Gümrük kanununda değişiklik komisyondan geçti

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Ocak 2009 17:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

- Gümrük mevzuatının AB ile uyumlu hale getirilmesi ve uygulamalardan kaynaklanan sorunların giderilmesi amacıyla Gümrük Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde değişiklik yapılmasını içeren yasa tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.

Tasarıyla, fikri ve sınai hakların korunmasında da AB mevzuatına uyum sağlanması amaçlanıyor.

Elektronik ortamda verilen beyannamelere belge eklenmesi zorunluluğu tamamen kaldırılıyor.

Tarım ürünlerinin, muhafaza koşulları, saklanabilme süreleri ile dış ticarete konu edilmeleri için serbest bölgelerde kalabilecekleri süreler sınırlandırılabilecek.

Tasarı, serbest bölgelerde yürütülebilecek faaliyetlerle ilgili yeni düzenlemeler de getiriyor. Buna göre, serbest bölgelerde, eşyanın niteliği veya gümrük gözetiminin gereklilikleri dikkate alınarak faaliyetlere kısıtlama veya yasaklama getirilebilecek. Bu konuda Gümrük Müsteşarlığı yetkili olacak.

Tasarı, Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, kuvvet komutanlıkları, Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı (MİT), Gümrük Müsteşarlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğünün asli görevleri ile ilgili olarak ithal edilecek bazı eşya için muafiyet uygulanmasını öngörüyor.

Bu arada gümrük muafiyeti için belirlenen alt limit 100 Avro'dan 150 Avro'ya çıkarılıyor. Sadece kara nakil vasıtalarına tanınan muafiyet, AB muafiyet hükümlerine paralel olarak tüm nakil vasıtalarına uygulanacak.

Yerleşim yeri Türkiye dışında olan gerçek kişilerin Türkiye'de satın aldıkları veya kiraladıkları konutlarda kullanılmak üzere getirdikleri ev eşyası gümrük vergilerinden muaf olacak.

Ayrıca, yolcuların kendi kullanımlarına mahsus ticari mahiyette olmayan kişisel eşyasına da muafiyet hakkı getiriliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber