Genetiği değiştirilmiş ürünlerin riskleri

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Ocak 2009 22:28, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şeminur Topal, tarımda az yatırımla büyük kazançlar sağlandığı için gen değiştirmenin yaygın olduğunu söyledi.

Denizli Ziraat, Kimya ve Gıda Mühendisleri Odaları tarafından Denizli Esnaf Sarayı'nda düzenlenen ''Genetiği Değiştirilmiş Ürünler ve Yaşam Riskleri'' konulu konferansta konuşan Şeminur Topal, tarım ve tıpta yaygın olarak kullanılan genetik değişiminin, kazancı çok olduğu için tarımda daha yaygın olduğunu bildirdi.

Genetik transferlerin Alzheimer'dan kalp hastalıklarına dek birçok hastalığı tetiklediğini belirten Topal, şunları söyledi:

''Genetiği değiştirilmiş canlılarda mevcut genin değiştirilmesinin yanında, modifiye uygulamayla dönüşüm gerçekleştiriliyor. Biyoteknoloji, insan ve çevre sağlığını olumsuz etkilememek koşuluyla yeni ürün ve yeni hizmetler üretmektir. Genetik değişimle, bir canlı aleminden başka bir canlı alemine geniş aktarımlar dediğimiz uygulamanın yanında, aynı canlı popülasyonundan kapalı aktarım şeklinde değişim gerçekleştiriliyor. Transgenik uygulamanın üçüncüsü, dönüştürme dediğimiz mevcut genin yerinin değiştirilerek yeni bir sentez çıkarılmasıdır. Transgenik değişim tıpta ve tarımda yaygın olarak kullanılıyor. Tıpta yüzde 63 yatırımla yüzde 35 kazanç sağlanırken, tarımda yüzde 31 yatırıma yüzde 71 kazanç elde ediliyor. Bu alandaki rantın büyüklüğü, tarımsal ürünlerin genetiğinin değiştirilmesine sebep oluyor.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber