Kızım İsteğe Bağlı Sigortalı, sağlık yardımı alabilir mi?

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 22 Şubat 2009 16:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şerif Akcan'ın yazısı

M.Sebah

Kızım 1976 doğumlu. Sigortalı olarak işe 20 Kasım 1993 tarihinde başladı. Belli aralıklar içerisinde çalışarak bugüne kadar 1119 günlük sigorta primi mevcuttur. Dolayısıyla;

- Kızım İsteğe Bağlı olarak sigortasını devam ettirebilir mi,

- Kaç gün daha prim ödemesi yapılabilecek,

- Ne zaman emekli olabilecek,

- İsteğe Bağlı'ya prim öderken sağlık yardımı alabilir mi?

Sözü edilen hususlarda açıklık getirirseniz sevinirim.

CEVAP: İsteğe Bağlı Sigortaya girebilmek için herhangi bir prim gün sayısı veya daha önce sigortalı tescilinin yapılmış olması gerekmiyor. Sigortalı bir işte çalışmayan, ticari faaliyeti olmayan yani Bağ-Kur sigortalısı olmayan veya memur olarak çalışmayanlar ile kendi çalışması nedeniyle herhangi bir gelir veya aylık almayanlar doğrudan İsteğe Bağlı Sigortaya girebilirler. Kızınızın İsteğe Bağlı Sigortaya girebilmesi için herhangi bir engel bulunmamaktadır. Bir işte çalışmaya başladığında İsteğe Bağlı Sigortalılığı kendiliğinden sonra erecektir.

Emeklilik planına gelince... Bu tarihten sonra sürekli olarak İsteğe Bağlı prim ödeyip emekli olmak isterse yeni Kanuna göre 4-b statüsünde eski anlamda Bağ-Kur'lu gibi emekli olması söz konusu olacaktır. Bunun için en az 20 tam yıl sürekli prim ödemesi gerekecek. Diğer yandan belirli bir süre İsteğe Bağlı prim ödedikten sonra emekliliğine son 3.5 yıl kala sigortalı çalışarak SSK statüsünden veya yeni kanuna göre 4-b'li olarak emekli olabilir. İkinci yolu seçmesi halinde ise 50 yaşını ikmal ettiği tarihte en az 5675 gün prim ödemesi ile emekli olması mümkün olacaktır. Yani en az 4556 gün daha prim ödemesi gerekir.

Son sorunuza gelince... İsteğe Bağlı sigortalılar 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren sağlık yardımı almaya başladılar. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile İsteğe Bağlı Sigorta prim oranı yüzde 32 olarak belirlendi. Bunun yüzde 20'si malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi, yani emeklilik sigortasına yatan primlerdir. Kalan yüzde 12'si ise Genel Sağlık Sigortası primidir. İsteğe Bağlı'lar için genel sağlık sigortası primi kesilmeye başlandıktan sonra bu durumda olan kişiler de normal çalışanlarda olduğu gibi sağlık yardımı alabilmektedirler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber