Şehit ailesinin borcunun ödenmesi için Bursa Valisi devreye girdi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Ocak 2009 12:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bursalı şehit ailesine çıkarılan 17 bin TL'lik borcun ödenmesi için Bursa Valisi devreye girdi

BURSA- Bursa'da 12 yıl önce 4 silah arkadaşıyla birlikte oğullarını şehit veren asker ailesini şok eden 17 bin TL'lik borcu devlet giderecek. Bursa Valisi Şahabettin Hurput'un talimatı ile devreye giren kaymakamlık ve defterdarlık kararın düzeltilmesi için çalışma başlattı.

Sivas 5. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı'nda 1997 yılında er olarak vatani görevini yapmakta olan Sezgin Tokuş, operasyon dönüşü kullandığı askeri aracın şarampole yuvarlanması sonucu şehit düşmüştü. Meydana gelen elim kazada Tokuş ile birlikte 2 uzman çavuş ve 2 onbaşı da şehit olmuştu. Kazanın ardından memleketine getirilen Sezgin Tokuş'un cenazesi o tarihte memleketi Bursa'da düzenlenen askeri törenle toprağa verilmişti.

Daha sonra Sezgin Tokuş, yorgun, dalgın, dikkatsiz ve tedbirsiz araç kullandığı gerekçesiyle kazaya sebebiyet vermekten kusurlu bulunmuş ve Maliye, kaza sırasında askeri araçta meydana gelen 9 bin 746 liralık hasarı tahsil etmek için harekete geçmişti.

Hasarın tahsili için şehidin Bursa'daki ailesi hakkında Bursa 6. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde alacak davası açılırken, mahkeme, indirimli haliyle Tokuş ailesinin Maliye Hazinesi'ne 3 bin 655 lira ödemesini kararlaştırdı.

Tek erkek evlatlarının şehadet acısı ile sarsılan ve kendisine çıkarılan bu faturayı kabullenemeyen acılı baba Mehmet Tokuş, borcu ödemedi. Aradan geçen yıllar sonra Mehmet Tokuş'un Osmangazi'ye bağlı Çağlayan köyündeki tarlası çevre yolu ve doğalgaz için kamulaştırıldı. Yapılan kamulaştırma sonrasında parasını almak için Karayolları'yla görüşmede bulunan Mehmet Tokuş, oğlunun ardından ikinci bir şokla daha karşılaştı, çünkü 3 bin 655 liralık borç faiziyle birlikte 17 bin liraya çıkmıştı.

Acılı baba Mehmet Tokuş, "Oğlumun yaptığı kaza sonrasında bana çıkarılan 3 bin 655 liralık borç faiziyle birlikte 17 bin liraya çıkmış. Kamulaştırma parasının bir kısmını aldım, ancak kalan 36 bin liralık bölümü ise ancak bu borcunmu ödemem durumunda vereceklerini belirttiler. Ben bu borcu nasıl ödeyeyim, zaten oğlumuz şehit oldu bağrımız yandı, bunun ödülü bu mu olacaktı?" şeklinde dert yandı.

Çaresiz kalan şehit ailesi Mehmet-Nezahat Tokuş çifti, ellerine aldıkları oğullarının şehadet belgesi ve resmine bakarak gözyaşı döküyordu.

"YAŞANAN AYIP BİTECEK"

Türkiye'yi ayağa kaldıran bu büyük ayıbı örtmek için harekete geçen Bursa Valiliği konuyla ilgilenmesi için Osmangazi Kaymakamı Osman Taşdan'ı devreye soktu.

Tokuş ailesine gelen haciz işlemini incelemeye alan Vali Harput, Osmangazi Kaymakamlığı'na konunun takibi için talimat verdi. Aileyle görüşen Osmangazi Kaymakamı Osman Taşdan, mağduriyetin önlenmesi yönünde çalışma yapıldığını söyledi.

Konunun Bursa Defterdarlık Muhakemat Müdürlüğü'nün dahlinde olduğun belirten Taşdan, mağduriyetin giderileceğini bildirdi.

"DEFTERDARLIK'TAN BAKANLIK'A BORÇ UYARISI"

Bursa Valiliği'nin talimatıyla harekete geçen Bursa Defterdarlık Muhakemat Müdürlüğü, Maliye Bakanlığı'na gönderdiği bir yazıda, borcun tahsil edilmesinin aksine şehit ailesine uygun davranılmasının daha anlamlı olacağın aktarıldı.

Defterdarlık Muhakemat Müdürü Avukat İbrahim Fidan tardafından gönderilen yazıda, borcun tahsilinin hazineye kazancın aksine çok şeyler kaybettireceğine vurgu yapıldı.

Gönderilen yazıda şu sözlere yer verildi: "Dava konusu olay, operasyon sırasında meydana gelen kazadan kaynaklanmış ve ilamın asıl borçlusu Sezgin Tokuş hakkında şehadet belgesi verilmiştir. Ailenin tek erkek evlatlarını kaybetmeleri nedeniyle ruhsal çöküntü içinde olmaları, borcun tahsili halinde acılarının tazelenip, devlete inanç ve güvenlerinin sarsılacağı, kamuoyunda infial yaratacağı bir gerçektir. Söz konusu borcun tahsili halinde Hazine'ye kaybettirecekleri, Hazine'ye kazandıracaklarından çok daha fazla olacaktır."

Ayrıca Vali Şahabettin Harput'un konuyla yakından ilgilendiği ve şehit ailesinin evini ziyaret ederek mağduriyetin gidirilmesi için birinci elden çalışma yapacağı öğrenildi.

E.TUNA ALATÜRK-Türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber