Antrenörlük serbest meslek oluyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Şubat 2009 11:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüm branş antrenörlerini, menajerleri, kayak eğitmenlerini, dağ mihmandarlarını, antrenör statüsünde kabul edilen diğer spor elemanlarını, antrenör odalarını ile antrenörler birliğini kapsayan taslakta, Antrenörler Birliği'nin kurulması planlanırken, antrenörlüğün tanımı da yapılıyor.

Meslek ve görev tanımları bulunmayan antrenörlerin sorunlarını ele alan ve kurduğu komisyonla çözüm planları arayan Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, hazırladığı Antrenörlük ve Antrenörler Birliği Kanun Tasarısı Taslağı ile antrenörlüğün ''Birlik'' çatısı altında meslek olmasını hedefliyor.

Tüm branş antrenörlerini, menajerleri, kayak eğitmenlerini, dağ mihmandarlarını, antrenör statüsünde kabul edilen diğer spor elemanlarını, antrenör odalarını ile antrenörler birliğini kapsayan taslakta, Antrenörler Birliği'nin kurulması planlanırken, antrenörlüğün tanımı da yapılıyor.

Taslakta ayrıca, antrenörlerde aranacak şartlar, odaların kuruluşu, genel kurul ve yönetim kurulunun oluşumu ve yetkileri, disiplin kurulu, denetleme kurulu, odaların gelirleri, şube açılımı, birliğin oluşumu ve görevleri, birliğin organları, birlik genel kurulu, birlik yönetim, disiplin, denetleme kurulu, disiplin işlemleri ve cezaları, sosyal güvenlik hakları, bakanlığın gözetim ve denetimi, yönetmelik ve ilgili kanunların uygulanması da başlıklar altında açıklanıyor.

-ANTRENÖRLÜĞÜN TANIMI-

Antrenörlüğün serbest meslek sayılarak antrenörlerin ''kimlik kazanmasını'' sağlayacak taslakta, antrenörlük, ''Sporcu eğitimini gerçekleştiren, niteliği yükselten, spor ahlak ve disiplininin geliştiren, bu alanda çalışan kişi, kurum ve kuruluşlara hizmet eden, kamu hizmeti niteliğinde bir serbest meslektir'' olarak ifade ediliyor.

-ANTRENÖRLER BİRLİĞİ-

Taslak, en kısa süre içinde kurulması planlanan Antrenörler Birliği ile ilgili de açıklamaları içeriğinde barındırıyor.

Özel kişiliğe sahip kamu kurum ve meslek kuruluşu niteliğinde Antrenör Odaları'nın kurulabileceğinin belirtildiği taslakta, il sınırı içinde en az 100 antrenörü bulunan her il merkezinde oda kurulabileceği de yer alıyor. Ayrıca odalara, en az 40 antrenörün bulunduğu yerlerde genel kurul kararıyla şube açabilecek.

Taslakta, bütün odaların katılımıyla kurulan birliğin, tüzel kişiliğe sahip kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşu sayılacağı ve merkezinin de Ankara olacağı yer alıyor.

-BAKAN BAŞESGİOĞLU-

Antrenörlerin yıllardır beklediği çalışmaya imza atan Devlet Bakanı Murat Başsegioğlu ise, konuyla ilgili olarak AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de spor adamlarının meslek ve görev tanımlarının olmadığına dikkati çekerek, bunun Sosyal Güvenlik ve İş Hukuku bakımından sıkıntıları beraberinde getirdiğini söyledi.

Antrenörlerin güçlü bir örgütlerinin de bulunması gerektiğini ifade eden Başesgioğlu, ''Spor adamlarının yaptıkları işin tanımını, hak ve sorumluluklarını, kurumlarla ilişkilerini, yasal bir zemine oturtmayı hedefliyoruz. Artık antrenörlüğün sorunlarına neşter vuruyoruz. Bu çalışma ilgili kuruluşlara ve spor kamuoyuna yapılan açıklamadan sonra gelebilecek önerilerin ışığında, taslağın bu yıl içinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunmayı hedefliyoruz'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber