EÜAŞ Kamu İhale Kanunu'nu delmiş

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 07 Şubat 2009 11:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

EÜAŞ'ın bünyesinde bulunan Çatalağzı Termik Santralı'nın ihtiyacı olan taşkömürünün santral stok sahasına nakledilmesi işi ihale konusu yapılmadan tedarik edilmiş

SONGÜL SELVİ

ANKARA - Kamunun elektrik üretim şirketi EÜAŞ, Kamu İhale Kurumu mevzuatlarını deldi. Başbakanlık müfettişlerinin kurumla ilgili teftişinde, EÜAŞ'ın bünyesinde bulunan Çatalağzı Termik Santralı ihtiyacı taş kömürünün, özel şahıslarca üretilerek santral stok sahasına nakledilmesi işinin ihale konusu yapılması gerektiği halde, mevzuata aykırı olarak Türkiye Taşkömürü Kurumu aracılığıyla satın alındığı tespit edildi.

Başbakanlık müfettişlerinin hazırladığı Yüksek Denetleme Kurulu raporunda, EÜAŞ'ın ihalelerine ilişkin çarpıcı tespitlere yer verildi. Buna göre EÜAŞ, alımlarını, ?üretimin devamı' ve ?ivedilik' gerekçesiyle yasaya tabi olan eşik değerin altında kalarak ve herhangi bir ihale yapılmaksızın gerçekleştirdi. Müfettişler, mevzuata uydurma amaçlı bu alımların da soruşturulması uyarısında bulundu.

75 milyon TL'lik kömür

Müfettişlerinin daha önce de EÜAŞ'ı TTK'dan ihalesiz kömür alımı konusunda uyardığı ancak EÜAŞ'ın uyarıyı dikkate almadan hareket ettiği tespit edildi. YDK raporuna, göre, EÜAŞ, TTK'dan alım miktarlarını kanundaki limitin altında tutarak bir yılda 700 bin ton kömür aldı ve bunun için 4 milyon 691 bin TL ödedi. Oysa 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nda, ?istisna' olan mal ve hizmet alımı tutarı 2008 yılı için 4 milyon 691 bin TL olarak belirlenmişti. Raporda, bu yöntemle İhale Kanunu'nda belirlenen istisna sınırının çok çok üzerinde bir alımın ihale olmadan yapıldığı kaydedilirken, EÜAŞ'ı daha önce uyardıklarını anımsatan YDK müfettişleri şu öneride bulunuldu:

?Özel şahıslarca üretilen ve santral stok sahasına nakledilerek teslim edilen taşkömürünün, mevzuata açıkca aykırı olarak Türkiye Taşkömürü Kurumu aracılığıyla satınalınması uygulamasına bir an önce son verilmesi, ayrıca anılan kurumun kendi üretimi olan taşkömürünün EÜAŞ tarafından 4734 sayılı KİK kapsamında ihalesiz olarak doğrudan temin edilip edilmeyeceği hususundaki belirsizliğin giderilmesini teminen KİK'in görüşünün alınması ve mevzuata aykırı işlemlerin Başbakanlık Teftiş Kurulu'nca soruşturulması.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber