Erdoğan: İşsizlik ülkemizde kronik sorunların başındadır

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Şubat 2009 18:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, işsizliğin, gelişmiş ve gelişmekte olan bir çok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de kronik sorunların başında geldiğini ifade ederek, "Yeni işsizlik oranı, ciddi oranda düşmese bile yeni iş imkanları oluşturularak artması önlenmiştir" dedi.

Krizin başladığı andan itibaren gerek kendisi gerekse bakanların ilgili kesimlerle sürekli iletişim içinde olduğunu dile getiren Başbakan Erdoğan, reel ve çalışan kesimlerin temsilcileri ile yaptıkları toplantılarda, kriz sürecinde alınması gereken önlemleri, yapılması gerekenleri hep beraber ele aldıklarını söyledi.

Sosyal tarafların görüş ve önerilerini her zaman dikkate aldıklarını belirten Başbakan Erdoğan, "Çalışmalarımıza bu görüş ve önerileri azami derecede yansıtmanın gayreti içerisinde olduk. Özellikle çalışma hayatını ilgilendiren konularda sorunları taraflarla rakamları masada değerlendirmenin çözüm arayışı içerisinde olduk" dedi.

Bugün de Ekonomik ve Sosyal Konsey'de sosyal taraflarla küresel finansal krizin istihdam üzerinde ortaya çıkardığı etkileri ve alınacak tedbirleri değerlendireceklerini anlatan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Bir kez daha hatırlatmak isterim ki içinden geçmekte olduğumuz bu kriz ülkemiz kaynaklı bir kriz değildir. ABD merkezli bu kriz, az ya da çok tüm dünya ülkelerini etkilemiştir. ABD başta olmak üzere Japonya, Almanya, İtalya, Çin Hindistan gibi bir çok ülke, krizi çok yakından ve derinden hissetmiş, ekonomileri durgunluğa girmiş, büyümeleri negatif gerçekleşmiştir.

Krizin ilk sinyallerini verdiği andan itibaren, Türkiye olarak gelişmeleri takip ederek tedbirlerimizi de yeri ve zamanı geldikçe uygulamaya koyduk ve koyuyoruz.

Bu tedbirlerle 2008'in son altı ayında piyasaya yaklaşık 10 milyar Türk Lirası likidite enjekte edilmiş, bu da krizin etkilerini önemli ölçüde hafifletmiştir."

Aynı süreçte mali disiplinden taviz verilmeyerek, enflasyonun tek haneli rakamlara düşürüldüğünün unutulmaması gerektiğini belirten Erdoğan, "Nitekim enflasyon düşerken, işsizliğin artması ekonomik bir gerçekken, ülkemizde 6 yıllık süreçte bu yaşanmamış tersine az da olsa işsizlik azalmıştır" dedi.

Hükümet olarak işsizliğin artışını önlemek için çok boyutlu tedbirler uyguladıklarını anlatan Başbakan Erdoğan, geçen yıl yürürlüğe konulan istihdam paketi ile işverenlerin üzerindeki idari ve mali bir çok yükü kaldırdıklarını kaydetti.

En son Bakanlar Kurulu'nda alınan karar ile "kısa çalışma ödeneği" üzerinde bir takım düzenlemeler gerçekleştirdiklerini anımsatan Başbakan Erdoğan, "kısa çalışma ödeneği" ile istihdamı korumayı hedeflediklerini söyledi.

Yine çalışma hayatı ile ilgili bildirgeleri, sigorta ve muhtasar vergi beyannamelerini tekleştireceklerini, bürokrasiyi azaltarak işverene kolaylık sağlayan tek bildirge uygulamasını da hayata geçireceklerini anlatan Erdoğan, bunları içeren tasarıyı TBMM'ye gönderdiklerini anımsattı.

Başbakan Erdoğan'ın açış konuşmasının ardından toplantı basına kapalı gerçekleştiriliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber