SDÜ Tıp Fakültesi uzmanlarından önemli buluş

Haber Giriş : 08 Aralık 2004 17:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi'nde görevli uzmanlar, her iki kişiden birinde rastlanan Alzeheimer hastalığının önlenmesine dair bir buluşun altına imza attı.

Uzmanlar, unutkanlıkla başlayan ve hayatı sürdürülemez hale getiren Alzheimer hastalığının önüne geçebilmek için balık ve balık yağı tüketiminin büyük katkı sağladığını belirledi. Amerika'da yayınlanan uluslararası bir dergide yer bulan çalışma, Prof. Dr. Namık Delibaş, Prof. Dr. Halis Köylü, Doç. Dr. İrfan Altuntaş, Yrd. Doç. Dr. Recep Sütçü ve Uzman Doktor Zafer Yönden tarafından yürütüldü.

SDÜ Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Namık Delibaş, konuyla ilgili İHA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışmanın 3 yıldır sürdüğünü belirtti. Son zamanlarda giderek artan Alzheimer hastalığının önlenmesine dair başlatılan çalışmada kullandıkları hayvanları ilk olarak şeker hastası yaptıklarını kaydeden Delibaş, daha sonra bu deneklere balık yağı verildiğini söyledi. Prof. Dr. Delibaş, yapılan inceleme sonrasında beynin hafıza oluşturma merkezinde omega 3 yağ asitlerinin olumlu etkileri görüldüğünü ifade etti. Yapılan çalışmanın Amerika'da yayınlanan İnternational Journal of Neuroscience'de (Uluslararası Sinir Bilimleri Dergisi) yer bulduğunu kaydeden Prof. Dr. Namık Delibaş, herkesin balık tüketmesini önerdi.

Prof.Dr. Delibaş, "Alzheimer hastalığı her geçen gün artış gösteriyor. Alzheimer hastalığı hafıza kaybıyla başlayan ve zamanla hastanın normal günlük işleri olan tıraş, yemek yeme, giyinme, tuvalet gibi ihtiyaçlarını dahi yapamadığı ve ölümle sonuçlanan bir hastalıktır. Omega 3 veya n-3 yağ asitleri beyinde bol miktarda bulunur ve beyin gelişiminde önemlidir. Omega 3 yağ asitleri ise özellikle balıklarda bol miktarda bulunur. Biz, bu çalışmada beynin hafıza oluşturma merkezinde omega 3 yağ asitlerinin olumlu etkilerini tespit ettik ve balık tüketiminin Alzheimer hastalığından korunmada önemli olduğunu belirledik" diye konuştu. SDÜ Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Namık Delibaş, balık tüketiminin özellikle çocuklarda olmak üzere yetişkinlerin diyetinde bulunması gerektiğini sözlerine ekledi.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber