Savcı ölüm kuyularının kazılmasına karar verdi

Haber Giriş : 18 Şubat 2009 16:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Silopi'deki BOTAŞ kuyularında ceset aranıyor

Silopi - 1990'lı yıllarda öldürülen bazı kişilerin Şırnak'ın Silopi ilçesindeki BOTAŞ kuyularına atıldığı iddiasıyla ilgili olarak Silopi Cumhuriyet Başsavcısı Atilla Öztürk, Baro Başkanı Nuşirvan Elçi ve 3 avukat, söz konusu kuyularda incelemede bulunuyor.

Silopi Cumhuriyet Başsavcılığının 1990'lı yıllarda öldürülen kişilerin Silopi'deki BOTAŞ kuyularına atıldığı iddiasıyla ilgili açtığı soruşturma sürüyor.

Soruşturma kapsamında, Başsavcı Öztürk, Baro Başkanı Elçi ve 3 avukat ile Silopi ilçesi yakınlarındaki BOTAŞ tesislerindeki kuyularda incelemede bulunuyor. Bu arada, bir grup İHD üyesi, BOTAŞ tesislerinin önünde bekliyor.


İnceleme kimsesizler mezarlığında sürüyor

ŞIRNAK (İHA) - Şırnak'ın Silopi ilçesinde BOTAŞ askeri birliğinin içinde bulunan kuyuların açılması için savcılıkça başlatılan incelemeler kimsesizler mezarlığında devam ediyor. Çalışmalar geniş güvenlik önlemleri altında yapılıyor.

Silopi Cumhuriyet Savcısı Atilla Öztürk ile beraber Şırnak Barosu Başkanı Nuşirevan Elçi, baroya bağlı avukatlar ve İnsan Hakları Derneği (İHD) üyelerinin sabah saatlerinde başlatmış oldukları ve kuyuların yerlerini tespit etmek için sürdürülen incelemeler devam ediyor. Askeri birliğin içinde inceleme yapan heyet daha sonra Eski Sinan Lokantası ve çevresinde incelemelerde bulundu. Burada çalışmalarını tamamlayan heyet daha sonra Silopi Belediyesi'ne ait kimsesizler mezarlığına geçti.

DTP Silopi İlçe Başkanı Süleyman Şavluk ve partinin ilçe teşkilatı, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri ile bazı kayıp yakınlarının da yakından takip ettikleri çalışmalarının ardından heyetin açıklama yapması bekleniyor.


BOTAŞ kuyularında keşif tamamlandı

1990'lı yıllarda öldürülen bazı kişilerin Şırnak'ın Silopi ilçesindeki bazı kuyulara atıldığı iddiasıyla ilgili olarak Silopi Cumhuriyet Başsavcısı Atilla Öztürk, Baro Başkanı Nuşirvan Elçi ve 7 avukatın yaptığı keşif sona erdi.

Silopi Cumhuriyet Başsavcılığının 1990'lı yıllarda öldürülen kişilerin Silopi'deki BOTAŞ kuyularına atıldığı iddiasıyla ilgili açtığı soruşturma kapsamında Başsavcı Öztürk, Baro Başkanı Elçi ile baro üyesi avukatlar Nazan Birlik, Aziz Tokay, Kamil Özdemir, Murat Dayana, Cihan Güçlük, Cihan Vesek ve Rıdvan Danış, Silopi ilçesi yakınlarındaki BOTAŞ tesisi ve Sinan Lokantası'ndaki 2 kuyuda yaklaşık 6 saat keşif yaptı.

Baro Başkanı Elçi, keşfin ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başsavcı Öztürk ve baro üyesi 7 avukatla yaklaşık 80 dönüm alana sahip BOTAŞ tesisi ile Sinan Lokantası'na ait alandaki 2 kuyuda keşif yaptıklarını belirterek, şöyle konuştu:

''BOTAŞ tesisleri yaklaşık 80 dönüm olduğu için keşif uzun sürdü. Buradaki keşif sırasında şüpheli gördüğümüz 2 yer ile 1996 ve 2004 yıllarında bir itirafçının beyanları sonucu toplam 3 cesedin çıkarıldığı Sinan Lokantası'ndaki 2 kuyunun açılmasını talep ettik. Buradaki 2 kuyudan biri doldurulmuş, diğerinin üzeri betonla kapatılmış. Bu iki alanda şüpheli bulduğumuz yerlerin kazılmasını istiyoruz. Keşif sırasında ayrıca o tarihte cesetleri çıkaran işçilerin beyanları alındı.''


Ergenekon Terör Örgütü soruşturması kapsamında gazeteci Tuncay Güney'in gündeme getirdiği güneydoğudaki kayıpların öldürülüp asit kuyularına atıldığı yönündeki iddialar üzerine Silopi Cumhuriyet Başsavcılığı BOTAŞ arazisinde keşif yaptı. Keşfe, savcılar, kayıp yakınları, avukatlar ve görgü şahitleri katıldı.

Şırnak Barosu'nun, Tuncay Güney'in JİTEM tarafından 1990'lı yıllarda öldürülen pek çok kişinin asitle yakıldıktan sonra Silopi'de bulunan BOTAŞ Tesisleri'ne ve Cizre-Silopi güzergâhındaki bazı noktalara açılan kuyulara gömüldüğü yönündeki bilgilere ilişkin suç duyurusunu dikkate alan Silopi Cumhuriyet Başsavcılığı, kuyuların açılması yönünde karar vermişti.

BOTAŞ arazisine gelen savcı, tanıkların gösterdiği yerlerde inceleme yapıyor. Yer tespiti çalışmalarına Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi ve 4 avukat ile katıldı.

İnceleme sonrası savcının veya baro başkanının açıklama yapması bekleniyor

AA - CİHAN - İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber