MHP anketinden Gökçek çıktı

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 05 Şubat 2009 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Nasuhi Güngör'ün yazısı

Yerel seçimlere iki aydan daha az bir zaman kaldı. Ankara'da belirgin bir seçim havası yok. Ancak önümüzdeki haftadan itibaren Melih Gökçek'in sahaya çıkmasıyla hareketliliğin artması beklenebilir.

Gökçek kampanyasını henüz başlatmadı. Murat Karayalçın cephesi de sessizliğini koruyor.

Sahnedeki en hareketli isim MHP adayı Mansur Yavaş.

* * *

MHP, Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne Beypazarı Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ı aday gösterdi.

?Neden Beypazarı?' sorusunun cevabı çok açık aslında.

MHP şu ana kadar yerel yönetimlerde kayda değer bir model üretemedi. Önce RP-FP, ardından AK Parti ile devam eden yerel yönetim başarısı, bu siyasi çizgiyi adeta bu alanda markalaştırdı.

28 Şubat'ın ve üzerindeki kapatma davasının ağır baskısına rağmen Fazilet Partisi'nin, 1999 seçimlerinde yerel yönetimlerdeki başarısını koruması bunun en açık örneği aslında. Aynı sandıkta merkezi yönetimden uzaklaştırılan FP, yerel yönetimlerdeki ağırlığını korumuştu.

2009 seçimlerinde AK Parti'nin en büyük avantajlarından birisi de bu zaten.

* * *

Beypazarı'nın Ankara'da, hatta Türkiye'de adının daha sık duyulur hale gelmesi, eli yüzgün bir anlayışla yönetilmesi gözleri Mansur Yavaş'a çevirdi.

Çevirmesine çevirdi ama, bazı sorunlarla birlikte.

Beypazarı gibi Ankara'ya yaklaşık 100 km uzaktaki küçük bir ilçeden, büyükşehire iddia taşımanın zorlukları bir yana, Mansur Yavaş'ın adaylığı MHP içinde de öyle kolay kabul görmedi.

Ancak zaman geçtikçe Mansur Yavaş isminden daha çok söz edilir hale geldi.

AK Parti'nin Ankara Büyükşehir adayını hayli gecikmeli açıklaması da bir anlamda Yavaş'ın adını öne çıkardı.

* * *

Gelelim ankete.

Anket MHP'nin kampanya ekibi tarafından yapılmış. Prof. Dr. Kemal Görmez koordinatörlüğünde bir grup akademisyen tarafından 14-18/01/2009 tarihleri arasında toplam 6 bin 256 kişi ile yüzyüze görüşme yöntemiyle gerçekleştirilmiş.

Fazlaca ayrıntıya girmeden anketin sonuçlarından söz edelim.

Melih Gökçek'in oyu % 40, Murat Karayalçın' % 29 ve Mansur Yavaş'ın oyu % 21.

Bunu pek çok farklı şekilde okumak mümkün. MHP oylarında ciddi bir artış olduğunu söylebilirsiniz. Gökçek'in oylarında gerileme olduğunu ya da Karayalçın'ın beklenenden daha az bir çıkış yakaladığı gibi.

Elbette anketin MHP'nin kampanya ekibi tarafından yapıldığını unutmadan.

* * *

Bence asıl dikkat çekici olan, henüz sahneye çıkmamış olmasına rağmen bu ankette Melih Gökçek'in % 40'da görünmesi. Kampanyasını henüz başlatmayan, geç açıklanmanın dezavantajlarını yaşayan Gökçek, Ankara'da sahip olduğu potansiyeli önemli ölçüde koruyor.

Ankette bu durumla ilgili şu değerlendirme dikkat çekiyor:

?Ankaralı seçmen, mevcut belediye yönetiminden yeterli hizmet alamadığını ve genel olarak halkın isteklerinin dikkate alınmadığını düşünmektedir . Buna rağmen mevcut belediye başkanı başarılı olarak değerlendirilmektedir. Bu hal Ankaralı seçmen için tam bir çelişkidir. Gelir düzeyi düştükçe Melih Gökçek hem başarılı hem de iyi hizmet veren başkan konumunda görülmektedir.'

29 Mart yaklaştıkça pek çok anket ve değerlendirme karşımıza çıkacak. Araştırmayı yöneten Prof. Dr. Kemal Görmez bu alanda çok değerli ve tecrübeli bir isim. Ancak süreç hızlandıkça MHP'nin Ankara büyükşehirde böyle bir oranı koruması ya da yakalaması mümkün mü?

Benim değerlendirmem kısaca şöyle.

En olumsuz şartlara rağmen % 40 gibi ciddi bir oranı yakalayan Gökçek, buna bir de AK Parti'nin yeniden toparlanan ve seçimi etkilemeye başlayan ağırlığını eklerse, kuvvetle muhtemel seçimin farklı galibi olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber