?33 asker eylemine ben de katıldım' diyen itirafçıya soruşturma açıldı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 03 Şubat 2009 11:27, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Özgür CEBE/DİYARBAKIR,

PKK'nın dağ kadrosunda silahlı faaliyet yürüten ve Şemdin Sakık'ın yakın korumalığını yapan PKK itirafçısı Erdal Ukuş hakkında, Bingöl'de 1993 yılında 33 askerin şehit edilmesi olayıyla ilgili yeni bir soruşturma açıldı. Bazı gazetelere verdiği ropörtajda, 33 asker olayına kendisinin de katıldığını, olayda ölmeyen askerlerin kafalarına Şemdin Sakık'ın kurşun sıktığını belirten itirafçı Ukuş'un talimatla ifadesi alındı.

PKK'ya 1991 yılında katıldıktan sonra 4 yıl örgüt içinde faaliyet yürütüp, ardından güvenlik güçlerine teslim olan ve 2.5 yıl tutuklu kaldıktan sonra pişmanlık yasasından yararlanıp serbest bırakılan itirafçı Erdal Ukuş'un bazı gazetelere verdiği ropörtajındaki bözleri üzerine adli makamlar harekete geçti.

Diyarbakır Özel yetkili Ağır Ceza Mahkemesi Başsavcılığı, Erdal Ukuş hakkında 33 askerin şehit edilmesiyle ilgili soruşturma başlattı. Halen Diyarbakır Adliyesi'ndeki faili meçhul dosyalar arasında tutulan 33 şehit asker dosyası, itirafçı Erdal Ukuş'un beyanları üzerine yeniden açıldı.

?GÖRMEMİŞ DUYMUŞ'

Başsavcılık, Bitlis'in Güroymak İlçesi'nde yaşayan Erdal Ukuş'un konuyla ilgili ifadesinin alınması için Bitlis savcılığına talimat yazdı. Talimatla ifade veren Erdal Ukuş, kendisi hakkında soruşturma açıldığını öğrenince itiraflarını geri aldı ve ?Bizzat katıldım' dediği 33 askerin şehit edilmesi eylemine, bu kez, ?katılmadığını sadece duyduğunu' söyledi.

Savcılığın, olayda yaralı kurtulan askerlerin kafalarına Şemdin Sakık'ın kurşun sıktığını kendisinin bizzat gördüğü yönündeki açıklamasının sorusuna da, ?Ben gözlerimle görmedim, ama duydum' dedi. Çelişkili ifadeler üzerine Başsavcılık Ukuş hakkında, ?Devletin hakimiyeti altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya yönelik vehamet arz eden silahlı terör eylemlerinde bulunmak' suçundan müebbet hapis istemiyle soruşturma başlattı.

DAVANIN DOSYALARI İSTENDİ

Başsavcılık, soruşturmaya delil olabilecek nitelikteki bazı dosyaları da ilgili Ağır Ceza Mahkemelerinden istedi. Savcılık, Ukuş soruşturmasına yön verebilecek nitelikte olan Şemdin Sakık'ın dosyasını da 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nden istedi.

Şemdin Sakık'ın jandarma, savcılık, hakimlik, mahkeme ifadeleri ile iddianame ve gerekçeli kararı da arşiv kayıtlarından çıkarılarak incelemeye alındı. Sakık'ın koruması olduğunu iddia ettiği Erdal Ukuş'un ismine, Şemdin Sakık'ın itiraflarında rastlanılması halinde, her ikisinin savcılık huzurunda teşhis amacıyla yüzleştirilecekleri bildirildi. Savcılık, Bingöl'de 33 askerin şehit edilmesi olayına katılmak suçundan haklarında daha önce kapatılan Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde dava açılan 6 itirafçının daha dosyasını yargılandıkları mahkemelerden istedi. Bu itirafçıların da ifadeleri incelenecek ve 33 asker olayı ile ilgili daha önce Erdal Ukuş hakkında ifade verip vermedikleri araştırılacak.

?ASKERLERİ İKİ TARAFLI TARADIK'

Bitlis'in Güroymak İlçesine bağlı Yamaç Köyü'nde yaşayan evli 2 çocuk babası itirafçı Erdal Ukuş, hakkında soruşturma açılmasına neden olan röportajında şunları söylemişti:

?Örgütte, PKK'nın en büyük bölge sorumlularından Şemdin Sakık'ın korumalığına kadar yükseldim. Sakık'la birebir birçok eyleme katıldım. En büyük eylemlerimizden biri de Bingöl ve Elazığ arasında bulunan 33 askerin şehit edilmesi olayıydı. Bu olaya gitmeden önce Şemdin Sakık'a gelen bir telefonda, ?Devlet ve örgüt arasında ateşkes imzalanmış. Bu 33 asker Bingöl'den geçecek. Bunların önünü kesin ve hepsini öldürün' dendi. Bize o gün şırıngalarla ilaç verildi. 22 kişilik grupla Muş'tan çıkıp Bingöl'e gittik. Burada askerlere pusu kurduk. Gelen askerleri iki taraflı taradık. Çoğu o anda öldü. Ölmeyenleri ise Şemdin Sakık bizzat kafalarına sıkarak öldürdü. Bu bile bile bir oyundu. Biz kullanıldık, birileri sefasını yaşadı. Türk- Kürt demeden herkesi katlettik. Biz, ?Çocukları neden öldürüyoruz' dediğimizde, ?Onlar korucu çocuklarıdır, ölmesi gerekiyor. Yoksa yarın babaları gibi bize karşı olurlar' deniliyordu. Koruculuk için başvurdum, ancak kabul edilmedi.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber