Hamile kadınlara egzoz gazı uyarısı

Haber Giriş : 16 Şubat 2009 10:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

İngiliz araştırmacılar uyarıyor: Anne karnında egzoz gazına maruz kalan bebeklerin astıma yakalanma riski yüksek. Çocukların göbek kordonu incelenerek yapılan çalışmayla, kirliliğin genleri etkilediği de kanıtlanmış oldu. Çare, hamilelikte trafikten uzak kalmaya çalışmak...

LONDRA - İngiltere'de yapılan bir araştırma, egzoz gazının ana rahmindeki çocuğun astıma yakalanma riskini artırdığını ortaya koydu. 56 çocuğun göbek kordonundan alınan kanı inceleyen araştırmacılar, trafikte zehirli gazlara maruz kalınmasıyla bağlantılı olarak akciğerdeki ?ACSL3' adlı bir gende değişiklik saptadı.

İngiliz Akciğer Vakfı tarafından yapılan ve sonuçları PLoS One dergisinde çıkan araştırmanın sonuçlarına göre, bu gen ile beş yaşındaki çocuklarda astım hastalığının belirtileri arasında bağlantı kuruldu. Araştırma, kirliliğin genleri etkilediğini ilk kez göstermiş oldu. Bulguların kanıtlanması için daha geniş araştırmalara ihtiyaç duyulduğuna dikkat çeken araştırmacılar, ?ACLS3' genindeki değişikliklerin kirliliğin neden olduğu astım hastalığının erken teşhis edilmesine yardımcı olmasını umuyor.

Anne adayı zehirli gaz solumasın ?Hava kirliliğinin yoğun olduğu bölgelerde daha fazla astımlı çocuk olduğunu biliyorduk ancak bilmediğimiz bunun genetik kodu değiştirdiğiydi? diyen araştırmacılar, hamilelikte kirli hava soluyan kadınların çocuğunun astımlı doğma riskinin de yüksek olduğunu, hamilelikte mümkün olduğunca trafikten uzak kalıp, zehirli gazların solunmaması gerektiğini açıkladı.

ABD'deki Cincinnati Üniversitesi Genetik Araştırmalar Merkezi'nden Prof. Dr. Shuk-mei Ho, hava kirliliğinin yoğun olduğu bölgelerde yaşayan çocuklarda görülen astımın erken teşhisinin hastalığın etkilerini yüzde 25 azalttığını, ailelerin risk altındaki çocukları doktor kontrolünden geçirmesi gerektiğini söyledi. Sonuçların kesinleşmesi için en az 10 yıllık bir çalışma gerektiğini söyleyen İngiliz Akciğer Vakfı'ndan Dr Elaine Vickers, astımın insanların hayat kalitesini önemli ölçüde etkileyen bir hastalık olduğunu ve çok fazla araştırma yapılması gerektiğini de ekledi.

BBC

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber