Üniversite hastanesine 4 bin yıl yetecek ilaç almışlar

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 04 Şubat 2009 07:08, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

4 bin yıl yetecek ilaç aldılar

Hüseyin KAÇAR

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne, 4 bin yıl yetecek kadar ilaç alındığı belirlendi. Başhekime göre zarar 8 milyon TL'yi buluyor..

Diyarbakır Dicle Üniversitesi'nde yeni bir skandal daha patlak verdi. Geçtiğimiz günlerde üniversitede denetim yapan Sayıştay müfettişlerinin 2007-2008 dönemine ait 200 milyon lira kayıp para olduğunu belirlemesinin ardından, bu kez de Tıp Fakültesi'ne bağlı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kullanılmak üzere eski yönetim tarafından çok fazla miktarda ilaç alındığı ortaya çıktı. Alınan ilaçlar arasında 4 bin yıl yetecek miktarda ilaç, 15 yıllık eldiven, 8 yıl yetecek serum bulunuyor. Hastane Başhekimi Doç. Dr. Sait Alan, eski yöneticilerin fazladan ilaç aldığını savunarak şu ilginç bilgileri verdi: "Mesela açık kalp ameliyatlarında kullanılan bir ilaç var. Bu ilaçtan 4 bin kapsül alınmış. Ama şimdiye kadar sadece 1 tane kullanılmış. Yılda bir kez bu kapsülden kullanıldığını düşünürsek, 4 bin yıl yetecek kadar kapsül var. Süresi geçen ilaçlar imha ediliyor. Yaklaşık 8 milyon liralık zarar var. Bunun 4 milyon liralık kısmı kullanım süresi geçmiş ilaçlar. Ayrıca önceki yönetimin ilaçları seçimlere yakın aldığını tespit ettik."

'BENİM BİLGİM YOK'

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne bağlı olarak faaliyetlerini yürüten Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki ilaç skandalı, üniversitede rektör değişimi ile birlikte ortaya çıktı. 2 dönem üst üste rektörlük görevini yürüten Prof. Dr. Fikri Canoruç'un yerine Prof. Jale Saraç'ın gelmesinin ardından başhekim de değişti. Bu değişimin ardından yapılan sayımlar sonunda, çok yüksek miktarda fazladan ilaç alındığı ortaya çıktı. DÜ Tıp Fakültesi'nde 2003- 2008 yılları arasında başhekimlik yapan Prof. Dr. Birsel Baç ise konuyla ilgili olarak, "Bu kadar yüklü miktarda ilaç alımı yapıldığını sanmıyorum" dedi. Prof. Dr. Baç, konuyla ilgili yeni bilgi sahibi olduğunu belirterek, "İlaç alımı ile ilgili arkadaşlarım aradı. Konuyu tam bilmiyorum. İlaç alımı konusunda çalışma yapacağız. Bu kadar çok miktarda ilaç olduğunu sanmıyorum" diye konuştu.

Başhekim: Araştırma komisyonu kuruldu

İlaçların normalde kliniklerin ihtiyaçlarına göre alındığını söyleyen Başhekim Doç. Dr. Sait Alan, "İlaç alınırken, önceki yıllarda ne kullanıldı o baz alınıyor. Bu şekilde yapılacak bir inceleme sonucunda ya yüzde 10 artırılır ya da azaltılır. Ama burada öyle yapılmamış. İhtiyacın kat kat üstü ilaç alınmış. Yani 100 kutu alınacağı yerine bin kutu alınmış. Bu yıllar için düzenli bir şekilde kontrolü yapılmadan alınarak depoya atılmış" dedi. İçinde öğretim görevlisinin de bulunduğu bir komisyon kurduklarını kaydeden Alan, konuyla ilgili soruşturma açıldığını da söyledi.

Kutulara yer kalmadı dershaneye koydular

Normal şartlarda her yıl ihale ile o yıla yetecek kadar ilaç alması gereken eski yönetimin aldığı ilaçlar arasında, 4 bin yıl yetecek ilaçların yanı sıra 300-400 yıl yetecek ilaçlar bulunduğu, satın alınan serum miktarının ise 8 yıl yetecek kadar olduğu belirlendi. Öyle ki konulacak yer bulunamayan ilaçlar, öğrencilerin ders görmesi gereken dershanelere yerleştirildi. Bu arada, yapılan ilk sayım sonunda, kullanım süresi geçtiği belirlenen 13 bin 377 kutu ilaç imha edildi. Doç. Dr. Sait Alan da, "Yerimiz olmadığı için ilaçları öğrencilerin kullandığı dershanelere koyduk" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber