Online bankacılıkta kullanılan sanal klavyeler güvenli değil

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Şubat 2009 18:19, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Kaspersky Lab Türkiye Genel Müdürü Murat Göçe, online bankacılıkta kullanılan sanal klavyelerin güvenli olmadığını belirterek, "Kullanıcılar antivirüs programlarındaki sanal klavyeyi kullanarak işlem yapmalı" dedi.

Pazar araştırması ve danışmanlık şirketi olan IDC tarafından düzenlenen "BT Güvenlik Semineri"nde konuşan Göçe, siber saldırılar ve savunma teknolojileri hakkında bilgi verdi.

Siber saldırılarının dünya genelinde giderek yaygınlaştığını ve bunun daha da büyüyerek gelişeceğini kaydeden Göçe, siber suçların bugünlerde en organize olmuş ve yapılanmış eylemler arasında olduğunu, birçok grubun dünya çapında yaygınlaşarak ve birbirleriyle yarışır hale geldiğini söyledi. Göçe, siber suçların, FBI'ın terörizm ve karşı istihbarat operasyonlarından sonra 3. önceliğe sahip olduğunu bildirdi.

Göçe, siber suçu işleyen hackerların, finansal kazanç yollarına da değinerek, bu kişilerin daha çok şantaj, tehdit, özel bilgilerin çalınması, kredi kartı numaraları ve PayPal hesaplarının ele geçirilmesi, reklam yüklenmesi, sanal varlıkların çalınması, spam ve promosyon amaçlı yöntemlerle para kazandıklarını ifade etti.

Özellikle daha önce güvenli olarak bilinen sanal klavyeler hakkındaki bilgilerin siber saldırıların gelişmesiyle değiştiğini dile getiren Göçe, "Online bankacılıkta kullanılan sanal klavyeler güvenli değil, kullanıcılar antivirüs programlarındaki sanal klavyeyi kullanarak işlem yapmalı. Hacker'lar antivirüs sistemimizdeki sanal klavyeye girilen şifreleri göremiyor" şeklinde konuştu.

Aynı şekilde e-ticaret ile uğraşanlar, mail kullanıcıları ve benzeri şifreli olan her alanda Kaspersky'in sanal klavyesinin kullanılabildiğini vurgulayan Göçe, ancak karşı tarafında aynı şekilde bir güvenlik sisteminin olması gerektiğini, aksi takdirde kullanıcıdan giden bilgilerin karşı tarafa ulaştığında başkaları tarafından görülebileceğini belirtti.

Göçe, cep telefonlarının, web için kullanılan bilgisayarların yerine geçeceğini, yeni akıllı cep telefonları için yeni uygulamaların ortaya çıkacağını dile getirerek, çok sayıda "download"ların yapılacağını, düşük maliyet ve yüksek sayıda kişiye ulaşımından dolayı telefonlara yollanılan reklamların artacağını ve dolayısıyla ciddi spam sorunlarının yaşanacağını bildirdi.

CEP TELEFONLARININ UZAKTAN DİNLENMESİNE ÖNLEM

Son yıllarda cep telefonuna mesaj veya mail yoluyla gelen zararlı yazılımların, cihazları tamamen kullanılmaz hale getirebileceğini, bu yazılımların, kullanıcı verilerine zarar verebileceğini ve hepsini silebileceğini ifade eden Göçe, telefonların farkına varmadan sürekli mesaj gönderebileceğini, pillerinin tamamen boşalabileceğini, diğer telefon ve bilgisayara bağlandığında bunları etkileyebileceğini anlattı.

Murat Göçe, şunları kaydetti:

"Kaspersky Mobile Security programımızı kullanarak çalınan cep telefonunuzu kilitleyebilir ve içindeki özel bilgilerinizi silebilirsiniz. Ayrıca cep telefonlarının uzaktan dinlenmesini de engelliyor. Telefonunuz çalındığında, karşı taraf kendi sim kartını taktığında size bir mesaj gelecektir. 'Şu numaralı telefon beni kullanıyor' diyecektir. Siz de yazılımımız sayesinde karşı tarafa göndereceğiniz mesajla ister özel bilgilerinizi silebilir, isterseniz telefonunuzu kilitleyebilirsiniz. Çalan kişi artık telefonu kullanamaz hale gelecek ve rehberinize, maillerinize ve özel bilgilerinize ulaşamayacaktır."

İnternetin doğal olarak güvensiz olduğunu, polisin suçluları yakalamak amacı ile çok ciddi çalışmalar yaptığını, firmaların yeni güvenlik çözümleri için çok daha fazla çalışma yaptıklarını dile getiren Göçe, siber suçların her zaman olacağını söyledi. Göçe, "Önemli olan cihazın modern güvenlik, antivirüs, güvenlik duvarı, sistem kurtarımı ve tam denetleme özelliklerine sahip olması" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber