Bakan Çelik, Mecliste soruları cevapladı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Şubat 2009 21:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Çelik, TBMM Genel Kurulu'nda milletvekillerinin sözlü soru önergelerini cevapladı. Üniversite sınavlarında sıfır alan öğrenci sayısının bir elin parmaklarını geçmeyeceğini kaydeden Çelik, zaman zaman bir iki tane öğrencinin sıfır aldığını, onların da çeşitli sebeplerden dolayı boş kağıt vermeleri halinde sıfır aldıklarını belirtti. Bunun tamamen bir hesaplama tekniğinden kaynaklandığını söyleyen Çelik, "Yanlışlar doğruları götürdükten sonra elde kalan ham puan hesaplanmaya değer bulunmamışsa, o teknik olarak sıfır geçmektedir. Biz öyle bir hesaplama yöntemi, ölçme değerlendirme yöntemi getiririz ki bir tek sıfır alan olmaz. O zaman da kendi kendimizi kandırmış oluruz" diye konuştu.

"BEN HAKİM DEĞİLİM"

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın anayasa değişikliğinden sonra gönderdiği kılık kıyafet genelgesi ile ilgili yapılan bir şikayet üzerine soruşturmaya izin vermeyeceği yönündeki beyanının ihsas-ı rey olarak değerlendirildiğini hatırlatan Çelik, "Ben hakim değilim. Siyasetçiler söyledikleri her şeyden dolayı, ortaya koydukları bütün görüşlerden dolayı zaten ihsas-ı reyde bulunurlar. Bu yönüyle ben görüşlerimi açıkladım. Bu görüşleri kamuoyu huzurunda ifade ettim. Ben hakim olmadığım için ihsas-ı reyde bulunmam şeklindeki bir iddia çok anlamlı değildir" değerlendirmesinde bulundu.

Erzurum'da Karaçoban İlçesi YİBO'da bir öğrencinin dayak sonucu öldüğü iddiasının doğru olmadığının anlaşıldığını bildiren Çelik, Adli Tıp Trabzon Grup Başkanlığı'nın verdiği otopsi raporu sonucunda da bu öğrencinin ölümünün kalp hastalığına bağlı kalp yetmezliği sonucu solunum ve dolaşım durumundan meydana geldiğinin belirlendiğini söyledi. Çelik, bu okulla ilgili bu iddiaları içeren bir soruşturmanın sözkonusu olmadığını bildirdi.

Okullarda elektrik ve su parasının ödenmesi konusunda yaşanan ödenek sıkıntılarının gündeme getirildiğini belirten Çelik, sadece okullar değil, bir çok kamu kurumunun bazen ödenek üstü harcama yaptığını söyledi. Çelik, buralarda ödenek sıkıntısı yaşanabildiğini ama bütçe çerçevesinde bu ödeneklerin tahsis edildiğini kaydetti.

"BAŞBAKAN'IN DAHA ÖNEMLİ İŞLERİ VAR"

YÖK Başkanı'na Başbakan Erdoğan'ın eski makam aracının tahsis edilmesine ilişkin soruya da cevap veren Çelik şöyle konuştu:

"Sayın Başbakan'ın, A veya B kurumunun başındaki insana araç tahsis edilmesi ile ilgilenmekten çok daha önemli işleri vardır. Kimin kararıyla, kimin talimatıyla tahsis edildiğini bilmiyorum ama bütün kurumlarımızda pozisyonlarının ağırlığı nispetinde onlara kamu tarafından araç tahsis edilmektedir. Daha önceki YÖK Başkanı da yaya yürümedi. Ona da araç tahsis edildi, buna da araç tahsis edilmektedir. Bakanlara da edilmektedir. Türkiye'de kendisine araç tahsis edilmesi gerekenlere hangi usul ve esaslar çerçevesinde araç tahsis ediliyorsa, sayın YÖK Başkanı'na da o çerçevede araç tahsis edilmiştir."

Okullara süt dağıtılması ile ilgili bir projelerinin olmadığını belirten Çelik, bütün Türkiye'deki 15 milyon öğrenciye süt dağıtmanın kolay olmadığını kaydetti. Çelik, "Geçmiş yıllarda bir iki vilayete dağıtıldı. Birine verip diğerine vermemek de doğru değil. Eğer sponsor bulunursa biz çocuklarımıza sütü seve seve dağıtmaya hazırız" dedi.

Milli Eğitim Bakanı olarak yaptığı bazı atamalarla ilgili eleştiriler yapıldığını söyleyen Çelik, Milli Eğitim Bakanlığı'nın atama yetkisini düzenleyen maddenin Devlet Memurları Kanunu'nun 76. maddesi olduğuna işaret etti. Meclis'in huzurunda 76. maddenin bir tarafını kullanmayacağına dair söz verdiğini ve o sözünde de durduğunu vurgulayan Çelik, "Kura çektik, bir öğretmenimizin tayini Hakkari'ye çıktı, Ağrı'ya çıktı veya Edirne'ye çıktı. Milli Eğitim Bakanlığı'na onu Ankara'ya getirme maddesi veriyor bu madde. Ben bugüne kadar bunu asla kullanmadım ve kullanmayacağımı da bütün milletvekili arkadaşlarım biliyor. Çok nadir hallerde. Diyelim ki orada bulunmaması gereken haller var. Boşanma durumu vardır, aile faciasına yol açacak haller vardır, can güvenliği meselesi vardır. Bu tür sebeplerden dolayı zaman zaman başvurduğumuz geçici görevlendirmeler vardır. Onun dışında yok. Ama ben herhangi bir okulun müdürlüğüne de 76'yı kullanarak yapabilirim. Burada mevzuata uymayan bir durum yok" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber