Türk heyetine Gazze sınırında Mısır zulmü

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 25 Ocak 2009 10:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mısır, eski milletvekilleri, doktor ve yardım derneklerinden oluşan Türk yardım ekibini Gazze'ye sokmadı. Mısır istihbarat yetkilileri, 3 gündür Refah'ta beklettikleri heyeti 'Defolun' sözleriyle tampon bölgeden çıkartmak istedi.

Sevil KÜÇÜKKOŞUM/ANKARA

Gezze halkına tıbbi yardım ulaştırmak için Refah Sınır Kapısı'ndan geçmek isteyen Türk ekibine izin verilmediği ve hakaret edildiği için Türkiye ile Mısır arasında kriz yaşanıyor. Aralarında iki eski milletvekili ile çok sayıda doktorun bulunduğu 30 kişilik Türk heyeti, Mısırlı yetkililerin, 'Türkler giremez. Defolun' diyerek izin vermemesi nedeniyle Refah Sınır Kapısı'nda 3 gündür bekletiliyor. Türkiye'nin Kahire Büyükelçiliği, Türk yardım ekibinin geçişinin sağlanması için Mısır Dışişleri Bakanlığı'na iki kez nota verdi. Kriz, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın gündeminde.

MISIR'A İKİ NOTA VERİLDİ

Türkiye'den insani yardım amacıyla Gazze'ye giden 30 kişilik Türk heyeti, 3 gün önce Gazze'ye giriş yapmak için Refah Sınır Kapısı'na geldi. Farklı yardım heyetlerinden oluşan, aralarında eski AKP milletvekilleri Süleyman Gündüz ile Muhammet Polat, Deniz Feneri Derneği, Yeryüzü Doktorları, İsra Derneği, Cansuyu ve diğer insani yardım kuruluşlarının oluşturduğu birkaç yardım ekibinin sınırdan geçişine Mısırlı yetkililer tarafından izin verilmedi. Türk ekibe geçiş izni verilmezken, 'Türkler giremez. Defolun. Bu işle neden bu kadar ilgileniyorsunuz' diyerek hakaret edildi. Türk yardım ekibi de 'Türk vatandaşına hakaret edemezsiniz' diyerek Mısırlı yetkililere direndi. Bunun üzerine Türk yardım heyetini tampon bölgeden çıkartmak için önce Mısır polisi, ardından Mısır askerleri sınır kapısına geldi. Türk heyet, 'Biz çıkmayız. Bizi zorla atın' diyerek direndi ve sınır kapısında aç ve susuz bir bekleyişe başladılar.

GÜL VE ERDOĞAN'A İLETİLDİ

Türkiye'nin Kahire Büyükelçiliği önce Mısır Dışişleri Bakanlığı'na durumu bildiren bir nota verdi. Türk Büyükelçiliği'ne geçiş için Mısır istihbaratının onayının gerektiği iletildi. Ancak, sorun çözülmeyince Türk Büyükelçiliği ikinci bir uyarı notası ile Türk heyetinin geçişinin sağlanmasını istedi. Türk Büyükelçiliği'nin devreye girmesi de işe yaramadı. Konu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a iletildi.

Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, daha önce Türk Kızılayı'nın Gazze'ye tıbbi yardım malzemesi gönderdiğini hatırlatırken, yardım ekibinin geçişte sorun yaşanmasının nedeninin 30 kişilik bir heyet olmasından kaynaklanabileceğini belirtti.

'Türk hükümetini Gazze'de istemiyorlar'

Refah Sınır Kapısı'nda mahsur kalan Yeryüzü Doktorları Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Kerem Kınık, şöyle konuştu:

'Bizim burada olduğumuz dönemde İrlandalılar, Fransızlar, Malezyalılar Gazze'ye geçerken, hiçbir Türk'ün geçmesine izin verilmedi. Mısır istihbarat yetkilileri 'defolun', 'Türkleri istemiyoruz' diyerek hakaret ettiler. Daha önce İsrail'den, Erez Sınır Kapısı'ndan Gazze'ye yardım götürmüştük. İsraillilerden bile böyle muamele görmedim. Mısır vatandaşları ile hiçbir sorunumuz olmadı. Savaşın ilk günlerinde Mısır Kızılayı ile işbirliği yaparak Gazze'ye 43 tonluk tıbbi yardım malzemesi ve 12 ambulans sokmuştuk. Ancak şimdi Gazze'ye Türk vatandaşı girmek isteyince sorun çıkardılar. Bu tavır birden oluştu. Mısırlı yetkililerin, Türk hükümetini istemediğini düşünüyorum. Gazze'ye giriş yapana kadar bekleyeceğiz.'

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber