Belediye Burslarının İlk Taksidi Ödenebilir

Burs ödenemesine imkan sağlayan 5102 sayılı Kanun 6 Mart 2004 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Cumhuriyet Halk Partisinin, başvurusu üzerine bursları Kredi Yurtlar Kurumu bünyesinde toplayan ancak istisna olarak sadece belediyelere de burs verme imkanı sağlayan düzenleme Anayasa Mahkemesince iptal edilmiştir. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 11 Şubat 2009 15:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa mahkemesinin belediyelerin burs veremeyeceği şeklindeki iptal kararı sonrasında Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in "Belediyeler bu parayı Kredi ve Yurtlar Kurumu'na aktarır, kurum da kime burs verilmek istiyorsa, gençlere bu bursları vermeye devam eder' açıklamasının da kanuni dayanağını olmadığı ve yasal düzenleme yapılması gerektiği ortaya çıkmıştı.

Ancak bu süreçte önemli bir ayrıntı gözlerden kaçmıştır.

En üst hukuk normu olan 1982 tarihli Anayasamızın 153. maddesinin 3. fıkrasında şu hüküm yer almaktadır:

"Kanun, kanun hükmünde kararname veya Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü ya da bunların hükümleri, iptal kararlarının Resmî Gazetede yayımlandığı tarihte yürürlükten kalkar. Gereken hallerde Anayasa Mahkemesi iptal hükmünün yürürlüğe gireceği tarihi ayrıca kararlaştırabilir. Bu tarih, kararın Resmî Gazetede yayımlandığı günden başlayarak bir yılı geçemez."

Anayasamızın bu kararına göre Resmi Gazetede yayımlanmayan Anayasa Mahkemesi kararları bir anlam ifade etmemektedir.

Diğer taraftan, Anayasa Mahkemesi bir çok kanunda olduğu gibi bu kanuni düzenlemede de "Anayasa Mahkemesinin kararları kesindir. İptal kararları gerekçesi yazılmadan açıklanamaz." Anayasa hükmüne (153/1) rağmen erken bir açıklama yaparak tüm belediye yöneticilerini tedirgin etmiştir.

Sonuç olarak; hali hazırdaki durumda, ortada Resmi Gazetede yayımlanmış bir Anayasa Mahkemesi kararı olmadığı ve bu kararın ne zaman yayınlanacağı belirsiz olduğu için Ankara ve İstanbul Büyükşehir belediyeleri başta olmak üzere tüm belediyelerin, öğrencilerin hak kazanmış olduğu bursların ilk veya bu aya kadar olan taksitlerini ödemeleri mümkün bulunmaktadır. Bu konuda tedirgin olunacak hiçbir husus bulunmamaktadır. Nitekim, İzmir Büyükşehir Belediyesi, karar henüz Resmi Gazetede yayımlanmadığı için, 2008 Ekim, Kasım, Aralık bursları ile birlikte 2009 Ocak ayı burslarını 12 Şubattan itibaren ödeyeceğini açıklamıştır. Aynı duyarlılığın Ankara ve İstanbul büyükşehir belediyeleri başta olmak üzere tüm belediyeler tarafından gösterilmesini bekliyoruz. açıklanmıştır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber