İsrail'e ilk uluslararası dava açıldı

Haber Giriş : 26 Ocak 2009 16:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gazze'de yürüttüğü soykırımda insanlığa karşı işlediği suçlar ve savaş suçları nedeniyle İsrail'e ilk dava Cuma günü Uluslararası Suçlar Mahkemesi'nde (ICC) açıldı.

İsrail'in Gazze'de işlediği savaş suçlarına karşı yasal mücadele başladı. 350 Avrupa ve Arap sivil toplum örgütü Uluslararası Suçlar Mahkemesi'nde İsrail ordusunun Gazze'deki son katliamında işlediği savaş suçlarına karşı dava açtı.

İsrail Savaş Suçları Uluslararası Koalisyonu Koordinatörü Haitham Mana, TIMETURK'e, ?Dava tüm Filistinli siyasi partiler tarafından destekleniyor? dedi.

ICC Savcısı Luis Moreno-Ocompo, 1,6 milyon insanın yaşadığı Gazze'de yürüttüğü 22 günlük askeri saldırıda işlediği savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar nedeniyle İsrail'e Cuma günü dava açtı.

2002'de kurulan ICC, soykırım, savaş suçları ve insanlığa karşı işlenen suçlarla ilgili davalara bakıyor.

İsrailli birlikler bin 350'den fazla Filistinliyi öldürdü. Bunlardan yarısı kadın ve çocuktu. Ayrıca İsrail, 5 bin 450'den fazla kişiyi de yaraladı.

Filistin Soykırım Müzesi

Ağır bombardıman ayrıca Gazze'nin altyapısını yok etti. Binlerce evi, okulları, hastaneleri ve hatta camileri enkaza dönüştürdü.

Yabancı ve Arap doktorlar, Gazze'deki sivil halktaki olağan dışı yaralar nedeniyle İsrail'i yasak silahlar kullanmakla suçladı.

Uluslararası baskılar altında İsrail, geçtiğimiz Cumartesi günü beyaz fosfor kullandığını itiraf etti. Bu kimyasal insanın derisini kemiğine kadar yakıyor.

Uluslararası Af ve İnsan Hakları İzleme Örgütleri, İsrail'i yasadışı ve fark gözetmeden saldırmakla suçladı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, İsrail'i BM binalarına yapılan saldırılarda suçlamıştı.

Savaş Suçları

Manaa, uluslararası koalisyonun BM Genel Kurulu'ndan İsrail yetkilileri için savaş suçları mahkemesi kurmasını isteyeceğini söyledi. Manaa, ?Dördüncü Cenevre Konvansiyonu ihlalleri nedeniyle başka bir davada İsviçre'de açılacak? dedi.

2005 yılında İsrail'in Gazze'deki birliklerinin önceki başı emekli Tümgeneral Doron Almog, savaş suçları nedeniyle İngiliz polisi tarafından tutuklanmamak için Londra'ya gelen El Al uçağından inmemesi için uyarılmıştı.

Bir İngiliz Müslüman grup, Gazze'deki evlerin 2002'de yıkmasından dolayı onu Dördünce Cenevre Konvansiyonu'ndan mahkum ettirmişti.

Benzer yasal süreçlerden korkan İsrail ordusu, Gazze'deki ölümcül saldırıda yer alan birim liderlerinin kimliğinin açıklanmasına sansür getirmişti.

Başbakan Ehud Olmert, Pazar günü İsrail birliklerinin savaş suçlarında yasal korunma alacaklarına söz vermişti. Olmert, ?Gazze'ye giden asker ve liderler bilmelidir ki, açılacak davalardan tamamen güvendedirler ve İsrail'in onları koruyacak ve yardım edecekti? dedi.

Manaa ayrıca uluslararası koalisyonun savaş suçlarını yargılayan Avrupa ülkeleri mahkemelerinde de davalar açacağını söyledi. Manaa, ?İsrail'e karşı davalar Norveç gibi Gazze'de binaları yıkılan ülkelerde de açılabilir? diye konuştu.

Koalisyon ayrıca, İsrail'e işbirliğini genişleten Avrupa anlaşmasının iptali için de Belçika mahkemelerinde de dava açacak. İsrail'e silah satan firmalara davalar açılması da bekleniyor.

Haber Merkezi / TIMETURK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber