TOKİ'ye Birleşmiş Milletlerden ödül

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Şubat 2009 15:14, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

- Toplu Konut İdaresi Başkanlığının (TOKİ) Erzincan Kentsel Yenileme Projesi, Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı (HABITAT) tarafından ödüle layık görüldü.

TOKİ'den yapılan açıklamaya göre, daha önce İspanya Kraliyet Ailesinden ''En İyi Uluslararası Gayrimenkul Projesi'' ödülünü alan TOKİ, bir ödül de Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Yerleşimleri Programından geldi. Buna göre, BM HABITAT ile Dubai Belediyesinin ortaklaşa yürüttüğü ''uluslararası en iyi uygulamalar'' değerlendirme toplantısı sonucu TOKİ tarafından yapılan ''Erzincan Çarşı Mahallesi Gecekondu Dönüşüm Projesi'' ödüle layık görüldü.

Habitat İyi Uygulamalar ve Politikalar Bölüm Başkanı Wandia Seaforth tarafından TOKİ'ye bildirilen sonuca göre; Ekim 2008'de Birleşik Arap Emirliklerinin Dubai Emirliğinde toplanan değerlendirme kurulu, 436 uygulamayı ele aldı. Bu uygulamalar arasında 103'ü ''en iyi'' 288'i ise ''iyi uygulama'' olarak belirlendi. 47 uygulama ''ümit vadeden'' çalışma olarak belirlenirken, 31 uygulama başarısız bulundu. Söz konusu komitenin yürüttüğü süreç, 10 aylık bir veri alımına müteakiben bunun kurum ve ortaklardan oluşan bir ağ yöntemiyle teyit edilmesini içeriyor.

1996-2008 yılları arasında 140 ülkeden gelen yaklaşık 2 bin iyi ve en iyi uygulama Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı tarafından ''Habitat En İyi Uygulamalar Veri Tabanına'' ekleniyor. Küresel ortaklarının oluşturduğu ağ kullanılmak suretiyle, En İyi Uygulamalar diğer kişilerin bunlardan ders çıkararak kendi çalışmalarına uygulayabilmeleri amacıyla analiz ediliyor. BM İnsan Yerleşimleri Programı En İyi Uygulamalara ilişkin bilginin diğer kişi ve kurumlara aktarılması için çaba gösteriyor ve bu uygulamaların konferans, seminer ve eğitim çalışmalarında gösteriliyor.

Erzincan Çarşı Mahallesi Kentsel Yenileme ve Gecekondu Dönüşüm Projesi, Erzincan Belediyesi ile yapılan bir protokol çerçevesinde 2003 yılında başlatıldı. Çarşı Mahallesinde yaşayan tapu sahibi olan, çoğu yaşlı, fakir, dul, yetim ve hasta insanlarımızın, yerlerinin istimlak edilmesi suretiyle alacakları kamulaştırma bedelleri ile başka bir yerde barınmak için konut almaları mümkün olmadığından TOKİ tarafından 880 adet sosyal konut ve Geçit Köy Bölgesi Mengüceli Mahallesinde 153 adet fakir konutu inşa edildi.Çarşı mahallesi kentsel dönüşüm projesi sayesinde Erzincan kent merkezinde yıllardır çözüm bekleyen sağlıksız ve çürük yapılardan oluşan alan

tasfiye edilerek, okulu, camisi, alışveriş merkezi, yeşil alanları ve çocuk parklarıyla modern ve sağlam konutlar yapıldı.

Uygun ödeme koşullarında vatandaşlara verilen Çarşı Mahallesi konutları Erzincan'ın en modern yaşam alanını oluşturdu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber