'Evlatlık'ların nüfus kayıt örneklerinde asıl anne-babanın adı yazılacak

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 17 Şubat 2009 11:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?

TOLGA ŞARDAN Ankara

İçişleri Bakanlığı, ?evlatlık?ların nüfus kayıt örneklerinde asıl anne-babanın adının yazılmasını yasakladı.

Bakanlık, nüfus kayıt örneklerinde evlat edinme işlemleriyle ilgili herhangi bir açıklamada bulunulmayacağını bildirdi.

Yurt genelinden yapılan şikâyetleri inceleyen Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, yasada açıkça belirtilmesine karşın bazı yerlerde hükümlere aykırı olarak evlat edinmeyle ilgili bilgilerin çıkarılan nüfus kayıt örneklerinde yer aldığını belirledi. Evlat edinilen kişilerin toplum içinde zarar görmesini engellemeyi amaçlayan bakanlık, illerdeki nüfus birimlerinin daha hassas davranmasını sağlamak amacıyla valiliklere özel bir genelge gönderdi.

Genelgede, ?Mahkeme kararı olmadıkça veya evlat edinilen kişi yazılı olarak talep etmedikçe, nüfus kayıt örneklerine asıl ana-babanın adları yazılmayacaktır. Evlat edinme ile ilgili kayıtlar hakkında hiçbir şahsa, resmi ya da sözlü olarak bilgi verilmeyecektir? talimatı yer aldı.

Yetkili olanlar tarafından açıkça ve gerekçeli olarak istenmediği takdirde, nüfus kayıt örneklerinde kimlik bilgileri dışında kişisel bilgilere yer verilmeyeceği belirtilen genelgede, ?Evlat edinme ile ilgili bilgiler uluslararası aile cüzdanlarına işlenmeyecektir? denildi.

Genelgede, evlatlıklarla ilgili mevzuat hükümlerine de yer verildi. 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Yasası'nın ?Gizlilik? başlığı altındaki 9. maddesine göre, nüfus kayıtlarının ve bu kayıtların tutulmasına dayanak olan belgelerin gizli olduğu vurgulandı. Genelgede, bu bilgilerin yetkili memurlar ile teftiş-denetim yetkisi olanlarla mehkemeler dışında hiç kimse tarafından görülüp incelenemeyeceğine de dikkat çekildi.

İlgili yönetmeliğin 105. maddesinin 3. fıkrasında da, evlat edinme ile ilgili kayıtların mahkeme kararı olmadıkça veya evlatlık istemedikçe hiçbir şekilde açıklanamayacağı kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber