MKEK Sicil Yönetmeliği Eki Cetvellerini Kim Değiştirdi?

Kamu kurumları personeline ilişkin olarak yaptığı düzenlemeleri Resmi Gazetede yayımlamadan önce bazı kurumların onayına göndermek zorundadır. Ancak kamu kurumlarının onay almak için ilgili kuruma gönderdiği evrak ve eklerinde, onay verecek kurumun bilgisi olmaksızın değişiklik yapılması, evrakta sahtekarlıktır. Ve bu tür bir sahtekarlık ne yazıkki Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu Sicil Yönetmeliğinde yapılmıştır. Ayrıntılar için başlığa tıklayın.

Haber Giriş : 07 Aralık 2004 08:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

28 Ekim 2004 tarih ve 25627 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan "Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu Genel Müdürlüğü Sicil Raporu Vermeye Yetkili Amirler Yönetmeliği" ile "Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu Genel Müdürlüğü Sicil ve Başarı Değerlemesi Raporu Vermeye Yetkili Amirler Yönetmelikleri"nde bize gelen bilgilere usulsüzlük yapılmıştır.

Makina Kimya Endüstrisi Kurumu hazırlamış olduğu sicil yönetmeliklerini Devlet Personel Başkanlığına onay için göndermiştir. Ancak, sicil yönetmeliğin eki cetvellerinde bu Başkanlığın bilgisi olmaksızın değişiklikler yapılmıştır. Oysaki, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 112. maddesi ile Devlet Memurları sicil Yönetmeliğinin 11 nci maddesi ve Kamu İktisadi Teşebbüsleri Sözleşmeli Personel Sicil ve Başarı Değerlemesi Hakkında Yönetmeliğin 7. maddesine göre sicil amirleri yönetmeliklerinde Devlet Personel Başkanlığının olumlu görüşü alınması mecburidir.

Ancak, söz konusu yönetmeliklerin Devlet Personel Başkanlığına gönderilen nüshası ile Resmi Gazetede yayımlanan nüshası farklıdır. Yani gizli bir el hiç kimsenin bilgisi olmaksızın yönetmelik eki cetvellerini tahrif etmiştir.

Yapılan değişilikler sonucu garip bir durum ortaya çıkmıştır.

İlk kez KİT statüsündeki kurumlarında III. sicil amirliği oluşturulmuştur.

İlk kez bir Bakan hiç tanımadığı alt düzey memurlar hakkında da sicil vermek zorunda bırakılmıştır. Örneğin Milli Savunma Bakanı hayatında hiç yüz yüze gelmeyeceği teftiş kurulu memurları veya şube müdürlerine birinci ve ikinci sicil amirinin notları arasında 10 puandan fazla fark olması halinde sicil verecektir.

Aslında burada yapılan teknik hatalar önemli değildir. Burada önemli olan, bir kamu kurumunun onay için gönderdiği cetvel ile Resmi Gazetede yayımlattığı cetvelli farklılaştırabilme cesaretini yani evrakta sahtekarlık yapabilme cesaretini gösterebilmesidir.

Bu değişikliğin hukuki olarak yaratacağı sorun ise şudur. İlgili mevzuat gereğince siciller için Devlet Personel Başkanlığından onay almak gerekmektedir. Bize ulaşan bilgilere göre, böyle bir onay yoktur. Dolayısıyla MKEK'deki personel Bakan tarafından verilecek sicilleri yargıya taşıyabilecektir.

Ayrıca, bizim bu yazımızı ihbar kabul edip yapılacak soruşturma neticesinde kusuru olan kamu görevlilerine sadece 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine göre değil aynı zamanda Türk Ceza Kanununun Evrakta Sahtekarlıkla ilgili hükümlerine göre de ceza verilmesi gerekmektedir.

Memurlar.net olarak ilgili kamu kurumlarının gerekli hassasiyeti göstereceğini umuyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber