Kaybolan helikopter henüz bulunamadı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Şubat 2009 10:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bolu - Bolu'da kaybolan helikopteri arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Belirlenen koordinatlarda helikopter henüz bulunamadı.

Alınan bilgiye göre, İstanbul'dan Ankara'ya giden kaptan pilot Andrzej Wojewodzki yönetiminde ve emekli pilot albay Süleyman Kıyak'ın gözetmen olarak bulunduğu EC-135 tipi helikopterle dün saat 16.20 civarında telsiz ve radar irtibatının kesilmesi üzerine son sinyalin alındığı Kıbrıscık ile Çamlıdere arasındaki Köroğlu Tepesi mevkisine doğru harekete geçen yaklaşık 100 kişilik ekibin, zorlu doğa koşulları altında yaptıkları arama kurtarma çalışmaları aralıksız sürdürülüyor.

Ekipler, helikopterde bulunan ELT (Emergency Locator Transmitters-Acil Durumun Yerini Belirleyen Verici) cihazından alınan sinyal takip edilerek belirlenen koordinatlar çerçevesinde arama kurtarma faaliyetlerini yürütüyor.

Bolu, Ankara ve Sakarya'dan gelen yaklaşık 100 kişilik ekip, Çökeler Yaylası'ndan itibaren kalınlığı 1.5 metreyi bulan karda, 8 saate varan yolculuktan sonra sabah saatlerinde Karaköy Yaylası'na ulaştı.

Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte helikopterle havadan arama kurtarma çalışmaları bölgede etkili olan yoğun sis nedeniyle güçlükle yapılıyor.

Bölgede süren arama kurtarma çalışmasına Bolu, Sakarya ve Ankara'dan sivil savunma arama kurtarma birlikleri ile askerler, orman, köy hizmetleri ve il özel idare ekipleri katılıyor. Ekiplerin çalışmalarında köpekler de kullanılıyor.


Arama kurtarma ekipleri Karaköy yaylasına ulaştı

Bolu- Kayıp helikopteri arama çalışmaları yapan ekip, Karaköy Yaylası'na ulaştı.

Bolu, Ankara ve Sakarya'dan gelen yaklaşık 100 kişilik ekip, kalınlığı 1,5 metreyi bulan karda, 8 saate varan bir yolculuktan sonra Karaköy Yaylası'na vardı.

Karla mücadele araçları eşliğinde süren çalışmalarda, arama kurtarma ekibi araçlardan inerek yaklaşık 800 metre yürüdükten sonra belirlenen koordinatlar çerçevesinde aramalarına devam edecek.

SHGM

Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden (SHGM) yapılan açıklamada, Eurocopter 135 tipi, Polonya tescilli helikopterin, Bolu'nun Kıbrıscık İlçesi Köroğlu Tepesi mevkinde kaybolduğu, helikopterle 16.11'de son kez temas kurulduğu ve deniz seviyesinden 8 bin 200 fit yükseklikteyken temasın kesildiği bildirildi.

Açıklamada, helikopterin Sağlık Bakanlığınca açılan "Hava Ambulans İhalesi" kapsamında ihaleyi kazanan Koçoğlu firması tarafından Sky Line Hava Taksi İşletme Ruhsatı altında kullanılmak üzere ülkeye getirilmesine izin verildiği belirtildi.

Polonya'dan satın alınan ve 2005 yılı imali olan helikopterin dün Bulgaristan'ın Gorna şehrinden Türkiye saatiyle 11.53 civarında kalktığı ve yakıt ikmali için Atatürk Hava Limanına 13.40'ta indiği kaydedilen açıklamada, şöyle denildi:

"Yakıt ikmalinin ardından yerel saatle 14.58'de biri Polonyalı pilot olmak üzere diğeri Türk iki kişi ile Ankara Esenboğa Hava Limanı'na gitmek üzere hareket etmiştir.

Helikopter ile son temas yerel saatle 16.11'de yavru rapor noktasında Esenboğa Yol Kontrol ile temas kurulmuş ve 10.000 feet'e çıkma talebi uygun görülerek, serbest kılınmıştır.

Son olarak deniz seviyesinden 8200 feet yükseklikte iken helikopter ile temas kesilmiştir. Helikoptere yapılan çağrılara cevap alınamaması üzerine durum 16.21'de Esenboğa Hava Trafik Ünitesi tarafından Hava Kuvvetleri Komutanlığına bildirilmiştir.

Daha sonra, helikopterde bulunan ELT(Emergency Locator Transmitters-Acil Durumun Yerini Belirleyen Verici) cihazından alınan sinyal takip edilerek tespit edilen koordinatlara uygun olarak hemen arama kurtarma faaliyetlerine başlanmış olup, bu kapsamda Eskişehir Hava Kuvvetleri Komutanlığından ATAK 02 isimli helikopter kaldırılarak, verilen koordinatlarda arama kurtarma faaliyetleri başlatılmıştır."

Bolu Valisi

Bolu Valisi Halil İbrahim Akpınar, yaptığı açıklamada, İstanbul'dan Ankara'ya giden ve Kaptan Pilot Andrzej Wojewodzki yönetimindeki, Emekli Kara Pilot Albay Süleyman Kıyak'ın da gözetmen olarak bulunduğu EC-135 tipi helikopterle saat 16.20 civarında telsiz ve radar irtibatının kesildiğini ve son sinyalin Kıbrıscık ve Çamlıdere arasında Köroğlu Tepesi mevkisinde alındığını 100 kişilik arama kurtarma ekibinin bölgeye hareket ettiğini söyledi.

Hava koşulları nedeniyle bölgeye gönderilen askeri helikopterin de arama kurtarma çalışmalarına katılamadığını vurgulayan Vali Akpınar, sözlerini şöyle tamamladı:

"Karla kaplı ağaçlıklı bir bölgede, adeta samanlıkta iğne arıyoruz. Karadan yürütülen çalışmalar aralıksız sürdürülecek. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte helikopterle havadan da arama kurtarma çalışmalarına başlayacağız."


Kurtarma ekiplerine kar engeli

Bolu - Bolu, Ankara ve Sakarya'dan gelen sivil savunma arama kurtarma birlikleri ile Kartalkaya Jandarma Komutanlığı'na bağlı ekipler, koordinatları tespit edilen bölgeye en yakın olan Çökeler köyünde buluştu.

Ekiplerle birlikte bölgeye hareket eden AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, hava şartları ve yoğun kar yağışı nedeniyle arama kurtarma helikopterlerinin inecek uygun bir yer bulamadığını belirten yetkililer, Bolu, Ankara ve Sakarya'dan gelen sivil savunma arama kurtarma birlikleri, Kartalkaya Jandarma Komutanlığı'na bağlı ekipler, Kıbrıscık İtfaiyesi ile Bolu Orman İşletme Müdürlüğü'ne bağlı ekiplere arama kurtarma köpeklerinin de eşlik ettiğini bildirdiler.

Yaklaşık 100 kişilik ekibin belirlenen koordinatlara doğru ilerlediğini, bölgeye en yakın olan Çökeler köyü mevkisinden harekete geçtiğini ifade eden yetkililer, kalınlığı yer yer 2 metreyi bulan kar nedeniyle de zor şartlar altında ilerlemeye çalıştıklarını söylediler.

Şu ana kadar havadan ulaşılamayan bölgeye, 2 kar temizleme aracının açtığı yoldan ulaşılmaya çalışıldığı belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber