Güler: Doğalgazda indirim devam edebilir

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Şubat 2009 14:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, gerekli koşulların sağlanması durumunda doğalgazda önümüzdeki aylarda da indirimlerin olabileceğini bildirdi.

Kanal 7'de yayınlanan Başkent Kulisi adlı programda soruları yanıtlayan Güler, Nisan ayından sonra doğalgazda yeni indirimlerin olup olmayacağı sorusuna karşılık, petrol fiyatları ve dolar kurundaki değişimin önemli olduğuna işaret ederek, "dolardaki artış önemli. Çünkü biz Rusya'dan bunu dolarla alıyoruz. Eğer formülde değişiklik olmazsa, YPK kararı değişmezse, dolarda da artış olmazsa yılın öbür çeyreğinde de indirimler devam edebilir" dedi.

Güler, doğalgazda yapılan indirimin yerel seçimlerle ilgisinin bulunmadığını kaydetti.

Nabucco Projesi

Doğal gazde asıl köklü çözümün Nabucco Projesi olduğunu ifade eden Güler, "Biz projede başı çekiyoruz ve diğer ülkeleri daha hızlı hareket etmesi için zorluyoruz. Bir an önce bu proje başlamalı" dedi.

Nabucco Projesiyle ilgili Avrupa'da zaman zaman, "Türkiye transit ülke olsun, Türkiye'ye biz geçiş ücretini verelim, elimizi sallayalım geçelim" şeklinde düşünceler dile getirildiğini anlatan Güler, bunu kabul etmediklerini, Türkiye'nin sadece transit ülke olmadığını gazın bir kısmını kullanacağını kaydetti.

Güler, "Zaman zaman Türkiye'yi 'zorluk çıkaran ülke' olarak tanımlıyorlar. Hatta bundan dolayı zaman zaman BOTAŞ'ın iyi yönetilmediği, küçültülmesi lazım geldiği gibi görüşler dile getiriliyor. Botaş gibi bir güçlü şirketi ortadan kaldırıp karşılarında ufak muhataplar görmek istiyorlar." diye konuştu.

Bakan Güler, "Nabucco projesi ne zaman biter?" sorusuna da, "Bize bıraksalar 2-3 yılda bitiririz ama o kadar detaya giriyorlar ki şaşırıyorsunuz" yanıtını verdi.

Doğalgaz ve petrol aramaları

Güler, Türkiye'deki petrol ve doğalgaz arama çalışmalarıyla ilgili olarak da başta Karadeniz olmak üzere sismik çalışmaların tamamlandığını ifade ederek, "eğer sondajlarımızda isabet kaydedersek Türkiye'nin petrol ve doğalgaz bağımlılığı büyük ölçüde azalacak. Sondajlardan ümitliyiz. Önümüzdeki yıllarda Karadeniz Bölgesi Hazar bölgesi gibi önemli bir petrol ve doğalgaz bölgesi olarak ortaya çıkacak" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber