Devlet Sırları Yasa taslağı hazırlandı

Haber Giriş : 12 Aralık 2004 12:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanlığı, Devlet Sırları Yasası'nı değiştirmek amacıyla bir tasarı hazırladı. Bakanlık tasarıyı, görüşlerini almak üzere demokratik kitle örgütlerine gönderdi.

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan tasarı taslağı, devlet sırlarının ve niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgi ve belgelerin tanımının yapılmasını öngörüyor.

Bakanlık, devlet sırrının mahiyetinin belirlenmesi, sırrın hangi makam ve kurullarca oluşturulacağı ve korunacağı, bu bilgi ve belgelerin yargı organlarına hangi hallerde gönderileceği gibi yükümlülüklere ilişkin esas ve usullerin düzenlemesini yaptı.

Örgütlerden eleştiri

Demokratik kitle örgütleri, 'devlet sırrı kavramının kapsamı daraltılmadığı gibi aynen korunuyor, hatta genişletiliyor' diyerek taslağı eleştirdi. Bakanlığın görüşünü sorduğu Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) alternatif bir yasa taslağı hazırladı. TESEV'in hazırladığı taslakta, "nelerin devlet sırrı olacağı ve ne kadar süre korunacağı toplumsal uzlaşı içinde yapılmalı" denildi.

TESEV'in hazırladığı taslak neler getiriyor?

Taslakta, devletin bazı bilgileri sır olarak tutmasının toplumsal yararının, bilinmesinden elde edilecek toplumsal yarardan daha fazla olduğu vurgulandı.

Taslağa göre, nelerin devlet sırrı kabul edileceği, neyin gizli, neyin çok gizli olduğunu kimin nasıl belirleyeceği, ayrıca sırların nasıl bir kurumsal yapı içinde korunacağı, sır olarak tutulma sürelerinin hangi kıstaslara bağlı olacağı toplumsal uzlaşmayla belirenmeli.

Taslakta, çok gizli olarak adlandırılacak bilgi ve belgelerle, gizli olarak tanımlanacak bilgi ve belgelerin ortak bir listesi de yapıldı.

TESEV'in taslağı dokuz uluslararası hakeme sunuldu

TESEV tarafından hazırlanan alternatif taslak iki yerel ve yedi uluslararası hakemin değerlendirmesine sunuldu. Vakıf ayrıca konuyla ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile akademisyenlerden de görüş aldı.

TESEV, kendi taslağını hazırlattığı akademisyenler ile hükümet taslağını hazırlayan çalışma grubu üyelerini hafta başında Ankara'da biraraya getirecek.

cnn

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber