İlahiyatcı YÖK üyesi tez konusu oldu

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 19 Ocak 2009 08:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

YÖK üyesi Halis Ayhan'ın kendi üniversitesinde Mübarek Erkul isimli bir öğrenci tarafından tez konusu yapıldığı ortaya çıktı. Kabul edilen 'bilimsel' tezinde Erkul, hocasına 'hayırlı bir ömür' dilemeyi de ihmal etmedi

YÖK üyesi ve Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halis Ayhan'ın hayatı, aynı fakültedeki bir öğrenci tarafından tez konusu yapıldı. Mübarek Erkul isimli öğrenci tarafından hazırlanan yüksek lisans tezi, bilimsel bir çalışmadan çok, 'biyografi' ya da 'temenni' niteliğiyle dikkat çekti.

Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İlahiyat Anabilim Dalı'nda yüksek lisans yapan Mübarek Erkul, tezine 'Halis Ayhan, Hayatı, Eserleri ve Eğitim Görüşleri' başlığını verdi. Erkul, bu teziyle yüksek lisans diploması almaya hak kazandı ve gelecekte bir doktoraya başvurma hakkını da elde etmiş oldu.

BAŞARILAR NİYAZ EDERİZ

Bilimsel verilerin özetle açıklanması gereken tezin 'sonuç' bölümünde şu ifadelere yer verildi: '2005 yılında Bakanlar Kurulu kontenjanından YÖK üyeliğine atanan ve kendi ifadesiyle söylersek; '21 üyeden birisi olarak gündemin akışı içerisinde bütün Türk yükseköğretiminin konularında görüşlerimi bildirmek, oylamalara katılmak gibi mesleğimin son yıllarında bütün tercübelerimi inatla değil ama sabırla dikkatle kullanarak, Akif'in ifadesiyle say'i medid (devamlı gayret) yöntemiyle çalışıyorum' diyen Halis Ayhan Hocamıza yeni görevinde Cenab-ı Hak'tan başarılar niyaz eder, bundan sonraki özel ve mesleki hayatında, huzurlu, mutlu ve başarılı olması temennisiyle hayırlı bir ömür dileriz.'

KÜTÜPHANENİZDE BULUNSUN

Tezin ilk bölümünde Prof. Ayhan'ın hayatı anlatıldı. Ayhan'ın doğum yeri, tarihi ve ne zaman nişanlandığı, evlendiği, ailesi gibi detaylardan sonra ikinci bölümde, tüm eserleri tek tek özetlendi. Her eser anlatımının ardından, kitap, makale ve dergi tavsiyelerine yer verildi. Söz gelimi; Ayhan'ın bir kitabı tanıtıldıktan sonra, 'Türkiye'de din eğitimi ve tarihi ile ilgilenenler başta olmak üzere, genç yaşlı herkesin okuması ve kütüphanesinde bulundurması gereken bir öneme sahiptir' şeklinde ifadelere yer verildi.

Tezde Ayhan'ın kendi ifadeleriyle 'Cumhuriyetin birikimini bütün dünyada din eğitimi alanında nelerin yapılmakta olduğunu anlatmaya çalışıyorum. Uzmanlık alanıma giren yükseköğretim kurumlarının gelişmesini (İlahiyat Fakülteleri) dört yıllık görev sürem içerisinde tüm gücümle yerine getirmeye çalışacağım. Zamanla çalışmalarımın başarıya ulaşacağını da dikkatli bir iyimserlikle düşünüyorum' sözlerine de yer verildi.

CEMİYETİN GAYELERİ

TEZ çalışmasında Prof. Halis Ayhan'ın makalelerini de değerlendiren Erkul, Ayhan'ın 'Çocuklara 3-4 yaşından itibaren din eğitimi ve öğretimi verilmesi gerektiğini, ancak bu bilgiler verilirken mutlaka çocuğun, zeka, öğrenme, dikkat ve heyecanı göz önünde bulundurarak, tedrici bir metot kullanılması gerektiğini söylemiştir' görüşlerine yer verdi.

Tezde Halis Ayhan'ın 2'nci Meşrutiyet döneminde kurulan 'Cem'iyyet-i İlmiyye-i İslamiyye'yi tanıtan bir makalesi de var. Bu cemiyet şöyle anlatılıyor: 'Cemiyetin kuruluş amacı, teşkilat yapısı ve encümenlerin çalışma şeklinin belirtildiği nizamnamenin birinci maddesinde cemiyetin başlıca gayelerinin şöyle belirlendiğini aktarmıştır: 'Devlet yönetiminde meşveret usulünün korunması, hükümetin din? konulardaki çalışmalarının desteklenmesi ve takibi, hilafetin yaşatılması, devlet icraatının mümkün olduğu kadar şeriat ölçülerine yaklaştırılması, umumi terbiye ve İslam adabının yaşatılması, din ilkelerinin Müslümanlara kolaylıkla anlatılabilecek bir şekle sokulması, din öğretiminin bütün eğitim ve öğretim kurumlarında yaygınlaştırılması, din aleyhtarlarının tartışmaya açık gördükleri meselelerin incelenerek gerçeklerin ortaya çıkmasına çalışılması, İstanbul ve taşradaki medreselerin zamanın ihtiyaçlarına göre ıslahı.'

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber