Kamu personelinde ?uzman' dönemi

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 26 Şubat 2009 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?Özel sektörde ekonomik kriz var, memur olayım bari' hayali geride kalıyor. Kamu kurumlarının merkez teşkilatlarına lise mezunu eleman alınmayacak

TARIK IŞIK

ANKARA - Başbakanlık'ta yürütülen çalışmayla artık kamu kurumlarının merkez teşkilatlarına lise mezunu memurlar yerine üniversite mezunu, dil bilen uzmanlar alınacak. Yasa değişikliğinden sonra yaygınlaşacak düzenlemeyle kamu kurumlarında, ?dört memur yerine bir uzman' istihdam edilmesi planlanıyor.

Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)'na girmiş ve atanmayı bekleyen yüz binlerce kişiyi ilgilendiren yeni sistemin ana hatları şöyle: Bakanlıkların ve kamu kurumlarının merkez teşkilatları; yardımcı hizmetler sınıfı ve yasal zorunluluk olan yüzde 3 özürlü kontenjanı dışında memur değil, uzman istihdam edecek. Uzman, normal devlet memuru gibi işiyle ilgili yazısını kendisi yazacak, araştırmasını yapacak, yaptığı işlemin tümünden sorumlu olacak.

Kurumlar, KPSS'de başarılı olmuş adaylar arasından sınavla uzman yardımcısı alacak. Sınavı kazananlar, üç yıl boyunca uzman yardımcısı olarak görev yapacak. Bu sürenin bitiminde uzman yardımcıları uzmanlığa geçebilmek için tez hazırlayacak, uzmanlık ve yabancı dil yeterlilik sınavına girecek. Sınavda başarılı olanlar, uzman kadrosuna alınacak.

Uzman kamu personeli uygulaması, bakanlıkların ve kamu kurumlarının merkez teşkilatı için geçerli olacak. Taşradaki birimler için değil. Uzman personel uygulamasından her kurum zorunlu tutulmayacak.

Uzman sağlıkçı-uzman eğitimci

Doktor olamayan tıp uzmanı olarak istihdam edilecek. Sağlık Bakanlığı bünyesinde bu uzmanlar görev yapacak. Öğretmen yetiştirmeyen programları olan eğitim ve fen fakültesi mezunlarından Milli Eğitim Bakanlığı'na uzman personel alınacak. Tarım Bakanlığı'nda ziraat mühendisi istihdam edilecek. Sistemi, başlangıçta her bakanlık uygulamak zorunda olmayacak ancak Başbakanlık, Sanayi Bakanlığı yeni sistemi uygulamaya başladı bile. Başbakanlık yüzde 3 özürlü kontenjanı dışında memur kadrosuyla uzun süredir personel almadı. Sanayi Bakanlığı da son dönemde 250 uzman yardımcısı için sınav açtı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber