Eğitim müfettişliği kanun tasarısı Meclise gönderildi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Şubat 2009 11:27, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Aşağıdaki Kanun tasarısı 24 Şubat 2009 tarihi itibariyle Bakanlar Kurulunca TBMM'ye sevk edilmiştir.

GENEL GEREKÇE

Yönetimin sürekli gelişim ilkesinden hareketle çağın gereklerine uygun olarak Milli Eğitim Bakanlığında gelişme ve değişmeler olmaktadır. Bu değişim sürecinde Millî Eğitim Bakanlığı denetim sisteminin de yeniden yapılandırılması denetimin bütünlüğü açısından önem arz etmektedir.

Kalabalık insan kaynakları ve dağınık teşkilat yapısı olan Millî Eğitim Bakanlığında denetim sistemi kendi görev alanları sınırlılığında olmak üzere Bakanlık müfettişleri ile ilköğretim müfettişleri tarafından mevzuatına uygun denetim ilkelerine göre yürütülmektedir.

İlköğretim müfettişliğine atamalarda da belli bir süre öğretmenlik yapmak, dört yıllık yüksek öğrenim mezunu olmak, yarışma sınavında başarılı olmak, üç yıllık ilköğretim müfettiş yardımcılığı sonunda yapılacak yeterlik sınavında başarılı olmak gibi şartlar aranmaktadır.

İlköğretim müfettişi unvanının Millî Eğitim Bakanlığı teşkilat yapısı ve yaptığı işle uyumlu olmadığından yeni unvan adı altında yeni görev alanları belirlenmesi ihtiyacı doğmuştur.

On Yedinci Millî Eğitim Şurası Kararlarında da; ilköğretim müfettişliğinin ?Eğitim Müfettişliği? adı altında yeniden yapılandırılması, yeni düzenlemeler doğrultusunda yeni oluşturulacak çalışma bölgelerinde görevlendirilmesi, kendi içerisinde rehberlik, yönetim, denetim, araştırma, soruşturma, okul öncesi ve özel eğitim gibi alanlarda uzmanlaşmaları gerektiğine yer verilmiştir.

Tasarı bu gerekçelerle hazırlanmıştır.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Maddeyle; ilköğretim müfettişliği, eğitim müfettişliği adı altında yeniden yapılandırılmaktadır.

MADDE 2- Maddeyle; düzenlemenin amacı doğrultusunda kadro iptal ve ihdası yapılmaktadır.

MADDE 3- Maddeyle; 3797 sayılı Kanuna bir geçici madde eklenmiş ve düzenleme kapsamında olanların hak kaybına uğramaması için geçiş hükümleri öngörülmüştür.

Ayrıca mevzuatta ilköğretim müfettişlerine yapılan atıfların eğitim müfettişlerine, ilköğretim müfettiş yardımcılarına yapılan atıfların ise, eğitim müfettişi yardımcılarına yapılacağı öngörülerek bu yönde oluşabilecek tereddütlerin giderilmesi hedeflenmiştir.

MADDE 4- Yürürlük maddesidir.

MADDE 5- Yürütme maddesidir.


MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞININ TEŞKİLAT VE GÖREVLERİ HAKKINDA

KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI

MADDE 1- 30/4/1992 tarihli ve 3797 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 53 üncü maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?İl millî eğitim müdürlükleri bünyesinde eğitim müfettişleri başkanlığı oluşturulur. Eğitim müfettişliğine atanmak isteyenler, en az dört yıl süreli yüksek öğrenimli öğretmenler arasından seçme sınavı ile eğitim müfettişi yardımcısı olarak mesleğe alınırlar. Bu görevde üç yıllık yetişme dönemini takiben yapılacak yeterlik sınavında başarılı olanlar eğitim müfettişi kadrolarına atanırlar. Eğitim müfettişleri yer değiştirme hükümlerine tabidir. Eğitim müfettişi ve yardımcılarının nitelikleri, yetişme şekli ve atamaları ile görev, yetki ve sorumluluklarına ilişkin esas ve usuller yönetmelikle düzenlenir.?

MADDE 2- 3797 sayılı Kanuna aşağıdaki madde eklenmiştir.

?EK MADDE 4- Ekli (1) sayılı listede yer alan kadrolar iptal edilerek 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye bağlı (I) sayılı cetvelin Millî Eğitim Bakanlığı bölümünden çıkarılmış, ekli (2) sayılı listede yer alan kadrolar ihdas edilerek aynı Kanun Hükmünde Kararnameye bağlı (I) sayılı cetvelin Millî Eğitim Bakanlığına ait bölümüne eklenmiştir.? memurlar.net

MADDE 3- 3797 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

?GEÇİCİ MADDE 8- Bu Kanunun yayımı tarihinde ilköğretim müfettiş yardımcısı olarak görev yapanlar eğitim müfettişi yardımcısı, ilköğretim müfettişi olarak görev yapanlar eğitim müfettişi kadrolarına atanmış sayılırlar.

Diğer mevzuatta ilköğretim müfettişlerine yapılan atıflar eğitim müfettişlerine, ilköğretim müfettiş yardımcılarına yapılan atıflar eğitim müfettişi yardımcılarına yapılmış sayılır.

Bu Kanunla değişik 53 üncü maddenin üçüncü fıkrasında öngörülen yönetmelik yürürlüğe girinceye kadar mevcut yönetmeliğin uygulanmasına devam olunur.?

MADDE 4- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 5- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

(1) SAYILI LİSTE

Kurumu : Millî Eğitim Bakanlığı
Teşkilatı : Taşra

İptal Edilen Kadroların

Serbest Tutulan

Kadro Kadro

Sınıfı Unvanı Derecesi Adedi Adedi Toplam

E.Ö.H İlköğretim Müfettişi 1-9 3500 3500

E.Ö.H İlköğretim Müfettiş Yardımcısı 1-9 1000 - 1000

___________________________

TOPLAM 4500 4500

(2) SAYILI LİSTE

Kurumu : Millî Eğitim Bakanlığı
Teşkilatı : Taşra

İhdas Edilen Kadroların

Serbest Tutulan

Kadro Kadro

Sınıfı Unvanı Derecesi Adedi Adedi Toplam

E.Ö.H Eğitim Müfettişi 1-9 3500 - 3500

E.Ö.H Eğitim Müfettişi Yardımcısı 1-9 1000 - 1000

_______­­­­­­­­­_____________________

TOPLAM 4500 4500

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber