MYO öğrencisi'nin kıskandıran başarısı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Şubat 2009 12:23, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

- Adü Myo Öğrencisi'nin Başarısı

- Baki Burak Öğün Yaptığı Programla Ev Ve İş Yerindeki Bilgisyara Her Yerden Ulaşma İmkanı Sağldı

İBRAHİM KILINÇ

AYDIN - Adnan Menderes Üniversitesi Aydın Meslek Yüksekokulu Endüstriyel Elektronik bölümü öğrencilerinden 19 yaşındaki Baki Burak Öğün, hazırladığı bir program ile kişilerin ev ve iş yerlerindeki bilgisayarlara her yerden ulaşma imkanı sağladı. Bilgisayar mühendislerini ve programcılarını kıskandıracak bir projeye imza atan 19 yaşındaki Üniversite öğrencisi Baki Burak Öğün'ün eyeOS alt yapısıyla geliştirdiği yazılımla artık ev ve ofis bilgisayarınıza her yerden ulaşalabileceği kaydedildi.

Hazırladığı programla ilgili açıklama yapan ADÜ öğrencisi Öğün, ?İnternet üzerinde ikinci bir bilgisayar sahibi olmanızı sağlayacak yazılımla, kendi bilgisayarınızdaki Word, Excel, Power Point belgelerinizi kullanabilir, oyun, video, müziklerinizi sanal bilgisayarınıza yükleyip dünyanın istediğiniz noktasından herhangi bir bilgisayarla, PDA veya cep telefonuyla ulaşabileceksiniz? dedi.

e-webOS adını verdiği sistemi eyeOS altyapısıyla geliştirdiğini ifade eden Baki Burak Öğün, yazılımla ilgili olarak verdiği bilgilerde şunları anlattı: ? e-webOS yazılımı açık kaynak kodlu eyeOS alt yapısını alarak birden fazla geliştirme yaptım ve alt yapıyı edindiğimde sadece yüzde 10 kadarı Türkçeydi. Sistemi tekrar ele alarak yüzde 95 Türkçeleştirdim. Yazılımın alt yapısını anlaşmış olduğum Türkiye İzmir lokasyonlu veri merkezinde bulunan sunucularım üzerinden yayınlıyorum. Geliştirmiş olduğum e-webOS Sistem PHP ile programlanmış bir yazılım. Ajax ve Java Script programla dilleriyle bağdaştırılmış olan yazılım, eyeOS altyapısını e-webOS'a uyarlamam, geliştirmemle birlikte çok büyük safhada ayrıca iskelet yapıda değişiklik yaptım. Open Office yazılımı ile sistem entegre edilmiş olduğundan, bu sayede Word, Excel, Power Point belgelerini sisteme yükleyerek hiçbir yazılıma ihtiyaç duyulmadan internet üzerinde oluşturulacak www.e-webos.com üzerinden erişim sağlanarak bir bilgisayarda açılabilecek? sözlerine yer verdi.

Öğün ayrıca, sistemi kullananların sahip olacağı sanal bilgisayarla, e-webOS'ta oyunlar oynanabileceğini, müzik dinlenebileceğini, video izlenebileceğini ve çeşitli işlemlerin yapılabileceğini kaydetti. e-webOS sisteminin en büyük avantajının ise kullanıcının internete bağlandığı bilgisayarın, PDA veya cep telefonunun teknik özelliklerinden ve yüklü yazılımlarından bağımsız çalışması olduğunun altını çizen ADÜ öğrencisi Baki Burak Öğün; ?İnternet tarayıcısı yüklü herhangi bir bilgisayar, PDA veya Cep telefonundan dosyalarına erişebilir, yeni Word, Excel, Power Point belgelerini hazırlayabilir, resim görüntüleyebilir, müzik dinleyebilir ya da video izleyebilir. Çünkü PDA ve özellikle cep telefonlarının kapasiteleri düşük olduğundan, pek çok yazılımı çalıştıramamaktadır. Fakat sadece internet tarayıcısı yüklü bir cep telefonu ile sisteme bağlansa bile kullanıcı bilgisayar ile yaptığı bütün işlemleri telefonu ile yapabilir. Her kullanıcıya bu işlemleri yapabilmeleri için 100 Mb ücretsiz alan sağlanacak? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber