Tolon'un tahliyesinin perde arkası

Haber Giriş : 10 Şubat 2009 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gökçer Tahincioğlu

Hurşit Tolon'un avukatları tahliye için nöbetçi mahkemelere onun üzerinde başvuru yaptı. 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin hâkimi,Tolon'da çıkan Ergenekon belgesi hakkında MİT'in yazdığı ?gizliliğinin bulunmadığı? yazısını dikkate aldı. Ancak bu konudaki son sözü Yargıtay söyleyecek

Ergenekon soruşturması kapsamında ?silahlı terör örgütü kurma ve yönetme, hükümeti ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs? suçlarından tutuklanan emekli Orgeneral Hurşit Tolon'un tahliyesine karar verilmesi, tartışma yarattı. Tolon'un tahliyesi, avukatlarının nöbetçi mahkemelere yaptıkları 10'un üzerinde başvurunun ardından gerçekleşti.

İtirazdan feragat

Tolon'un avukatları, son olarak 24 Ocak'ta tahliye başvurusunda bulundu ve nöbetçi olan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi talebi reddetti. Bu tip talepleri, mahkeme bünyesinde görevli hâkimlerden biri karara bağlıyor. Hâkimin kararına yapılan itiraz, üç hâkimden oluşan heyet tarafından karara bağlanıyor.

Tolon'un avukatları, ?tahliye isteminin reddi? yönündeki bu karara itiraz etmedi. Hâkimin kararı heyet denetiminden geçirilmedi. Dosyaya, ?İtirazdan feragat edilmiştir? notu düşüldü.

Heyet değil tek hâkim

Avukatlar, 3 Şubat'ta İstanbul Başsavcılığı'na yeni bir tahliye başvurusu yaptı. Başvuru, o tarihte nöbetçi olan İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne geldi. Dosyadaki ?İtirazdan feragat edilmiştir? notu nedeniyle, bu başvuru ?itiraz? değil, yeni bir ?tahliye? başvurusu olarak ele alındı. Başvuru, 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin üç kişilik heyeti değil, bu mahkemede görevli ?tek hâkim? tarafından karara bağlandı. Nöbetçi hâkim, Tolon'un tahliyesine hükmetti.

Ergenekon belgesi

Tolon'un 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne 14 Ekim 2008'te yaptığı tahliye başvurusunun reddedildiği anımsatılan kararda, bu tahliye talebinin ?Tolon'un evinde, 29 sayfalık Ergenekon yapılanmasının bölümlerini içeren kitap fotokopisi bulunması? nedeniyle reddedildiği, diğer tutuklama nedenlerinin ?kaçma ve delil karartma şüphesi? yaratacak nitelikle bulunmadığı vurgulandı.

MİT'in yanıt yazısı

Avukatların, bu belgenin gizliliğinin bulunmadığına yönelik yeni kanıtlar sunduğunun anlatıldığı kararda şöyle denildi:

?MİT Müsteşarlığı'nca 9 Mayıs 2008 ve 6 Kasım 2008'de İstanbul Başsavcılığı'na gönderilen yanıt yazısına göre, söz konusu belgenin 12 Temmuz 2007'de internette yayımlandığı, Aydınlık dergisinin 1 Nisan 2001, Aksiyon dergisinin 12 Mayıs 2001 tarihli sayıları ile Yeni Şafak gazetesinin 30 Nisan 2001, 1 Mayıs 2001 tarihli köşe yazılarında haber konusu yapıldığı, belgelerden konuya ilgi duyan çevreler, haber kuruluşları tarafından bilgi sahibi olunduğu, kamuca bilinen belgelerin fotokopisinin şüphelide bulunmasının, önceki kararımızdan farklı olarak tek başına suç örgütüne üye olduğuna dair delil niteliğinde bulunmadığı anlaşılmıştır.?

Telefon konuşmaları

Kararda, Tolon'un dinlemeye alınan telefon görüşmelerinin de örgütle bağını gösterecek nitelikte unsurlar içermediği, örgütün eylemleriyle Tolon arasında bağ kurulamadığı, Ergenekon belgesinin de artık ?kuvvetli bir delil? sayılamayacağı ifade edildi. Hâkim, ?derhal tahliyesine? karar verdiği Tolon için yurtdışına çıkış yasağı koydu.

Çelişkili kararlar

Ancak, MİT'in, ?Ergenekon belgesinin gizliliğinin bulunmadığına? yönelik yazısını daha önce inceleyen diğer mahkemeler ve Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, aynı görüşü paylaşmadı. Bu nedenle 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin görüşü tek başına emsal niteliği taşımıyor. Bu konuda son sözü Yargıtay söyleyecek.

MİLLİYET

Hurşit Tolon'un tahliyesine itiraz

Veli SARIBOĞA

Savcı Öz, org. Tolon'un tahliyesine itiraz hazırlığında. Dilekçe 3 gün içinde bir üst mahkemeye verilecek..

Ergenekon Soruşturması kapsamında 7 ay önce tutuklanan emekli orgeneral Hurşit Tolon hakkında İstanbul 12. Ağır Ceza Hâkimliği'nce verilen tahliye kararına soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz, itiraz dilekçesi hazırlıyor. Tartışmaları da beraberinde getiren tahliye kararı, Savcı Öz'ün tutukluluk halinin devam etmesi yönünde görüş bildirmesine rağmen alınmıştı. Yurtdışına çıkış yasağı konulan Tolon'un tahliyesine itirazı, bir üst mahkeme sıfatıyla İstanbul 12 Ağır Ceza Mahkemesi'nin tahliye kararını veren hakim Necat Ede dışındaki 3 kişilik mahkeme heyeti karara bağlayacak. İtiraza bakmakla görevli olan bu heyetin kararı kesin olacak. Mahkeme heyeti, tahliye kararını yerinde bulabileceği gibi geri de alabilecek. Tahliye kararı cuma günü geç saatlerde verildiği ve araya hafta sonu tatili girdiği için savcılık itiraz hakkını 3 gün içinde kullanacak. Yasa gereği soruşturmanın uzun sürdüğü hallerde tutukluluk haliyle ilgili olarak 30 günde bir savcılık talebiyle nöbetçi mahkeme dosya üzerinden inceleme yapıyor. 6 Temmuz 2008'de "Silahlı örgüt üyesi yöneticisi olmak ve hükümeti iskata teşebbüs" suçundan tutuklanan Tolon için daha önce tutukluluğa devam kararları çıkmıştı.

ADLİ TIP İTİRAZINA RET

Avukatların 3 Şubat'taki başvurusunda ise cuma günü tahliye çıktı. Hakim, delil denilen Ergenekon belgesini, yıllardır basında ve internette olması nedeniyle gizli belge kabul etmedi. Tolon'u 14 Ekim'de nöbetçi olan 12. Ağır Ceza Mahkemesi Hakimliği Adli Tıp Kurumu'na sevk etmişti. Savcı Öz, Tolon'un Adli Tıp'a sevkine de itiraz etmiş, ancak 12 Ağır Ceza Mahkemesi itirazı reddetmişti. Tolon, 24 Kasım'da Adlı Tıp'a götürüldü, 31 Aralık'ta GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi'ne yatırıldı.

SABAH

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber