1949 tarihli Zafer Bayramı yönetmeliği kayıp!

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 10 Şubat 2009 08:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

60 yıllık orjinal metnin kaybolma skandalı yıllar sonra gündeme geldi.

Başkomutanlık Meydan Muhaberesi'nin 1949 tarihli kutlama yönetmeliğinin orijinal metni ile kopyasının kaybolduğu ortaya çıktı. İnanılmaz skandal yıllar sonra gündeme geldi...

Milli Savunma Bakanlığı, Zafer Bayramı Yönetmeliği'ni yürürlükten kaldırıp yeni bir yönetmelik hazırlanması amacıyla çalışma başlattı. Çalışma için yönetmeliğe ihtiyaç duyuldu. Ancak arşivlerde yapılan aramalara rağmen 7 Temmuz 1949 tarihli yönetmeliğin orijinal metni ile kopyasına ulaşılamadı.

O dönemki Resmi Gazete'ler bir bir incelendi ama yönetmeliğin Resmi Gazete'de yayınlanmadığı anlaşıldı. Milli Savunma Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı arşivlerinde yönetmeliğe ulaşılamaması üzerine Milli Savunma Bankalığı Personel Dairesi Başkanı Tuğgeneral İshak Ceylan "Hizmete Özel" ibareli bir yazıyla TBMM, Başbakanlık, İçişleri ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvurdu. Ceylan, "Söz konusu olan ve yürürlükten kaldırılması istenen yönetmeliğin orjinali ilgili birimlerin arşiv kayıtlarının araştırılmasına rağmen bulunamamıştır.

Ancak yönetmelikte bugüne kadar yapılan 1965, 1966 ve 2001 tarihli değişikliklere ait resmi gazetelere ulaşılmıştır" dedi.

Arşivlerden çıkmadı

Ceylan, Zafer Bayramı Kutlama Yönetmeliği'nde gerekli değişikliğin yapılabilmesi amacıyla TBMM, Başbakanlık, İçişleri ve Kültür ve Turizm Bakanlıkları'ndan arşiv kayıtlarında gerekli araştırmanın yapılarak bir suretinin MSB Personel Dairesi Başkanlığı'na gönderilmesini istedi. Ceylan'ın yazısı üzerine TBMM, Başbakanlık, İçişleri ile Kültür ve Turizm Bakanlıkları'nda hummalı bir çalışma başladı. Ancak yönetmeliğe bu kurumların arşivlerinde de ulaşılamadı. Yönetmeliğin Temmuz 1949 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanmadığına dikkat çeken yetkililer, sözkonusu yönetmeliğin sorumluluğunun Milli Savunma Bakanlığı'nda olduğunu ifade ettiler.

Akreditasyon bağlantısı

30 Ağustos Zafer Bayramı kutlama töreni söz konusu kayıp yönetmelik kapsamında düzenleniyor. Genelkurmay Başkanlığı, BUGÜN gazetesinin de aralarında yer aldığı bazı medya organlarına sözkonusu yönetmelik kapsamında akreditasyon uygulayarak kutlama törenlerine almıyor. n Kamil ELİBOL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber