Sigortalılar 'A sınıfı' özel hastaneleri sevdi, yoğunluk iki kat arttı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 07 Şubat 2009 08:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sigortalılara A sınıfı özel hastane kapılarının açılması, meyvelerini vermeye başladı. Hastanelerdeki yoğunluk son bir ayda yüzde 200 arttı. Binlerce vatandaş 7 Ocak'tan bu yana başta kalp ve kanser tedavisi olmak üzere pahalı ameliyatları tek kuruş ödemeden yaptırıyor.

Üstelik aylarca sıra beklemek zorunda kalmıyor. Hem hastalar hem de hastane yöneticileri yeni uygulamadan oldukça memnun.

Ümit Şahinkuşu, özel hastanede tek kuruş ödemeden kalp ameliyatı olanlardan yalnızca biri. 45 yaşındaki hasta, aralık ayında üç damarının tıkalı olduğunu öğrendi. Branş anlaşması imzalayan A sınıfı bir hastanede sadece 3-4 gün içinde işlemlerini yaptırdı. Üç damarı başarılı bir by-pass operasyonuyla açıldı. Fiyatı 15 bin liradan fazla olan ameliyata hiçbir ücret vermedi. Şahinkuşu, uygulamadan duyduğu memnuniyeti şöyle ifade ediyor: "Hiç sıra beklemedim. Hastanede hem doktorlar hem de diğer çalışanlar çok iyi davrandı. Başarılı bir ameliyatla sağlığıma kavuştum."

Sema Hastanesi İşletme Müdürü Sedat Erten, bir ayda hem ameliyatların hem de poliklinik hizmetlerinin yüzde 200 arttığını anlatıyor. Türkiye'nin her tarafından hasta kabul ettiklerini belirten Erten, "Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile kardiyoloji ve kardiyovasküler cerrahi dalında anlaşma yaptık. Başta Marmara Bölgesi olmak üzere Kayseri'den Gaziantep'e kadar birçok ilden hasta geliyor." diyor. Aynı branşlarda anlaşma imzalayan Alman Hastanesi'nin Kurumsal İletişim Sorumlusu Bülent Biricik, doktorlarının yoğun bir şekilde çalıştıklarını ifade ediyor. Hasta potansiyelinin 2-3 kat arttığını aktaran Biricik, "SGK'lı hastalara 5 yıldızlı hastane konforu yaşatıyoruz. Özel sağlık sigortası olan hastalar bile daha uygun olduğu için bu alanlarda devlet sigortasını kullanıyor." diye konuşuyor.

Merkezi İzmir'de bulunan Şifa Hastaneler Grubu da kardiyoloji ve kardiyovasküler cerrahi alanında sözleşme yapmış. Hastanenin Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Mehmet Ateş, şunları söylüyor: "Normalde SGK ile anlaşmamız vardı. Bu iki branşta da anlaşma imzaladık. Vatandaşımız çok memnun oldu." Sisteme dahil olan Acıbadem Hastaneler Grubu'nun Kocaeli ve Bursa şubeleri ile Hisar İntercontinental Hospital gibi sağlık kuruluşlarında da yoğunluk yaşanıyor.

Branş anlaşması, pahalı operasyonlar için yapıldı

SGK'nın Temmuz 2008'deki yüzde 30 fark ücreti sınırlamasından sonra A sınıfı birçok özel hastane maliyetlerini gerekçe göstererek sistemden çıkmıştı. Sigortalı hastaları kabul etmiyorlardı. SGK, ileri teknolojiye sahip bu hastanelerle bazı branşlarda özel anlaşma yoluna gitti. Ocak 2009'da yürürlüğe giren 'Özel Sağlık Hizmeti Sunucularından Sağlık Hizmeti Satın Alma Sözleşmesi' kapsamında kardiyovasküler cerrahi, kardiyoloji, tıbbi onkoloji, radyasyon onkolojisi, doku ve organ nakli ile 'gama' ve 'cyber knife' gibi pahalı operasyonlarda branş anlaşması yapılmaya başlandı.

Çağlar Avcı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber