu söz üzerine zabıta memurlarından biri, Şerife Kalender'in kolunu tutarken, buna engel olmak isteyen Doğan Kalender'in başına da 40 yaşındaki H.D., tarafından iddiaya göre telsizle vuruldu. Aldığı darbeyle Kalender, yere düşünce başını kaldırıma çarptı. Hastaneye kaldırılan Kalender tedaviye alınırken, zabıta memuru H.D. nöbetçi mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Beyin kanaması geçiren Kalender, üç gün sonra öldü. Kalender'in ölmesi üzerine yeniden gözaltına alınıp adliyeye sevk edilen H.D. yine serbest bırakıldı. Kalender ailesinin avukatı Can Burak Saltabaş ve soruşturmayı yürüten savcının itirazı üzerine İzmir İkinci Ağır Ceza Mahkemesi, H.D. hakkında gıyabi tutuklama kararı verdi. 25 gün sonra teslim olan H.G. cezaevine konuldu.

?KENDİ DÜŞTÜ'

Suçlamaları kabul etmeyen sanık H.D. soruşturma aşamasında verdiği ifadede, ?Çöp toplayan kişiler çevreye rahatsızlık verdikleri için engel olmaya çalıştık, arabasını almak istedik. Bu sırada Şerife Kalender gelip engel oldu. Bağırıp etraftan yardım istedi. Etrafımız insan dolduğundan, görevimizi yapamadık. Ölen kişi olayın bayağı uzağındaydı. Birden kendiliğinden yere düştü. Ben kimseye telsizle ve yumrukla vurmadım. Şerife Kalender de bisiklete kendisi çarpıp düştü. Oğlu Caner gelip ?Sizi öldüreceğim, gırtlağınızı keseceğim' diye tehdit etti. Biz orada görevimizi yapıyorduk? dedi.

?EŞİME YUMRUKLA VURDU'

Tutuksuz yargılanan Şerife Kalender ise, ?Zabıta H.D., çöp toplayan kişiye ?Hırsızlık yap ulan' diye bağırıp tartaklıyordu. Böyle davranmaması konusunda uyardım. Beni kolumdan tutup yere ittirdi. Yere düşüp yaralandım. Eşimin hiçbir tepkisi yoktu. Beni zabıtadan kurtarmak istedi. Bu sırada H.D., elinde telsiz ile yüzüne yumruk vurdu. Eşim düştüğü yerden bir daha kalkamadı. Hastanede yaşamını yitirdi. Mağdurken sanık olduk. Eşimin ölümüne neden olan kişiden şikayetçiyim? diye konuştu. Caner Kalender de annesinin, olaydan sonra kendisini çağırdığını ve kimseyi tehdit etmediğini söyledi.

?BAŞKA ZABITA YOKTU'

Tanık olarak ifadesi alınan Ayla Ötük ise ?H.D., çöp toplayan kişiyi azarlıyordu. Çöp toplayan kişi ise ona ?Abi ekmek parası için çalışıyoruz aç mı kalayım, hırsızlık mı yapayım' diye yalvardı. Zabıta memuru bu kişiye elindeki telsizle vurup, ?Hırsızlık yap ulan hırsızlık yap' diye bağırdı. Ben de bu konuşma üzerine irkildim. Zabıta memuruna ?Sen ne biçim konuşuyorsun. Bu şekilde konuşulur mu' dedim. Kendisi görevini yaptığını, karışmamamı söyledi. Bu sırada ölen kişi eşiyle birlikte geldi. Kadın da benim gibi tepki gösterdi. Zabıta, kadının kolundan tutup karakola götürmek istedi. Tartışma sırasında kadın, arkasında duran bisiklete çarpıp yere düştü. Ölen kişi zabıta memuruna ?Bırak eşimi, o sana bir şey yapmadı' dedi. Yere düşen eşini kaldırmak için eğildi. Birden kendisi de yere düştü. Olay yerinde başka zabıta memuru yoktu? dedi. İki tanık ise H.D.'nin ölen Kalender'e yumrukla vurduğunu gördüklerini söyledi.

?YERE KENDİSİ DÜŞTÜ'

Zabıta memurları Tezcan İncebaldır, Bayram Kara ve Zeyni Gök ise ?Güzelyalı semtinde çöp biriktirilen yer olduğu ihbarı geldi. Dört kişi belirtilen adrese gittik. Burada çöp toplayan kişi ile karşılaştık. Arabasını almak istedik. Zabıta amiri olan H.D. ile çöp toplayan kişi konuşuyordu. Araya lafla girenler oldu. H.D., kimseye telsizle ve yumrukla vurmadı. Ölen kişi kendiliğinden yere düştü? dedi.

19 YIL İSTENDİ

Soruşturmayı sürdüren Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Türker, zabıta memuru H.D. ve ölen Kalender'in eşi ile oğlu hakkında 3 ile 19 yıl arasında değişen hapis cezaları istemiyle dava açtı. Savcı Türker, iddianamede H.D.'nin ?Basit yaralama, ölüme sebebiyet verecek şekilde kasten yaralama' suçlarından 19 yıl, ölen Doğan Kalender'in eşi Şerife Kalender'in ?Görevi yaptırmamak için direnme'den 3 yıl, oğlu Caner Kalender'in de 4 ayrı ?tehdit' suçundan 8 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasını istedi. Davaya henüz başlanmadı.

Doğan Kalender'in yapılan otopsisinde travmaya bağlı olarak kafatası kemiğinde oluşan kırık sonucu öldüğünün tespit edildiği belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber